Зареждане

Родените треньори: Максимални резултати в тренировките

Родените треньори: Максимални резултати в тренировките
Публикувано на: Юни 16, 2012 в 10:24 ч
Снимка: staticflickr.com

В тази статия Luca Senator, собственик и главен треньор в MMA Mind Power ще сподели защо атлетите могат да се представят по-добре при някои треньори и по-зле при други. Той ще разгледа как един треньор да разкрие максималния талант на ММА състезателите и как състезателите да оптимизират работата си с треньора.

Родените треньори

Каква е тайната на добрия треньор по бойни спортове?


Тренирай бойни изкуства още от малък, съм виждал много треньори, някои по-добри от другите. Някои треньори взимаха атлет със средни умения и го превръщаха в машина за победи, изкарвайки ги на върха на категорията им. Тези треньори имат склоността да създават печеливши отбори и да използват максималния потенциал на атлета.

Други треньори пък имат трудности, по някаква причина, техните атлети спират тренировките или се местят в други клубове. Този тип треньори и техните атлети вероятно винят обстоятелствата, лошия късмет, нечестните решение или атлетите и самите тях с неудачите. Но истината е че те идавт от треньора, с който тренираме.

Въпреки че е факт, че има много спорни треньори по ММА, някои успяват да изградят добри състезатели, а други не чак толкова. В следните редове ще разгледаме защо това се получава, как треньорите могат да увеличат процента си на успешни атлети и как тези атлети, които не успяват да запишат победа, да променят това. Запомнете че статията е предназначена при проблемни представяния на добри бойци, които са тренирани от добри треньори и не важи за неопитни атлети или не толкова опитни треньори.

Защо се получава така?

Много е просто, всичко се свежда до три точки:

1. Стилът на преподаване на треньора.

2. Отношенията, които треньора има с атлета.

3. Възможността на треньора да разбере личността и мотивацията на атлета

Стилът на преподаване на треньора

Има твърди треньори, забавни треньори, сериозни треньори, разговорливи треньори, интроверти, екстроверти, анализиращи треньори и списъка може да продължава още много. Когато на 14-годишна възраст моят инструктор по карате замина извън страната, бидейки мой треньор за 4 години, смених три различни зали за три месеца. Всичките треньори бяха страхотни, от висок калибър и с големи постижения. Аз бях също добър каратист, черен колан на 14 години, четвърти в италиянския шампионат, но въпреки това се отказах от каратето и започнах да тренирам кикбокс, само защото намерих треньор, които пасна на моя стил, въпреки че харесвах каратето много повече.

Някои треньори говорят твърде много и усложняват обясненията на упражненията или на това, с което се сзанимавата, някои предпочитат да демонстрират, други адаптират различни нетрадиционни начини за преподаване. Някои треньори пък залагат много на общата физическа подготовка преди всяка тренировка, което я прави дълга, други не залагат на нищо друго освен техники, като разчитат на физическата подготовка да си я правите самостоятелно. Виждал съм треньори, които правят спаринг във всяко занятие, а други само в определени дни. Някои треньори стават твои приятели, други остават треньори, при които само тренирате, но не се социализирате.

След като говорим само за добри треньори и добри атлети, всички гореизброени стилове са добри, но и в същото време могат и да бъдат лошо. Те могат да действат добре за едни и зле за други.

Така че как да се разбере кой е най-добрия стил за вас? Подготвили сме няколко въпроса, които могат да ви помогнат. Запитайте се:

- Какво харесвате в настоящия ви треньор?
- Какво бихте променили в своя стил или стила на треньора?
- Защо бих променил нещата, които искам да променя?
- Тези промени от лично естество ли са или получени въз основа на разсъждение?
- Как се чувствате в края на всяка тренировка?
- Как бихте искали да се чувствате (ако има разлики с горния въпрос)?
- Ако тези промени се получат, ще бъдете ли по-добър боец? Защо?
- С колко треньори не си пасвате?

Знам че горните въпроси изглеждат очевидни, но ще се изненадате колко атлети са нещастни със своите треньори преди да отговорят (писмено, винаги) на тези въпроси. В този момент те често разбрат, че трябва да направят някои промени. Понякога се случва така, че треньорът да е страхотен и той е подходящият, но атлетът трябва да промени нещо в себе си. Ако има такива, на които треньорът трябва да обърне внимание, може да поговорите с него. Може да се обърнете към него и да му кажете "Вижте тренер, възхищавам се на нещата, които правим и на това, че взимаш най-доброто от мен, но имам един въпрос. Не съм с толкова опит в тренирането като Вас, но що се отнася до ......, се чудя защо предпочитате да правим А вместо Б?"

Още веднъж, ще бъдете изненадани, че повечето от треньорите ще реагират много добре на това, но и с охота ще дадат отговор на вашите въпроси. Не би трябвало да имате проблеми да говорите с вашия треньор. Ако не можете да говорите с него, значи вече имате отговор на един от вашите въпроси и проблеми.

Аз лично имам три главни треньора, всичките са професионални състезатели, постигнали са големи неща. Късметлия съм, че се разбирам с тях. Харесвам техния стил, макар че всеки е различен от другия. Те също могат да разберат какво ме мотивира и да извлекат най-добрите резултати от мен.

В миналото обаче имах един треньори, който макар и страхотен, много забавен и с много успехи, не успя да се напасне с моя стил. Отнемаше му много време и говорене докато ми обясни какво трябва да променя и следваше много систематичен подход. Всичките тренировки включваха много тежка работа, но никога до точка, в която искаш да се откажеш. Реших да се пробвам при друг треньор.

Отношенията, които треньора има с атлета

Страхотен треньор, стахотен атлет, но и двамата не се харесват и имат лични проблеми (както Greg Jackson с Rashad Evans). Но дори и след като се опитате да се сближите имате междуличностни проблеми, трябва или да смените алгера или да тренират с други треньори от същия клуб и да намалите времето за работа с треньора, който не ви допада толкова.

Ако сте треньор и имате страхотен атлет, с който не се разбирате, тогава бих ви препоръчал да направите така, че атлетът да прекарва повече време с други треньори и по-малко с вас. Нещата могат да се наредят от само себе си. Запомнете, че може и да не харесвате треньора си, но да знаете, че ще получите желаните резултати. В тази ситуация това не е лошо. Може да искате да останете с него, ако знаете че ще постигнете желаните си цели, но в същото време и да не губите времето на треньора.

Възможността на треньора да разбере личността и мотивацията на атлета

Тази точка не трябва да се бърка с предходната. Ако приемем, че треньорът и атлетът имат добри отношения, винаги има нещо, което може да стане по-добро, а именно разбирането на личността на атлета и неговата мотивация. Можем да се впуснем в подробности, но ще сумираме всичко накратко.

Даден атлет се мотивира повече от болката или от удоволствието? С това се има предвид, че някои хора се повече мотивирани от идеята за победа (желание за постигнае на удовлетворение), а други са ръководят от идеята да не загубят (желание да избегнат болката).

Ако разберте това, тогава като треньор ще имате възможност да мотивирате по-добре атлета си, като използвате правилния език и подход към него. Това се състои в малки неща, които казвате на състезателя си преди да влезе в последния рунд. Като например "това е твоя рунд, не му позволявай да ти веме победата, не му позволявай да ти я вземе." Или, ако атлетът реагира по-добре към удовлетворението, може да кажете "давай, това е твоя рунд, може да вземеш тази победа, дай всичко и после ще се радваш на победата, само след няколко минути."

Това разбира се са само примери. Вие като треньор най-добре познавате атлетите си и можете да адаптирате вашия характер, както и техния в обръщенията си. Освен това, ако знаете личностните характеристики на атлетите си, по-лесно ще уцелвате правилните бутони и ще знаете къде са техните слаби и силни места и ще сте подготвени за това.

Имайте предвид, че написаното до тук не изчерпва всички функции на треньора.

Горното е само бърз преглед на различните стилове, личности и други фактори, които влияят на крайния резултат от работата на треньора и боеца.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес