Зареждане

Ето най-добрата храна (освен чистия протеин) за след тренировка

Ето най-добрата храна (освен чистия протеин) за след тренировка
Публикувано на: Май 9, 2022 в 18:14 ч
Протеинът е често първото нещо, с което се зареждаме след тренировка, независимо дали е силова, HIIT, спринтове или в залата по бойни изкуства, особено когато целта е покачване на чиста мускулна маса.

Протеинът е изключително важен за структурните и метаболитните функции за тялото, а след тренировки мускулите са претоварени и имат нужда от възстановяване. Така че приемът на умерена доза протеин до два часа след тренировка е критичен, ако искате да оптимизирате това протеиново зареждане на мускулите и техния растеж.

В този период мускулните клетки успяват оптимално да абсорбират и използват хранителните вещества по по-бърз и ефективен начин за по-ефективен възстановителен процес, който приоритизира поправката на наранените мускулни влакна и техния растеж.

Средностатистическия трениращ човек, трябва да приемате по 1.2-2 грама протеин на килограм за целия ден. Разделете го на три до пет равномерно разпределени дози през деня за най-добро зареждане.


Класическото зареждане с протеин след тренировка обикновено включва протеинов шейк или яйца, пуешки гърди, пилешко, кисело мляко, ядки и др. Тези храни, макар и да съдържат доста други хранителни вещества, се категоризират като "протеинови храни" и най-често се използват за приема на този нутриент.

Идеалното хранене след тренировка освен протеин трябва да включва и мазнини (полезни), фибри (за подпомагане на храносмилането) и електролити (които тялото губи с потенето и трябва максимално бързо да набави). Естествено трябва да пиете и прилично количество вода, която да зареди изцедените мускулни клетки.

Има множество хранителни добавки и балансирани режими на хранене, които покриват тези златни изисквания.

Но има и едно нещо, което има дълъг срок на годност, лесно се побира в сака ви за тренировки и е отличен източник на всичко нужно след тренировки. И това го прави една от най-ефективните - ако не и най-ефективната - храна за след тренировка, която да се приема от 30 до 60 минути след като приключите.

Най-добрата храна след тренировка (освен протеинът) е...

Фъстъченото масло е добре наситено с протеин само по себе си, но обикновено се слага в категория "полезни за сърцето мазнини", отколкото в "протеини".

А най-оптималния му прием е когато се комбинира с друга богата на протеин храна, както и малко комплексни въглехидрати, така че мускулите ви да възстановят загубената енергия.


Фъстъченото масло е най-известно с ненаситените си полезни мазнини, които подпомагат сърдечната дейност и намалят възпалението. Освен това обаче, фъстъченото масло съдържа и достатъчно електролити, които да възстановят нивата. Чрез него получавате натрий (когато е осолено), калий, магнезий и калций.

Препоръчваме да имате два типа фъстъчено масло у дома си - неосолено (за ежедневно ползване) и осолено (за след тренировка).


Как да се възстановяваме с фъстъчено масло

Ако сте забързани и на крак може да хапнете малко фъстъчено масло и банан, както и малко конопено семе - с това си правите един хубав сандвич.

Изберете обаче хляб, който има поне 5 грама протеин на филийка. Комбинирайте го с гореспоменатите фъстъчено масло и една супена лъжица конопено семе и така ще може да си докарате 20 грама протеин в първото хранене след тренировка.


Фъстъченото масло може да се ползва и за бързо хапване между храненията, като си намажете някоя пълнозърнеста бисквита с него или пък да го комбинирате с някой сушен плод. Фъстъченото масло се комбинира много добре и с киселото мляко.

Ако искате да добавите фъстъчено масло към основните си хранения, може да го направите като основа на някой сос или дресинг. Може да го добавите и към смутитата, като го смесите с протеин на прах. Може да разгледате и предложенията с фъстъчено масло в нашия онлайн магазин за победители.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес