Зареждане

3 разлики между нисковъглехидратните и кетонните диети

3 разлики между нисковъглехидратните и кетонните диети
Публикувано на: Януари 18, 2020 в 20:43 ч
Нисковъглехидратните и кетонните диети са популярни с това, че слагат фокус на ограничения прием на въглехидрати.

За да приемат по-малко въглехидрати, хората, следващи диетата обикновено ограничават консумацията на зърнени култури, зеленчуци, подсладени със захар сладки и напитки, а също и някои плодове и зеленчуци.

Тъй като и двата вида диети изключват едни и същи хранителни групи, често се приемат като едно и също нещо.

Мнозина твърдят, че следват кето диета, при условие, че когато навлязат в детайли, често описват всъщност нисковъглехидратна диета.

Факт, кето диетите са вид нисковъглехидратна диета, но е изключително специфична и приложима за постигането на конкретни цели.

Подготвили сме три основни разлики между нисковъглехидратните и кето диетите, които да имаш предвид.

Източникът на енергия: ATP синтез срешу Хранителна кетоза


Основна разлика между нисковъглехидратните и кето диетите е източникът на енергия, използвана от клетките на тялото ти. Аденозин трифосфатът (ATP) осигурява енергия за клетъчните процеси, които се случват в повечето животински клетки.

Мазнините, протеините и въглехидратите спомагат ATP синтеза в човешкия организъм, но повечето клетки използват глюкоза за този синтез. Всъщност, почти всички клетки могат да използват глюкозата по този начин. Червените кръвни клетки се нуждаят от глюкоза за енергия, както и мастните тъкани, мускулните клетки и мозъка, които използват също мастни киселини и/или кетонни тела и/или аминокиселини.


Когато обаче глюкозата не налична, например по време на пости, тогава кетонните тела (кетони) се отделят в кръвта от черния дроб и могат да бъдат ползвани за енергия. Кетоните са съединения, които се появяват при разграждането на мазнини, включително ацетоцетна киселина, бета-хидроксимаслена киселина и продукта на спонтанното им разпадане – ацетоцетна киселина, бета-хидроксимаслена киселина и продукта на спонтанното им разпадане – ацетон.

Кетоните също се произвеждат и по време на хранителна кетоза. Както диетологът Chris Irvin споделя:

"Разликата между нисковъглехидратните диети и кетото е хранителната кетоза. Това е метаболитно състояние, в което черният дроб произвежда кетони, които мозъкът използва за енергия."

По време на една нисковъглехидратна диета тялото все още използва глюкоза за гориво, за разлика от хранителната кетоза, в която кетоните заемат тази роля. Разбира се, тялото все още изпитва нужда от глюкоза и гликоген по време на кетоза. Глюконеогенезата е процес, при който черният дроб и бъбреците произвеждат глюкоза от невъглехидратни източници, като аминокиселините. Заради глюконеогенезата тялото не се изчиства от глюкозата, дори и при производството на кетони.

Състав на макронутриентите: Нисковъглехидратна срещу безвъглехидратна диета


Най-голямата разлика между двете диети си остава източникът на енергия, използван основно от тялото, но по-очевидната за всеки следващ някоя от двата вида диети е съотношението между мазнини, въглехидрати и протеини, които консумира.

Dietary Guidelines for Americans (DGA) препоръчва 45-65% от дневния прием на калории да бъде от въглехидрати, така че всичко под 45% се приема за нисковъглехидратна диета. Някои препоръчват дори и по-сериозни проценти, като 10-30% да бъдат от въглехидрати.

От друга страна, въглехидратите могат да бъдат ограниченни и до 5-10% от дневния калориен прием при кето диетите. Chris Irvin споделя:

"Нисковъглехидратна диета за някои означава прием на до 150 грама на ден, но кетозата при мнозина се проявява при под 30-50 грама въглехидрати."

Едно обичайно меню за нисковъглехидратна диета може да включва месо, масло, моркови, домати, чушки, броколи и дори картофи. При кето диетата може да бъде ммесо, масло, броколи и защо не няколко чери домата.

Както навярно се досещаш от примера, въглехидратите са основната разлика между диетите, по отношение на макронутриентите. Както вече споменахме, кетодиетите са вид нисковъглехидратни диети, при които въглехидратният прием е изключително нисък. Мазнините и протеините също може да варират между двете диети.

Докато много от нисковъглехидратните диети са също високопротеинови диети, кето диетите залагат повече на мазнините - при тях приемът на мазнини е по-умерен, а въглехидратите са почти премахнати. Тъй като кетоните са основният източник на енергия при кето диетите, мазнините са изключително важен макронутриент.

Мнозина вярват, че протеините трябва да са ограничени при една кетонна диета, за да не пречат на кетозата заради преработката на аминокиселини в глюкоза посредством клюконеогенезата, но това този процес би се състоял дори и без висок прием на протеини - като цяло няма голяма разлика.

Важно е да вземем предвид също, че когато приемът на белтъични надвишава физиолическите нужди за аминокиселини, излишните се изхвърлят посредством оксидация и подсилена уреагенеза, освен глюконеогенезата. С други думи, излишният протеин не се използва за създаването на глюкоза.Терапевтичните приложения на кетонната диета


Нисковъглехидратните и кето диетите също се различават и по ситуациите, в които се прилагат най-често. Например, кето диета се използва за лекуване на епилепсия от 20-те години на миналия век, като наскоро се използва и при тип-2 диабет, полициститен синдром на яйчниците, акне, неврологични заболявания и рак.

От друга страна, единственото състояние, което нисковъглехидратните диети лекуват за тип-2 диабет (въпреки че не са необходими при лечение).

Все пак, има доказателства, че кето диетите са по-ефективни за постигане на гликемичен контрол при хора с тип-2 диабет, в сравнение с нисковъглехидратните диети. Причината може би се крие във факта, че кето диетите причиняват "псевдо-диабет", който контрира диабета и усложненията от него.

Няма спор - кето диетата е очевиден победител, що се отнася до терапевтични приложения.

Обмисляш една от двете диети?


Преди да започнеш с кето или нисковъглехидратна диета, препоръчваме ти да се консултираш с доктор или диетолог, за да установиш коя ще е по-подходяща за теб и  целите, които си си заложил.

Ако не си готов да се консултираш с професионалист все още и само се чудиш кой би бил по-подходящият вариант за теб, то тогава е хубаво да се заимслиш дали си готов да се откажеш от значителен брой храни и цели хранителни групи, като цяло. Ако не ти пречи да се лишаваш от високовъглехидратни храни, то нито един от вариантите няма да ти се опре. Имай предвид, че при кетото е хубаво да приемаш много мазнини при всяко хранене.

Нисковъглехидратните и кето диетите могат да бъдат трудни за следване в дългосрочен план, защото ограничават много храни и ннутриенти. Колкото и стриктно да изглежда кетото, важно е да не забравяме, че не е необходимо да си постоянно в хранителна кетоза докато си на кето диета. Има хора, които следват диетата години наред, даже десетилетия, и не стоят постоянно в кетоза.

Освен тънкостите на самите диети обаче, има и нещо друго - и при двата варианта рискуваш да си навлечеш здравословни проблеми (черен дроб, бъбреци, храносмилане) заради небалансиран прием на нутриенти.

Нека не забравяме също, че въглехидратите са важно гориво за организма, мозъка, хормоналното здраве и много други фактори. Дори в кетоза, глюкозата може да помогне за справянето с хипогликемия - например когато кръвната захар е ниска, а кетоните не се усвояват). Заради рисковете при двата вида диети, препоръчваме все пак консултация с професионалист-диетолог преди да започнеш. От там нататък ти пожелаваме успех - с разум и силна воля!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес