Зареждане

Кое е най-доброто бойно изкуство за самоотбрана?

Кое е най-доброто бойно изкуство за самоотбрана?
Публикувано на: Юли 24, 2016 в 15:58 ч
 
Кое бойно изкуство е най-добрият избор за самоотбрана е дебат, който сякаш никога няма да приключи с консенсус между участващите в него. Интересно е обаче да чуем, какво смята по темата популярният ММА треньор Firas Zahabi.


Zahabi е собственик и главен треньор в популярната зала Tristar Gym в Монреал, като той има репутацията на един от водещите треньори в областта на смесените бойни изкуства през годините. Тренирал е някои от най-големите звезди на ММА, сред които и Georges St. Pierre.

Zahabi е известен със своите огромни знания в областта на бойните изкуства, като нека видим какъв е и неговият отговор на въпроса, “Кое бойно изкуство е кралят на улицата”?

Според него, бразилското джиу-джицу е най-доброто бойно изкуство, което може да бъде приложено за самозащита. Той дава за пример и доминацията на Royce Gracie в ранните дни на UFC.

“Gracie имаше най-слабото тяло от всички, той бе най-лекият сред бойците. Но знаете, той не печелеше двубоите си с физика, а с техника. Това доказва, че джиу-джицу би спечелило срещу бокс, борба или друго изкуство. Мисля, че то би спечелило в по-голяма част от случаите”.

Zahabi отбелязва, че това не е сложна техника, която изисква години тренировки. Той дава за пример, че е един муай-тай боец от високо ниво може да изрита противник в слабините доста по-силно от практикуващ крав мага, въпреки че това е нелегално движение в избрания му спорт.

 

Zahabi също така признава, че има оправдани критики за това, доколко бразилското джиу-джицу би било ефективно в ситуация с многобройни атакуващи. В този случай той отбелязва, че би било “много опасно боят да бъде пренесен на земята”, поради което ориентирано към страйкинга изкуство като бокс, муай-тай или кикбокс би било по-подходящо.

Той обаче смята, че повечето улични боеве биха били в ситуация един на един, а ако се случи да се изправите срещу по-голям брой атакуващи, тогава най-добре да знаете как да “смесите” различните бойни изкуства.

“В повечето време, уличните битки се провеждат един на един. А ако случаят не е такъв, тогава бих искал да си нося лютив спрей. Мисля, че лютивият спрей е по-силен инструмент в подобна ситуация, отколкото да се опитвам да победя няколко на брой атакуващи с муай-тай. Ако съм добър в джиу-джицу и имам лютив спрей в себе си, тогава мога да стигна далеч. Доста по-далеч, отколкото да съм муай-тай боец, който мисли, че може да се справи с четири или пет яки момчета”.

Zahabi все пак допълва, че макар и бразилското джиу-джицу да е най-доброто бойно изкуство за самоотбрана, има и една стъпка по-напред от него.

“Ако наистина искате да издигнете самоотбраната си на следващото ниво, практикувайте смесени бойни изкуства. Това е истинският крал на улицата. Единственото нещо, което побеждава джиу-джицу, е джиу-джицу, примесено с нещо друго. Джиу-джицу с бокс, джиу-джицу с борба или джиу-джицу с нещо друго”.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес