Зареждане

Как олимпийските боксьори се справят с аркадите

Как олимпийските боксьори се справят с аркадите
Публикувано на: Август 10, 2016 в 07:00 ч
 
Откакто в аматьорския бокс бяха премахнати предпазните шлемове на състезателите, съществува и повишен риск от появата на аркади. Олимпийските игри в Рио де Жанейро са и първите до този момент, в които боксьорите ще се състезават без шлемове. За първи път от Игрите в Лос Анджелис през 1984 година. 


Д-р Mike Loosemore, който има богат опит с отбора на Великобритания, споделя своето ноу-хау относно начините, по които може да се овладеят аркадите по време на боксов двубой.

По време на мач


Аркадите на ринга могат да бъдат овладени от някого в ъгъла на боксьора. В мачове на аматьорско ниво е позволено присъствието на допълнителен треньор или човек най-вече поради тази причина - да се справя с аркадите, които състезателят получава.

Адреналинът е най-лесното вещество, което може да се използва. Треньорите на аматьорско ниво ще получат позволение да използват 1:1000 на аркади по време на мачове, като това би трябвало да бъде ефективно в намаляването на кървенето.

Когато има аркада, трябва да се установи директен натиск около нея, а с него да се постави и адреналина. Иначе казано, установява се натиск около самата аркада, за да се спре кървенето, а тогава в средата й се поставя и адреналинът.

Какво не трябва да правите: не поставяте вазелин върху аркадата. Той прави проблемната зона трудна за възстановяване в последствие, когато има шевове. Трябва опитате да запазите вазелина извън нараненото място. Също така, никога не бива да бършете мястото на аркадата - с кърпа или с каквото и да е друго. Винаги установявате директен натиск. Ако тръгнете да бършете една аркада, това елиминира целия съсирек, който сте формирали. А именно това е целта ви - да образувате съсирек.

След мача


Най-добрата интервенция зависи от това къде е разположена аркадата и колко дълбока е тя. Бих препоръчал за всяка аркада, която мислите, че е толкова голяма, че да се нуждае от шевове, да отидете в болницата. Там средата е чиста, лекарите разполагат с подходящи инструменти, а по-хубавата светлина гарантира и по-добра работа.

Мисля, че е важно за боксьорите аркадите им да се затварят добре и коректно, защото ако това не е така, в бъдеще те ще бъдат по-лесно отваряни на същото място. 

Някои хора получават аркади по-лесно от останалите, като обикновено причините за това са формата на лицата им и дали техните супраорбитални ръбове изпъкват повече от тези на другите хора.

Може просто да нямате късмет и да разполагате с лице, с което по-лесно да получавате наранявания. При някои хора обаче това зависи и от начина им на боксиране. Когато главата ви е в близост до главата на вашия съперник, тогава има и по-голям шанс да получите аркада.

Най-важното нещо е дали аркадата е зашита или затворена правилно - може да бъде с лепило или Steri-Strips, но вие трябва да се оправите с проблема колкото е възможно по-скоро след мача. Да чакате до следващия ден не е добре, трябва да го направите възможно най-скоро, за да може раната да зарасне по-добре. Всичко трябва да се извърши в чиста обстановка, където всичко от порядъка на вазелин трябва да бъде изчистено от аркадата, а след това зашито с качествени материали или залепено на място, където има достатъчно светлина, за да може човекът, който се грижи за това, да вижда какво прави. Говорим за болница или клиника.

По време на турнир


В ситуация на турнир, в сутринта на мача, ако аркадата е затворена и няма външни конци върху кожата, тогава състезателят ще получи разрешение да се боксира. 

Най-важното нещо е аркадата да бъде затворена. Когато това се е случило, вече няма какво повече да направите по отношение на нея.
 

 
Важното нещо, което можете да направите по време на турнир, е да се предпазите от подуване. Това е истинският проблем. Не самата аркада ще ви спре в следващия ден, а фактът, че имате подуване около нея. Очевидно, ако имате аркада и тъканта е наранена, подуването е вероятно да се случи. Тогава има нужда да установите студен и редовен натиск, като е препоръчително да спите изправени, за да можете да спрете подуването от придвижване нагоре. Подуването ще бъде истинският ви проблем, а не аркадата. По-вероятно е да не получите разрешение да се боксирате, ако цялото ви око е подуто и с аркада, отколкото ако е само с аркада, но не и подуто.

Процесът на възстановяване


Искате кожата ви да се възстанови по възможно най-добър начин, но това е просто въпрос на добро хранене и поддържане на мястото. Трудно е, ако хората получават аркади на едно и също място през цялото време, тогава по-вероятно става дума за тяхната анатомия, отколкото за предишни наранявания. Защото аркадите често ще бъдат силни след възстановяване, понеже съединителната тъкан е твърда. Единствено ако състезателите се боксират твърде рано след аркадата, тя ще се появи наново.

 
Можете да поставите неща като крем с Витамин Е, за да поддържате кожата здрава и да спомогнете за възстановяването на белезите.

Освен да поддържате себе си в добро състояние, да се храните добре и да поставяте вазелин преди да излезете на ринга по правилните места, много трудно е да правите каквото и да е друго.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес