Зареждане

Как се успокояват шампионите преди битка

Как се успокояват шампионите преди битка
Публикувано на: Ноември 9, 2017 в 17:30 ч
 
 Всеки боец, без значение от броя титли зад гърба си, може да потвърди съществуването на напрежение преди двубой. Въпреки това, те са способни да се представят така спокойно, все едно са на спаринг. Както всяко друго умение обаче, това също не се научава само за една нощ - нужни са години практика и тренировки да се превъзмогнат нервите преди всяка среща.
 
Имайки предвид това, някои по-опитни бойци съумяват дори да използват това напрежение и да го използват като движеща сила по време на битката. Според проучвания, притеснението сред атлетите води до напрежение в мускулите, по-трудно взимане на решения, понижена концентрация и загуба на координация. Затова е и толкова важно спокойствието - то се оказва най-добрият начин човек да увеличи шансовете си за победа. И все пак... как го правят професионалистите?
 

Ритуали

 
Някои бойци имат определени ритуали, които по навик правят преди излизането си на ринга. Някои слушат музика, някои отпочиват чрез сън. Ритуалите понякога носят и чувство за сигурност и битката вече сякаш не е изпълнена с толкова неизвестни производни.
 
Световната шампионка Angela Lee споделя:
 
"Преди битка се успокоявам като слушам музика и хапвам някакви дребни неща."
 
Неколкократният шампион по муайтай Kwankhao Mor. Rattanabandit разкрива:
 
"Моля се на статуята на Rama V, която ми носи късмет. Започнах да го правя след първата си среща с Petchmorakot."
 
Световният шампион по муайтай Yoddecha Sityodtong пък разказва:
 
"Мисля си за родителите си и се моля на Буда. Мисля си също и за партньорите си в залата, както и за своите треньори. Обръщам се към тях за късмет и закрила."
 

Отпускане на мускулите

 

Друг начин за намаляване на напрежението преди битка е постигането на съвършено спокойствие чрез кратка дрямка. За ветеранът от UFC и главен треньор в Evolve Fight Team Brian Ebersole методът действа безотказно:

 
"Спя в съблекалните колкото е възможно, като след това веднага влизам в действие. Понякога, когато не мога да заспя, просто лежа на спокойствие. Когато се събудя, увивам си ръцете, сменям дрехите и започвам да загрявам. При липсата на време за бездействие, няма кога да се паникьосва човек."
 

Визуализация

 
Визуализацията е техника, която мнозина използват за намаляване на притеснението. Обикновено бойците си представят как извършват различни дейности, особено такива, каквито обикновено ще са им необходими на ринга.
 
Неколкократният шампион по муайтай Sagetdao Petpayathai също има своята тайна:
 
"Мисля за стратегията си и как ще протече битката, като се съсредоточавам върху нещата, които ще направя. Също си мисля и за родителите си. Охлаждащият душ също ми действа успокояващо."
 
 
Друг шампион по муайтай, Orono Wor Petchpun, пък споделя, че медитира и преминава през стратегията си, както са я обсъждали с отбора и треньора му. Той също разкрива, че диша бавно и дълбоко докато седи и си почива.
 

Самоутвърждаване

 
За да сподавят отрицателните мисли, част от атлетите използват силата на словото, за да вкарат позитивизма в главата си. Може би най-добрият пример за това е боксовата легенда Muhammad Ali. Самоутвърждаването му е помагало неведнъж по пътя му до върха.
 
Според самия него повторящите се убеждения водят до вярата. А стане ли вярата достатъчно силна, тогава започват да се случват чудесата.
 
 
Важното в крайна сметка е да откриете какво работи за вас самите. Ще отнеме време, но рано или късно ще разберете дали се нуждаете от спокойствие или надъхване преди битка. Не се разочаровайте, ако усетите, че се изнервяте преди двубой - нормално е. Единственото нещо е да не позволявате на нервите да повлияят негативно на представянето ви.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес