Зареждане

Загубата на апетит - на какво може да се дължи и как да се справим с нея

Загубата на апетит - на какво може да се дължи и как да се справим с нея
Публикувано на: Октомври 4, 2023 в 07:35 ч
Някои хора мислят само за това, какво ще вечерят, веднага след като изядат последната хапка от обяда си. Други сядат на масата вечерта и осъзнават, че изобщо не са яли цял ден.

Храната мотивира някои (случвало ли ви се е да сте във фитнеса, знаейки, че в хладилника ви очакват остатъци от храна, и да ускорите последната серия бицепсови сгъвания? При нас да.) но и напълно заобикаля съзнанието на други. Какъв тип човек сте вие, до голяма степен зависи от апетита ви или от това колко често огладнявате. Вярвате или не - силата на апетита ни всъщност има много общо с генетичната ни структура. Според британско проучване, публикувано през 2023 г., между двете има силна връзка, която може да опосредства колебанията в теглото на по-късен етап от живота.

Това не означава, че винаги ще сте гладни, ако генетиката ви казва, че ще бъдете такива. Да, това се основава до голяма степен на генетиката, но апетитът ни зависи и от множество други фактори около нас. Възможно е да сте имали натоварен ден в работата и случайно да сте пропуснали обяда. Или пък след загубата на близък човек сте установили, че се храните много малко. Може би просто се борите с настинка и идеята, че трябва да натъпчете нещо в разраненото си гърло, ви кара да се чувствате още по-зле. Но какво да правите, ако не сте били гладни няколко дни подред? Кога трябва да започнете да се притеснявате?"Редовната загуба на апетит може да е сигнал, че може да имате заболяване, казва Каси Ваврек, д-р по медицина, от Държавния университет в Охайо.

"Някои от основните причини за загуба на апетит са по-скоро свързани със заболяване, като настинка или някои проблеми с храносмилателния тракт", казва Ваврек.

Някои лекарства също могат да причинят загуба на апетит. Така че, за да се подсигурите, прочетете тези причини за загуба на апетит - и след това преценете дали не можете да се свържете с някоя от тях дотолкова, че да е време да отидете на лекар. И ако всичко изглежда наред, предлагаме ви и няколко съвета и трикчета са следващото хранене.

Причини за загуба на апетит

Обикновена настинка/инфекции

Сякаш да си болен не е достатъчно лошо. Загубата на апетит е често срещана, ако сте настинали. Ето защо понякога губите тегло, когато сте болни - просто не искате да ядете. Белите ви кръвни телца освобождават цитокини, които помагат в борбата с инфекцията, но тези химикали могат да причинят и загуба на апетит.

Всъщност загубата на апетит може да е симптом на Ковид-19. Бактериални инфекции като пневмония и стрептококова инфекция също могат да доведат до намаляване на глада. Разбира се, това отшумява, след като се възстановите.
 

Стрес и безпокойство

Често чувате за хора, които се тъпчат с всевъзможна храна от стрес, но понякога тревожността може да ви накара да загубите и апетит.

Една от причините е, че стресът кара тялото ви да отделя хормон, наречен епинефрин, наричан още адреналин, който временно намалява глада, според Harvard Health. Тази загуба на апетит обаче обикновено е краткотрайна. Постоянният стрес може да накара тялото ви да отделя кортизол - хормон, който повишава апетита.


 

Лекарства

За никого не е тайна, че лекарствата са свързани с дълъг списък от потенциални странични ефекти. Стомашно-чревни проблеми, като гадене, болки в стомаха или диария, често се срещат на предупредителните етикети на лекарствата, отпускани с рецепта.

От само себе си се разбира, че тези странични ефекти могат да ви накарат да загубите апетит. Наркотиците като кодеин и морфин, както и някои антибиотици, са често срещани средства, които убиват апетита.

Времето

Има причина повечето хора да изпитват желание за по-леки храни като салата и пресни плодове през лятото. Всъщност, според Ваврек, на някои хора може да им се прииска напълно да пропуснат хранене, когато температурите се повишат.

"Горещата среда може да потисне апетита ви, докато студената среда може да го увеличи", казва тя.

Тялото ви произвежда топлина, когато се храните. Ако температурите са непоносимо високи, ще се чувствате по-малко склонни да се захванете с храна и да повишите собствената си вътрешна температура, обяснява Ваврек.


 

Избор на храна

Всъщност, ако приемате правилното количество от две ключови хранителни вещества на всяко хранене, може дори да не изпитвате такъв глад между храненията. Тези ключови хранителни вещества? Протеин и фибри.

Експертите са единодушни, че приемът на поне 30 грама протеини и 10 грама фибри на всяко хранене ще ви помогне да се заситите и да не преяждате по време на храненето, както и да се чувствате сити до следващото - когато и да е то.

Кога да отидете на лекар

Понякога липсата на апетит може да е сигнал за други медицински проблеми, включително хипотиреоидизъм, диабет или дори рак. Всеки от тях вероятно ще бъде придружен от други симптоми, но признаците могат да бъдат незабележими. Важно е да се обърнете към лекар, ако храната винаги не ви се услажда.

Според Ваврек трябва да отидете на лекар, ако сте отслабнали или сте останали без апетит за дълго време. Важно е да се определи дали в основата на проблема не стои основно заболяване. Освен това ще искате бързо да отстраните проблема, защото тялото ви ще използва запасите от протеини като енергия, което ще доведе до загуба на мускулна маса.

"Много е лесно да се загубят мускули и е трудно да се върнат", казва тя.


 

Как да си върнете апетита

Трябва да ядете, независимо от това колко ви се иска. Ако се борите със загубата на апетит, има няколко неща, които можете да направите, за да се почувствате отново гладни.

Редовно планирайте храненията. Изследванията са установили, че контролът на апетита е свързан с циркадните ритми, които протичат на 24-часов цикъл. Храненето по едно и също време всеки ден може да ви помогне да поддържате апетита си.

Вълнувайте се от храната си. Намерете неща, които ви вълнуват - било то стари любими ястия или нещо ново, което сте искали да опитате.

Дръжте нещо за хапване подръка. По този начин, когато получите бърза искра на глад, можете да я използвате, независимо къде се намирате, казват от клиниката Mayo.Тренирайте. Проучванията показват, че физическите упражнения едновременно повишават апетита и увеличават чувството за ситост след хранене. Ако имате проблеми с апетита, отидете във фитнеса преди хранене.

Планирайте да се храните със семейството или приятелите си. Според клиниката в Кливланд, ако има някой друг, с когото да се храните, ще бъдете отговорни за храненето си.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес