Зареждане

Още 4 мощни комбинации от суперхрани за по-здрав организъм

Още 4 мощни комбинации от суперхрани за по-здрав организъм
Публикувано на: Юни 18, 2020 в 07:56 ч
Оставайки верни на вярването, че храните в правилна комбинация могат да бъдат в пъти по-полезни, отколкото по отделно, обогатихме селекцията си от суперкомбинации, които можеш да опиташ, ако търсиш начин да подобриш диетата си и да дадеш най-доброто на своя организъм.

Тази статия е продължение на 4 мощни комбинации от суперхрани за по-добро здраве

Да не губим време - продължаваме с още 4 уникално мощни суперкомбинации.

Комбинация #5: Овес и боровинки

 
Пълнозърнестите храни като овесът, например, са пълни с фитохимикали, които борят възпаления и заболявания.

Те също са изключително богати на авенантрамиди, които предпазват организма от вредния холестерол, който може да се натрупа в артериите, като така понижават и риска от сърдечно-съдови заболявания. Боровинките са чудесен източник на манган, витамини C и K, и фибри. Също съдържат и киселини, които предпазват от рак, според някои проучвания.

Колкото и полезни да са овесът и боровинките по отделно, заедно са наистина добър отбор. Учените са доказали, че при добавяне на витамин C към фитохимикалите от овеса, те предпазвали добрия холестерол от оксидация в продължение на 216 минути, за разлика от 137-те минути преди добавянето на витамин C.

Комбинация #6: Зелен чай и лимон

 
Като комбинация - нищо ново, със сигурност. Но освен че подобрява вкуса на чая, лимонът в него всъщност подсилва и хранителната му стойност.

Зеленият чай е изключително богат на катехин, който се асоциира с понижаване на риска от рак, сърдечно-съдови заболявания и висок холестерол. Катехинът обаче се разгражда бавно в некиселинна среда като в червата, затова и едва около 20% от катехинът след приемане е реално на разположение за усвояване от организма. Има проучвания, които сочат обаче, че добавянето на лимонов сок към чая увеличава усвояването на антиоксиданта от тялото повече от пет пъти.


Съвет: Не всеки чай се нуждае от продължително кипене. Зеленият чай, например, може да изгори и да придобие горчив вкус, ако се прекали с температурата - достатъчно е за него да загрееш водата на 80 градуса.

Комбинация #7: Лук и грозде

 
Кверцетинът е растителен антиоксидант, който може да се намери в редица плодове и зеленчуци, като съдържанието му в лука е изключително концентрирано.

Доказано е, че кварцетинът успокоява алергични сиптмоми като подобрява кръообращението и предпазва сърцето - по свой начин подобрява и еректилната функция.

В същото време, полифенол антиоксиданта катехин, който в червеното грозде е много концентриран, може да спомогне срещу сърдечно-съдови заболявания, рак, нервни отклонения, като също може да ти помогне и да свалиш тегло.


Заедно тези храни подобряват здравето на сърцето и понижават риска от запушвания в кръвоносните съдове. Добави към салатата с пиле малко грозде и накълцан лук, заедно с още няколко съставки, за да си направиш едно наистина подхранващо ястие.

Съвет: Пропусни сока. Повечето фитохимикали в прясното грозде се намират точно в ципата.

Комбинация #8: Червен боб и кафяв ориз

 
Богати на протеини, фибри, витамин B12, магнезий и калий, червеният боб е наистина ‘магически’. Спомага в борбата с рака и сърдечните заполявания, като понижава холестерола в кръвта и стабилизира кръвната захар. Кафевият ориз, от друга страна, е пълнозърнеста храна, супер богата на магнезий и фибри.

Оризът и бобът обикновено не са скъпи и често са налични готови за консумация - в комбинация предлагат завършен протеин. Един протеин може да се счита за ‘завършен’, ако съдържа всички 9 основни аминокиселини (тези, които не могат да бъдат синтезирани от организмите ни и трябва да се набавят с храната). Една чаша  червен боб с 1/2 чаша кафяв ориз се равняват на 327 калории, 1 грам мазнини, 42.5 грама въглехидрати, 18 грама фибри и 18.5 грама подхранващи мускулите протеини.

Рецепта: Кафяв ориз с чили боб


Съставки
  • 1/2 чаша суров кафяв ориз
  • 1/2 консерва (400 грама) червен боб
  • 2 чаени лъжици зехтин
  • 1 щипка чили
  • 2 супени лъжици накълцан магданоз
  • 1/2 чаена лъжичка чесън на прах

Приготовление
  1. Приготви ориза според инструкциите на опаковката и го прехвърли в купа.
  2. В отделна купа комбинирай бобът и зехтина, и ги прехвърли в съда, в който готви ориза. Добави чилито, чесъна и готви на средна температура в продължение на 5 минути.
  3. Объркай всички съставки заедно и сервирай топло веднага.

Съвет: Понеже кафевият ориз е с нисък гликемичен индекс, той е предпочитан пред белия за поддържане на стабилна кръвна захар през деня, което предотвратява и риска от диабет. Кафевият ориз също съдържа и повече фибри, което оказва благоприятен ефект върху храносмилателната система.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес