Зареждане

Органичните храни - дали са най-добрият вариант?

Органичните храни - дали са най-добрият вариант?
Публикувано на: Юни 25, 2019 в 01:26 ч
Органичните храни стават все по-достъпни до обикновения потребител и това е основна причина да ни трябва повече и повече информация по темата - дали всъщност консумирането на органични храни е по-здравословно и практично?

“Органично” е прилагателно, което се използва както за по-сурови храни, така и за по-обработените в магазина.

Ябълките, пилето, та дори и картофеният чипс могат да бъдат белязани като “органични”.

Но какво всъщност значи това?

Органичната храна се произвежда без синтетични торове и пестициди. В Щатите, например, този етикет се слага на продукция, при която не са използвани забранени вещества в почвата в рамките на поне 3 години преди нейното събиране.

Органичното месо, от своя страна, е от животни, на които не са били давани антибиотици и хормони и са имали добри условия на живот (близки до естествените).

Органичните храни с много съставки също се приготвят без изкуствени консерванти, оцветители и овкусители.

Като цяло, идеята на органичното производство е да предпазва животните и природата. Истината обаче е, че “органичното” не ни дава гаранция, че дадената храна е по-безопасна, здравословна или дори подходяща за всеки човек.

Нека обаче навлезем в повече детайли...


Безопасност на органичните храни


Ключов фактор при определянето на по-добрия вариант между органичните и неорганичните храни е доколко те са безопасни. Тъй като има различия в земеделските практики по света, както и в използваните вещества, очевидно е, че органичните продукти съдържат значително по-малко остатъци от синтетични торове и пестициди.

Environmental Working Group (EWG), например, всяка година представят публичен списък с храните и вероятността те да съдържат остатъци от пестициди. Тенденциозно е през годините сред най-рисковите храни да са ягодите, спанакът, кейл, нектарините, ябълките, гроздето, прасковите, черешите, крушите, доматите, целината и картофите.

Дебелите кори на растенията предпазват ядливата част от нежеланите вещества. Храните, които е най-малко вероятно да съдържат пестициди, включват авокадо, сладка царевица, ананас, замраззен грах, лук, папая, патладжан, аспержи, киви, зеле, карфиол, пъпеш, броколи и гъби.

От друга страна, липсата на пестициди в органичните храни може да доведе до по-голям риск от зарази. Например, едно проучване, насочено към зеленчуците из полските ферми открива, че органичната продукция е много по-вероятно да съдържа E. coli, което може и да е заради по-различните практики на торене. Този риск от зарази сред органичните храни обаче все още предстои да бъде разглеждан в детайли.

Що се отнася до месата и млечните продукти, употребата на антибиотици в обикновените животински продукти е притеснителна практика заради резистентността, която се развива. Например, много е вероятно дадени бактерии да развият резистентност точно покрай животни, третирани с антибиотици. Това значи, че и лечението, зарази ли се животно или човек с нея, е много по-трудно.


Здравословният елемент


Прави ли липсата на пестициди, хормони, антибиотици и други вещества храната по-здравословна? Не. Всъщност, даже няма доказателства органичната храна да е по-хранителна от другата.

Наскорошно проучване открива минимални разлики в хранителните стойности на органичните и обикновените посеви (органичните имат повече фенолни киселини а и по-малко кадмий), като обаче в органичните млечни продукти, а и в месото, се съдържат повече Омега-3 мастни киселини. Липсат доказателства обаче по отношение на минералите. Общо взето, проучванията до момента сочат, че или няма разлики в хранителната стойност на органичните и неорганичните храни, или те са минимални.

Стане ли дума за хранителност обаче, има и други фактори, които си заслужава да бъдат разгледани. Говорим за начина на приготвяне, примерно - дали ще замразяваш храната, дали ще я готвиш на пара - всичко това влияе на хранителната стойност на продуктите.

Имай предвид също обаче, че в дългосрочен план не са били открити до момента особени различия в човешкото здраве в следствие на избор на органични или неорганични храни.


Устойчивост на органичната диета


Устойчивостта е комплексен фактор, тъй като може да се отнася до няколко неща: една диета може да бъде устойчива по отношение на опазването на природата, или устойчива по отношение на това доколко е приложима в ежедневието за дълъг период от време.

Когато говорим за въздействието върху природата, спор няма - органичната продукция е доста по-удачен вариант. Не вреди да се грижим за почвата, растенията и животните.

За съжаление обаче, по-популярните земеделски и животновъдски системи гонят ниски цени и голяма продукция - в резултат на което страдат растенията, животните и цялата природа, като се замислим. Даваме за пример някои бройлери, които са дотолкова модифицирани, че вече не могат да се размножават по естествен път.

Но да се върнем на основната тема - другият вид устойчивост е по-сложен, тъй като си е до човека. Цена, удобство и вкус са само част от факторите, които се взимат предвид при определяне на това доколко една диета е устойчива за теб.

Органичните храни обикновено са по-скъпи, а за мнозина са и недостъпни. Следващия път в магазина обърни внимание какъв процент от продуктите се предлагат и в органичен вид.

И последно, въпреки че органичните храни нямат кой знае колко по-различен вкус от другите, по-обработените все пак могат да са с модифицирани вид и други качества. По същата логика обаче и органичната храна може да има по-приятен вкус, тъй като животните са били на по-естествена диета.


Изводът


Органичната храна не е задължително по-безопасна, здравословна или устойчива в дългосрочен план. От теб зависи дали си заслужава да наблегнеш повече на нея.

Има разлика в цената определено, като тя варира между различните хрнаи, но обикновено органичната действа по-тежко на бюджета. Що се отнася до пресните храни, обикновено по-високата цена означава по-малко използвани пестициди, но в някои случаи това може да води и до по-висок риск от зарази.

Употребата на антибиотици в животновъдството може да има дългосрочен отрицателен ефект върху човешкото здраве - като тук говорим за цели популации. Въпреки че има разни доказателства за по-високата хранителна стойност на органичната храна, те не са достатъчни да се заключи официално, че тя е по-здравословна като цяло.

Що се отнася до хранителните вещества в храната - има много други фактори освен това дали е органична или не. Важна роля играят локацията, сезонът, качеството на почвата, както и начинът на приготовление.

Ако безопасността е от значение, може би е хубаво да обърнеш внимание на списъците с безопасни и чисти храни на EWG.

В крайна сметка обаче, изборът остава в твоите ръце. Но не го мисли много - по-важно е да се храниш балансирано, да си набавяш всички необходими вещества и да спазваш добра хигиена. Органична или не - храната си остава въпрос на вкус. Докажи своя!

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес