Зареждане

Петте най-опасни неща в ММА

Петте най-опасни неща в ММА
Публикувано на: Февруари 12, 2017 в 21:33 ч
 
Смесените бойни изкуства са може би най-красивият спорт на света. Да проследиш как двама елитни бойци се изправят един срещу друг и противопоставят своите технически умения - това е наистина страхотно. Но колкото и да е красив, ММА е също така и един от най-опасните спортове.


Все пак говорим за спорт, в който основната ти цел е да нараниш противника си. Не е никак чудно, че понякога се стига до сериозни последствия за бойците. Понякога до тези последствия се стига дори и само от самите тренировки, които състезателите водят. Може да се каже, че опасността за тях дебне отвсякъде.

Предлагаме ви списък с 5 от най-опасните неща, свързани с ММА. Нека не забравяме всичко онова, на което бойците са готови да се подложат, за да можем ние да се забавляваме, гледайки ги по рингове или клетки.


5. Контузии по време на тренировки


ММА тренировките са едни от най-изтощителните и тежки такива от всички спортове. Те са дори налудничаво тежки за телата на бойците. Всеизвестен факт е, че в повечето случаи, бойците дори не са на 100% физически, когато влизат в клетката. В повечето случаи те страдат от различни травми, получени по време на тренировъчните сесии. Някои от тях не са сериозни, но се е случвало боец да приключи тренировъчния си лагер със сериозни наранявания, като например счупени ребра, разтегнати връзки на коляното или дори по-лошо. ММА феновете често се оплакват, когато даден боец отпадне от файт картата на някое събитие, но ние не трябва да забравяме за всичко онова, на което атлетите се подлагат по време на тренировките си.


4. Когато тейкдауните приключат лошо


Тейкдауните изглеждат супер, когато ги гледаш отстрани, но за бойците те могат да бъдат изключително опасни. Особено ако има случай, в който единият от бойците опитва дубъл лег тейкдаун, докато е хванат в гилотина. Това конкретно е оставяло някои бойци парализирани. При 30-годишния аржентинец Franco Lescano, който опитва дубъл лег тейкдаун, при което е хванат в гилотина, падайки на врата си, това доведе дори до смърт.


3. Опасни ключовеОчевидно е, че ключовете са опасни. Когато някой се опитва да откъсне ръката или крака ти, това автоматично означава сериозен проблем. Предполага се, че съдиите трябва да се намесват навременно, преди да се стигне до сериозно нараняване за някого от атлетите. Понякога обаче и реферите закъсняват с реакциите си. Ключът heel hook например е особено опасен, защото болката идва едва след като вредата вече е нанесена. Счупванията на крайници са нещо често срещано в ММА. Освен че изглеждат жестоки за гледане, те могат силно да повлияят и върху бъдещето на бойците.


2. Свалянето на тегло

За да влязат бойците в предвидения лимит от килограми преди даден двубой, понякога те се подлагат на драстично сваляне на тегло за осезаемо кратък период от време. След минаване на кантара, в деня на двубоя, следва и връщане на възможно най-много от загубеното тегло. Екстремното сваляне на килограми преди мач остава една изключително опасна практика в бойните спортове. Много бойци се дехидратират преди среща, което и често се отразява на представянето им в последствие. Стига се и до тежки ситуации. Боецът от ONE Championship Yang Jian Bing почина в следствие на усложнения, свързани със свалянето на тегло. Бразилската ММА звезда при жените Cris Cyborg пък сподели, че е смятала, че ще умре в следствие на последния си режим за влизане в категория.


1. Сътресения

Получаването на удари в главата е пагубно за нормалната мозъчна функция. Дори и един боец да се съвземе сравнително бързо след оспорван двубой, в който е получил тежки удари, никой не може да каже, как вредата от тях ще се отрази на здравето му в дългосрочен план. При много бойци, последствията от получените удари в главата се появяват години след края на кариерата им. И за огромно съжаление, вредите са необратими. Понякога мозъчните травми водят дори и до смърт, ако оставим настрана перманентните увреждания. ММА бойците се подлагат на редовни сканове на мозъчната функция и безброй прегледи, но за каквато и да е превенция е трудно да се говори. Ударът си е удар, особено щом идва от ръцете или краката на човек, който е усъвършенствал себе си в това.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес