Зареждане

4 мощни комбинации от суперхрани за по-добро здраве

4 мощни комбинации от суперхрани за по-добро здраве
Публикувано на: Юни 12, 2020 в 11:27 ч
Някои таланти просто работят по-добре в екип - досущ като спортистите в някои дисциплини, различните храни също могат да се подкрепят.

Въпреки че учените често изолират храните, нутриентите и психовеществата, когато изследват техинте ефекти върху здравето, напоследък се забелязва нарастващ интерес у някои изследователи да разберат как нутриентите си взаимодействат. Храната в комбинация може да бъде в пъти по-полезна, отколкото ако се консумира по отделно. Подготвили сме ти няколко решения, с които да стимулираш доброто здраве на организма, включвайки някои от най-вкусните и суперзареждащи храни.

Комбинация #1: Домати и броколи

 
Това плодово-зеленчуково комбо е заредено с борещи рака съставки: доматите съдържат антиоксиданти като ликопен, витамин C и витамин A, а броколите - фитохимикали бетакаротин, индоли и изотиоцианити. Университетът в Илинойс също доказва, че консумацията им заедно действа като двоен удар срещу рака на простатата.

Учените споделят, че дори се забелязва елемент на пристрастяване - може би заради биоактивните вещества от двете храни, които действат по различен начин.

В проучването от университета комбинацията от домат и броколи показвала много по-добри резултати от други диети по отношение на забавянето на рак при мишки.

Достатъчно добра причина да добавяш по 1 1/2 чаша броколи и  3 1/2  чаши сготвени домати към диетата си поне три пъти в  седмицата.

Съвет: Въпреки че суровите зеленчуци са изключително полезни за здравето, готвенето прави борещите рак вещества в доматите и броколите по-удобни и лесни за усвояване и съхранение. Повиши достъпността на ликопена като сготвиш доматите предварително.


Комбинация #2: Ябълки и ябълкови кори

 
По една ябълка на ден е сред най-добрите природни лекове и е перфектен пример за синергията, която може да се постигне в един плод. Ябълките са невероятен източник на полифеноли, витамин C, фибри и калий. Редица проучвания свързват консумацията на ябълки с понижаване на риска от рак, сърдечно-съдови заболявания, астма и диабет.

Учените също доказват, че консумацията на ябълки с корите е около 5 пъти по-полезна за оксидацията на свободните радикали.

Фитохимикалите в ябълковата кора са отговорни за повечето от антиоксидантните и пречистващи свойства на ябълките. Синергията се постига чрез съвместното надграждане на отделните компоненти, за да дадат максимална полза за здравето. Консумирайки храни със синергия, позволяваш на тялото си да усвоява повече нутриенти и контролираш апетита си, докато същевременно занижаваш риска от рак, сърдечни заболявания, инфаркт и диабет.


Синергия на храната, разбира се може да се постигне и в различни комбинации - не е нужно всички нутриенти да бъдат в една хапка.

Съвет: Проучване от 2011 доказва, че урсоловата киселина в ябълковата кора предпазва мускулите - идеално, ако те приклещи гладът неподготвен.


Комбинация #3: Чесън и риба

 
Рибата и морските дарове са основни източници на омега-3 масни киселини с дълга верига. Те са също богати на други нутриенти, като витамин D, селен и протеини, като същевременно съдържат и съвсем малко наситени мазнини. Омега-3 масните киселини спомагат за нормализиране на кръвното налягане, успокояване на сърцето, и понижаване на триглицеридите, като същевременно подобряват функцията на кръвоносните съдове и успокояват възпаленията.

Някои диетолози препоръчват прием от една до две 85-грамови порции мазна риба (сьомга, херинга, аншоа или сардини) на седмица.


Сготви рибата и чесъна за максимален ефект върху състава на кръвта ти. Според проучванията, сготвена комбинацията от двете съставки понижава холестерола и триглицеридите.

Рецепта за сардини с копър и чесън

Съставки
  • 8 големи сардини - изчистени, измити и подсушени
  • Extra-virgin зехтин за намазване върху рибата
  • Сол и черен пипер, на вкус
  • 1/2 чаена лъжичка накълцан чесънн
  • 1/4 чаша накълцан нна ситно копър, за гарнитура

Приготовление
  1. Загрей фурната. Леко намажи рибата отвън и отвътре със зехтина. Подправи със сол и пипер.
  2. Положи рибите върху хартия за печене, като оставяш разстояние между тях. Печи от всички страни.
  3. Напръскай с още зехтин и поръси с чесън. Подправи с копър и сервирай на момента.

Комбинация #4: Зелена салата с бадеми

 
Силно оцветените зеленчуци са богати на пигменнти, които могат да понижат риска от сърдечни заболявания и рак. Препоръчително е обаче да се консумират с мононаситени мазнини, като  тези, които се съдържат в бадемите и авокадото.

От университета в Охайо са измерили доколко добре се усвояват фитохимикалите от една зелена салата, когато се приемат самостоятелно или в комбинация с 3 1/2 с. лъжица авокадо. Мастните киселини на авокадото помагат  на организма да усвои 8.3 пъти повече алфа-каротин, 13.6 пъти повече бета-каротин и 4.3 пъти повече лутеин.

Това е сериозна заявка  срещу обезмаслените дресинги. Очевидно е, че с правилния избор на мазнини може дори да се подобри ефектът от салатата върху понижаването на холестерола, например.

Рецепта за салата с рукола и киноа, с бадеми

Съставки
  • 1/2 чаша киноа
  • 2 праскови, на резени
  • 2 с. лъжици extra-virgin зехтин
  • 1 чаша рукола
  • 1/2 чаша бадеми
  • Черен пипер, на вкус

Приготовление
  1. Добави киноата заедно  с 1 чаша вода в тиган на висока температура. Изчакай да заври и покрий. Остави да поври на 15 минути на  ниска температура.
  2. Покрий прасковите с 1 с. лъжица зехтин и сготви на грил  тиган на средна към висока температура докато не започнат да се карамелизират.
  3. Смеси киноата, прасковите, руколата и бадемите в една купа. Подправи с останалия зехтин, подправи с пипера и сервирай.

Вижте също: Още 4 мощни комбинации от суперхрани за по-здрав организъм
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес