Зареждане

Най-добрата самоотбрана според военноморския тюлен Джоко Уилинк

Най-добрата самоотбрана според военноморския тюлен Джоко Уилинк
Публикувано на: Януари 7, 2021 в 07:55 ч
Когато говорим за самозащита, ако знаете нещо за бразилското жиу житцу, вероятно се чудите: „Какво може да бъде по-добро от това?“

Ще стигнем до този отговор след малко.

Но първо, защо бразилското жиу-житцу (БЖЖ) е толкова ефективно?

Ако някога се окажете в улична битка или ситуация, при която нямате друга възможност освен да се защитите, е не е много вероятно да се изправите срещу добре обучен противник, тренирал жиу-житцу.

По-вероятно е атакуващият да е ядосан, вероятно наркоман, тип, който иска да ти откъсне главата. Той вероятно ще размахва диви балтии и бързо ще се озовете в клинч, откъдето най-вероятно ще се стоварите на земята.

Тук идва проблемът с повечето бойни изкуства: те нямат идея какво да правят, след като битката се пренесе на пода.

Изкуства като бокс и муай тай са много добри в стойка, но дори и добър страйкър може да бъде ударен и избягването на това трябва да е приоритет номер едно в уличната битка.

Други бойни изкуства като джудо и борба са чудесни за отвеждането на някого на земята, но като цяло не предлагат какво да се направи, за да се контролира противника, щом сте там, и имат много малко техники, които можете да направите от гърба си и срещу по-голям, по-силен опонент.

Точно в това е специализирано бразилското жиу-житцу.

Сега да се върнем към началото.

Изборът на бойни изкуства от военноморските тюлени

Джоко Уилинк - бивш военноморски тюлен (Navy SEAL) и ръководител, и заслужил Сребърна и Бронзова Звезда за храброст има чудесни подкасти. С други думи, когато човекът говори, слушайте.

Когато в темата на един от подкастите му бе за самозащита, отговорът му беше изненадващ.

„Първо и най-важно, ако говорите за истинска самозащита, за да се предпазите от други зли човешки същества по света, това е пистолет и скритото му носене.

Ако сте застрашени от опасни ситуации, в които трябва да предпазвате живота си - стрелбата е нещото, което трябва да тренирате.

Така се пазят наистина застрашените хора - злите хора също имат оръжия, имат ножове, психопати са, дрогирани са - и ако трябва да се справяте с такива хора - оръжието е решението. Точка."


Той е прав, но трябва да си зададем основен въпрос: колко вероятно е да стигнем до ситуация, в която имаме нужда от пистолет?

Отговорът за повечето от нас е: никога. Живеем в относително безопасен свят и сбиване в местна кръчма едва ли може да се счита за животозастрашаваща ситуация.

Но Джоко продължава през списъка си с бойни изкуства, които според него са най-добрите за научаване за самозащита.

Що се отнася до най-доброто бойно изкуство, Джоко обяснява, че бразилското жиу-житцу е най-доброто, тъй като ви позволява напълно да контролирате и доминирате някого. Събмишъните (ключовете) от бразилското жиу-житцу също така позволяват на трениращия да завърши конфронтация бързо и най-ефективно срещу всички нападатели, което е идеално за самозащита. Например, нападателят може да е много по-голям, да е дрогиран или да има тежък удар, докато бразилското жиу-житцу има удушаващи техники, които ще прекъснат притока на кръв към мозъка; което работи върху всички, независимо от тяхното телосложение.

Втори в списъка е бокс или, както той се изразява толкова красноречиво, удряне на хора по главата. В бокса се научавате как да нанасяте удари, как да контролирате разстоянието и как да стоите в безопасност изправени.

След това той препоръчва муай тай, където се овладяват тънкостите на клинча и ударите с крак.

След това е време да се научите да се борите, за да станете по-добри в свалянето и защитата им.

Ако комбинирате всичко това, какво получавате? ММА.


Смесените бойни изкуства са най-добрият полигон за това, което работи в истинска битка - или възможното най-близко до нея.

Като изключим малкото атаки извън правилника на ММА, които биха причинили трайна вреда на боеца или се считат за неспортсменски, всичко от ММА работи и няма как да не вземем под внимание уроците, събрани от хилядите битки, които сме виждали досега.

По-дълбокият урок

Но най-важното прозрение от Джоко идва в края.

Той разказва история за това как е победил още един пехотинец с 20-годишен опит в традиционните бойни изкуства, който е бил по-голям от него, когато е самият Джоко е трненирал едва 1 година бразилско жиу-житцу.
 

Въпреки че майсторът на традиционните бойни изкуства загуби, той споменава нещо, което се запечатва в съзнанието на Уилкинк.

В опит да „запази някакво достойнство“ за своето бойно изкуство, той каза, че изкуството му го е научило на дисциплина и смирение.

Тогава още млад, Джоко не се замисля върху тези думи, тъй като вече е победил опонента си.

Но тази мисъл остава в него и той осъзнава, че традиционните бойни изкуства не са единствените, които могат да развият тези качества у човек.

Когато започнете да тренирате бразилско жиу-житцу като бял колан, по-добре бъдете подготвени да вземете урок по смирение. Защото всеки, дори и по-малките, по-слабите и по-възрастните от вас, ще могат редовно да ви побеждават и то с лекота. И същото важи за всяко истинско бойно изкуство. Ще се научите на смирение.
 
И ще се научите на дисциплина. Нужна е дисциплина, за да влезеш в залата ден след ден, седмица след седмица, година след година. Много малко хора, които започват като бели колани, стигат до черния колан, защото този черен колан означава хиляди часове, прекарани в тренировки. Често отнема 10 години редовни тренировки, за да стигнете до него, и затова е толкова високо ценен: вероятно знаете колко отдаденост и жертви са нужни на човек, който е наистина си е заслужил такъв.
 

Най-добрата самозащита

В крайна сметка най-добрата самозащита е увереността.

Нападателите често атакуват видимо по-слабите.

Тренирайки бразилско жиу-житцу или друг сериозен боен спорт, увереността ви ще нарасне и ще се разхождате с чувството, че можете да се справите сами (а редовните 'шамари', които ще получавате на тренировки от тези, които са по-добри от вас в залата, ще ви помогнат да държите егото си под контрол).

Дисциплината, смирението и увереността са тясно свързани и превръщат човека в човешко същество, като което другите могат да се стремят да бъдат - а бразилскто жиу-житцу и бойните спортове и тренировките като цяло могат да бъде път за достигане до там.
0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес