Зареждане

Наистина ли органичната храна е най-добрият ти избор?

Наистина ли органичната храна е най-добрият ти избор?
Публикувано на: Юли 2, 2020 в 06:34 ч
С нарастването на органичните варианти на пазара, информацията за това, което е наистина полезно за организма става от  все по-висока важност.

Органичната храна вече може да бъде срещната  в почти всеки магазин. Всичко, от ябълките до пилето и картофения чипс, може да бъде обозначено като "органично".

Но какво означава всъщност "органично"?

Органичната  храна се отглежда без повечето синтетични торове и  пестициди. В САЩ органичната продукция е тази, в чиято почва не са използвани забранени субстанции, каквито са  въпросните торове и пестициди, за продължителност от 3 години преди урожая.

Органичното месо е от животни, които не са приемали антибиотици и хормони и са имали свободата да извършват естествените си дейности, да пасат свободно, бидейки подхранвани с органични  храни и фураж.

"Органично" при храните с много съставки също ни казва, че са използвани органични съставки, без изкуствени консерванти, оцветители и овкусители.

По  дефиниция, органичната продукция се старая да предпазва и подкрепя животните и природата. Но обозначаването на храната  като "органична" не ни насочва дали е по-безопасна, здравословна и дали въобще е по-устойчив вариант за крайния потребител.

Подготвили сме няколко от различните гледни точки за органичните и неорганичните храни, които да разгледаме, за да изясним ситуацията.

Безопасност на органичните и неорганичните храни

От очевидна важност при избора на храната, дали органична или не, има  факторът "безопасност". Поради различията в техниките и  субстанциите, използвани в продукцията, очевидно е, че по-малко остатъци от синтетични торове и пестициди се забелязва при органичната продукция.

Според международни организации, които правят ежегодни проучвания на храните, за да покажат кои са най-вероятните съдържатели на синтетични остатъци, за тази година най-рискови се оказват ягодите, спанака, кейл, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина и картофи.

Продукцията с по-дебела кора, предпазваща  плода или зеленчука обикновено съдържа по-малко пестициди в ядливите си части. Най-чистите от пестициди храни тази година включват авокадо, сладка царевица,  ананас, замразен сладък грах, лук папая, патладжан, аспержи, киви, зеле, карфиол, пъпеш, броколи и гъби.

 
От друга страна, липсата  на пестициди и други субстанции в органичната продукция може да доведе до по-висок риск от замърсяване. Например, една полска ферма има проучване, което показва точно това, че при органичната продукция рискът от замърсяване е по-голям - особено от E. coli, което може да се дължи и на разликите в техниките на  наторяване. Замърсяването в органичната продукция е още неизследвана територия, която тепърва набира популярност сред учените.

Когато говорим за месо и млечни продукти, използването на антибиотици е притеснително, заради появяващата се резистентност. Например, рискът от бактерията да стане резистентна на антибиотиците е  по-висока при обикновеното пилешко и свинско, отколкото при органичното. Да не забравяме, че лечението на инфекциите се усложнява и при хората, както и при животните, когато бактериите станат резистентни.

По-здравословна ли е органичната храна?

Означава ли, че органичната храна е по-здравословна само защото не съдържа пестициди, хормони, антибиотици  и други съмнителни субстанции? Не. Всъщност, дори липсват доказателства, че органичните храни са по-хранителни от обикновените.

Наскорошно  проучване открива наистина ограничени различия между органичните и  конвенционалните продукции, като органичните обикновено съдържат повече феноли и по-малко кадмий, а органичните млечни и месни - повече омега-3. Въпреки това, липсват  доказателства а различия в  минералния състав. Като теглим чертата, проучванията към  момента не индикират минимални различия между органичните и неорганичните храни.

Стане ли въпрос за хранителна стойност, може би има и по-важни фактори, които да вземем предвид от самото производство. Например, начинът на приготвяне значително може да промени състава от нутриенти в отделните храни.

Основавайки се на фактите до момента, има наистина по-важни неща от това дали една храна е органична или не, стане ли въпрос за хранителността. И дори и да има някакви бегли доказателства за някакви минимални различия, разлика дългосрочен план при органичните и конвенционалните храни не се забелязва.

Устойчивост на органичните храни

Устойчивостта е навярно най-комплексният фактор, който се взима предвид, тъй като сама по-себе си тя има две значения - диетата може да бъде устойчива по отношение на ефекта, който би имала върху земята и природата, както може да бъде  и устойчива като приложимост  в ежедневието в дългосрочен план.

Когато говорим  за  влиянието върху природата, отговорът е пределно ясен - органичното винаги е по-предпочитаният  вариант от конвенционалния. Важно е да обръщаме внимание на почвата, растенията и животните, без които така или иначе не  можем.

За съжаление, конвенционалните решения целят да понижават  разходите за сметка на  производителността, но с това страда и цялата природа. Например, много пилета се отглеждат  по такъв начин, че те губят естествените си репродуктивни способности.

Другото значение на устойчивостта е по-сложно, тъй като се основава на отделния индивид. Цената, удобството и вкуса са само част от факторите, които трябва да се вземат предвид при избора на органична храна.

Органичните продукти почти винаги е по-скъпа от конвенционалните варианти. За мнозина са и трудно достъпни. Следващия път, когато отидеш да пазаруваш, само обърни внимание на това каква част от предлаганите продукти не са органични.

И последно, докато органичните храни обикновено не би трябвало да имат различен вкус от конвенционалните, трябва да имаш  предвид, че конвенционалните практики позволяват доста по-сериозни манипулации на продукцията, с цел подобряване на техния вкус или вид. По същата логика и органичното месо би могло да има малко по-различен вкус от конвенционално отгледаното.

Като заключение бихме могли да те уверим, че органичната храна не винаги е по-здравословен, безопасен или устойчив избор. Но от теб зависи да  решиш дали си готов да платиш цената за по-натурална и чиста от синтетика и други изкуствени добавки храна.

Имай предвид, че балансираната диета е в основата на всичко. А ако имаш и ти мнение за органичните храни по магазините, ще се радваме да ни го споделиш в коментарите долу!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес