Зареждане

Мед

Мед
Публикувано на: Август 25, 2009 в 11:35 ч
Снимка: nadlanu.com

От целия пчеларски асортимент, а той е наистина огромен, медът е най-превъзходния и уникален продукт на природата. Изучаването му е започнало преди векове и продължава и до наши дни, като откритията за неговите качества не спират и до днес. Вече са открити над 40 биологично активни вещества в неговия състав. Той е сигурно единственият продукт, за който няма спор между народната и съвременната медицина.


Меда включва много органични киселини (млечна, ябълчна, лимонена, оксалова) и ензими (диастаза,  фосфатаза,  каталаза, инвертаза), които освен че придават приятни вкусови качества, подобряват процесите на храносмилането. Освен това той е богат на много минерални вещества, най-ценните от които са желязо, мед, цинк, магнезий, кобалт. Всички са от изключително значение за кръвообразуването. В своя състав медът съдържа и много витамини , които са в задоволителни количества (В1, В2, В6, В12, РР, фолиева киселина и др.). Само за сравнение витамин В2 (рибофлавин) е около 15 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите. Същите тези влизат в състава на по-голямата част от лекарствата против умствена и физическа умора и препарати за понижаване на нервното напрежение (антистрес).

 


 


Меда наистина е много калоричен (100г. - З10 ккал), но 1 лъжица (около 20г.) напълно задоволява дневните нужди на здравия човек. Най-подходящото време за приема на меда е сутрин рано на гладно самостоятелно или с чаша мляко (прясно или кисело), а също така и с фреш от лимон или грейпфрут. А най-добрите медове като качество са липов, акациев, елда. Интересен факт за меда е, че в народната медицина се използва също като разхлабително (100 г. мед с топла вода на гладно) и като сънотворно (50 г. мед 30 мин. преди лягане). Една лъжица мед ще ви даде около 60 ккал, но приет сутрин на гладно той ще помогне за повишаването на метаболизма, баланса на хормоните и горенето на мазнините.

Източник: Fitnes-bg

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес