Зареждане

Стафилококови инфекции

Стафилококови инфекции
Публикувано на: Април 25, 2010 в 12:58 ч


Резистентната на антибиотици бактерия изисква изключителни здравословни грижи. След 2002 година, бумът на кожните инфекции причинени от резистентни на антибиотиците бактерии, е сигнализиран от различни спортни отбори, включително борба, волейбол, футбол и други. Твърде вероятно е вече някой от трениращите около вас да се е сблъсквал с такава бактерия, която не се влияе от лечение с антибиотици. Усвояването на резистенция срещу тези лекарства зависи от много фактори, включително и мащаба на антибиотичното лечение, взимане на неподходящи антибиотици, споделяне на антибиотици или неправилно предписани лекарства. Всеки обаче може да вземе мерки за ефективен контрол и предотвратяване на тези инфекции. Информацията посочена тук е с цел да ви запознае с контрола и предотвратяване на така наречената стафилококова (staphylococcal или накратко staph) инфекция. Следните мерки и съвети са ефективни срещу почти всички инфекциозни заболявания.

Резюме
Staphylococcus aureus е позната като виновник за циреи и инфекции на меката тъкан, както и за по-сериозни състояния като пневмония или инфекции на кръвта. Според здравни проучвания в САЩ, 20-35% от възрастните и децата са "колонизирани" със Staphylococcus aureus - тази бактерия е налична, но не причинява проблеми. Staphylococcus aureus (често наричана staph или staph aureus) обикновено се намира в подмишницата, слабините или в носа, а също и в мръсните участъци или калта. Повече инфекции се появяват след директен физически контакт на стафилококите с нарушение на тъкънта (рана или прорез). Материални предмети като дрехи, чаршафи или мебели също могат да бъдат източник на инфекцията, когато са изцапани с кръв от заразен човек, а след това попаднат в незаразен. Ако няма нарушения по кожата, контакта с инфектиран човек може да доведе до колонизация. Податливостта към инфекции зависи от различни фактори, като имунната система и цялостното здравно състояние. Тези инфекции обикновено са лесни за лекуване с не толкова скъпи лекарства.

стафилококови инфекции кожни инфекции


Резистентни на метицилин (methicillin) Staphylococcus aureus (MRSA)
MRSA инфекциите, за разлика от обикновените Staphylococcus aureus инфекции, не могат да се лекуват с обикновени антибиотици, които включват метицилин. Така лечението често е по-дълго, по-скъпи и по-сложно и с често поднояване на инфекцията. Инфекциите от тип MRSA не са нови, но напоследък са по-честа причина за оплаквания на много хора. Следните мерки за превенция и контрол са ефективни срещу staph инфекциите (включително и MRSA), катко и много други инфекциозни болести.

Стратегии за борба с инфекциите
Миенето на ръцете е най-важния навик в борбата с инфекциите. Всички занимващи се със спорт трябва да знаят това. Ръцете трябва да са чисти, когато докосвате очите си, устата, носът или малки рани по кожата. Мийте ръцете си и използвайте санитарни препарати за почистване на базата на алкохола.

Процедура по миене на ръцете:
1. Използвайте топла вода.
2. Намокрете ръцете и китките.
3. Използвайте винаги сапун.
4. Мийте между пръстите, китките и дори под ноктите поне за 15 секунди.
5. Подсушавайте с чиста кърпа или салфетки.
6. Използвайте и почистващи препарати на алкохолна база, когато чужда телесна течност попадне на опасно място по кожата ви.

Мийте ръцете си по горния начин:
1. След като издухвате или пипате носа си.
2. След като използвате тоалетната.
3. Преди да напуснете залата за тренировки.

Други мерки
1. Не споделяйте кърпи, сапуни или други лични вещи.
2. Къпете се със сапун и вода възможно най-скоро след конткатни спортове.
3. Подсушавайте се с чиста, суха кърпа.
4. Не споделяйте кърпи дори и по време на състезания.
5. Мазила и антибиотици също не трябва да се споделят.
6. Мийте добре и изплаквайте предмети, които са били в контакт с телесни течности.
7. Перете хавлии, тренировъчни екипи в гореща вода.
8. Почиствайте тренировъчните си уреди и залата поне веднъж седмично с дизинфектанти.

В тренировъчните зали трябва да се знае кои хора са имали такива кожни инфекции и те да не се допускат до контактни дейности докато не са излекувани.

Препоръки за грижа за течащи рани
Инфекция в раната вероятно има когато има гнойно течение от самата рана и ако има и треска, зачервяване или силна чувствителност около раната. Когато раната няма течение или лекар я почисти, тя не е заразна.

Как да се грижим за раната у дома
1. Атлетът трябва да избягва контакти с други хора докато раната не спре да тече.
2. Раната трябва да остане покрита. Превръзката трябва да се сменя най-малко два пъти дневно или по-често, в зависимост от течението на раната.
3. Ръцете на алтета трябва да се измиват добре, когато пипа превръзката.
4. Използвайте изопропилов алкохол за да дизинфекцирате материалите, които използвате отново, като ножиците например.
5. Всички материали, които са в контакт с раната също трябва да се дизинфекцират с белина например.
6. Атлетът трябва да сяда на определено за него място, което да се дизинфекцира след като опасността премине.
7. Домакинските прибори трябва да се измиват със сапун и гореща вода.
8. Всички дрехи, кърпи и чаршафи, които са били в контакт с раната, трябва да се слагат отделно от прането на останалите хора.
10. Сменяйте често хавлии и чаршафи.


Кожните инфекции са упорити и досадни затова всеки трениращ е лично отговорен да спазва добра хигиена за да предпази себе си и другите от такива здравословни проблеми.

За допълнителни мнения и дискусии, моля посетете темата във форума Личната хигиена в залата и извън нея.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес