Зареждане

Отърви се от болката в колената със следните храни

Отърви се от болката в колената със следните храни
Публикувано на: Юни 8, 2019 в 14:44 ч
Проблемните колена са също толкова емблематични за хората, които вдигат отдавна, колкото са и  карфиолените уши за тези, отдадени на джиуджицу. Вдигаш ли тежко дълго време, колената (а и други стави) няма как да не започнат да се износват и разграждат - като най-вероятно даже след като изхвърлиш съответната разградена тъкан, тя отива в световния океан, където става част от система от рифове и дава нов дом на някои животински видове…

Като цяло, може и да не стоят така нещата, разбира се. Каквато и да е реалната ситуация, факт е, че някои трениращи вадят по-голям късмет от други. Ставите им също се разграждат, но само дотам, че само понякога да ги понаболява някое коляно - и то обикновено при рязка смяна на времето.

Мнозина обаче нямат този късмет и неизбожно прибягват до различни добавки в полза на хрущялната тъкан - като глюкоззамин и хондритин, които на по-късен етап могат да се превърнат в опиоиди. Факт е, че понякога  и това не е достатъчно и се налага оперативна намеса, която оставя своите последици за цял живот.
 

 
Учените от Алабамския университет в Бирмингам успяват обаче да преобърнат представите на хората с проблемни стави. Според тях, нисковъглехидратната диета спомага за успокояването на болката и възпаленията в случай на по-натоварени колена.


Как протича изследването


За проучването учените намерили 21 млади мъже с проблемни колена, взели им проби и ги подложили на средните 3 диети в продължение на 12 дена:

  • Контролна диета, която не променяла начина им на хранене по никакъв начин
  • Нискомазнинна диета, която съдържала по 800-1200 калории на ден
  • Нисковъглехидратна диета, която позвалявала на участниците в изследването да приемат колкото калории желаят, стига да не приемат по повече от 20 грама въглехидрати на ден.

На всеки 3 седмици участниците трябвало да отговарят на въпроси, свързани с болките, които изпитват, качеството им на живот и депресия. След 12-седмичната интервенция, учените отново взели проби от участниците за сравнение.


Какво откриват учените


Оказва се, че тези, които са били на нисковъглехидратна диета изпитвали по-малко болка и неприятнни усещания при извършване на дадени движения, в сравнение с тези от другите 2 групи.

Освен това в кръвта на хората от нисковъглехидратната група били открити и по-малко вещества, виновни за възпаленията.

“Само за 12 седмици качеството на живот на участниците беше подобрено, като причина за това може и да е намаленият оксидативен стрес.” - заключава екипът.


Какъв е изводът


 
Резултатите от проучването сочат, че нисковъглехидратната диета успокоява ъзпаленията, които водят и до болките в колената.

Загадка остава обаче през коя призма са гледали на нещата - дали от биологична гледна точка или чисто физическа. Хората от нисковъглехидратната група загубили много тегло - повече от тези, които били на нискомазнинна диета. Това само по себе си може да е довело до успокояването на възпаленията и намалената болка.

Представи си, че всеки път като правиш стъпка, натоварването на кое да е от колената ти е горе-долу 1.5 пъти колкото личното ти тегло. Да речем, че тежиш 100 килограма. Това означава, че когато вървиш по равно, натоварваш колената си с по 150 килограма. Ами ако катериш стълби? Тогава натоварването е 2-3 пъти повече от теглото ти. Да не говорим, че при клякане - да си вземеш телефона например, колената се натоварват с близо 4-5 пъти колкото теглото ти.

Ако трябва да правиш по 10 000 крачки на ден и тежиш 100 килограма, то това значи, че за ден ще натовариш колената си с общо 1 500 000 килограма.
 

 
Но какво се случва като загубиш 5 килограма от телесната си маса - с нисковъглехидратна диета, например? То тогава драстично ще намалиш и натоварването - сметката можеш да направиш и сам.

Разбира се, при по-малко натоварване има и по-малко възпаления, по-малко болка… Свалиш ли още 5 килограма, ще облекчиш още повече ставите.

Така че, въпреки че нисковъглехидратната диета води до успокояване на възпаленията и подобряване на качеството на живот, има вероятност това облекчение да е следствие и от свалянето на теглото. Съмняваме се обаче причината да е чак от такова значение - щом диетата работи и премахва болките… Успех!
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес