Зареждане

Тренировките с една ръка подобряват силата и понижават загубите след травма

Тренировките с една ръка подобряват силата и понижават загубите след травма
Публикувано на: Януари 10, 2021 в 12:14 ч
Ново проучване от Edith Cowan University (ECU) разкрива, че тренировките с една ръка могат да подобрят силата и да понижат загубите на мускулна маса в противоположната ръка - дори и без тя да се движи.

Новите открития на учените могат да помогнат при много случаи, в които се забелязва загуба на сила поради обездвижване, често след по-сериозни наранявания, като се приложат ексцентрични упражнения с противоположната ръка.

При ексцентричните упражнения, свиващият се мускул се удължава, както при спускането на дъмбела при бицепсовите сгъвания, при бавното сядане на стол или при слизането по стълбите. Предходни проучвания показват, че тези упражнения са по-ефективни за нарастването на мускулите, в сравнение с концентричните упражнения, при които мускулите се скъсяват - като при вдигането на дъмбел или ходенето нагоре по стълби.
 

Нов начин за възстановяване след инфаркт и травми

Професор Ken Nosaka, част от международното проучване, споделя, че откритията поставят под въпрос конвенционалните методи за рехабилитация и биха могли да подобрят крайния резултат при пациенти, претърпяли инфаркт или травми.

Вижте също: Проучване: Глюкозаминът намалява смъртността с 65%

“Смятам, че наистина можем да променим начина, по който рехабилитираме хора, които временно са травмирали ръка или крак”, разказва професор Nosaka.

“Включвайки в упражненията контузения крайник, можем да избегнем щетите върху мускулите и да подобряваме силата им дори без да ги движим.”
 

Силата на упражненията

Проучването включва 30 участници, чиято една ръка била неподвижна за поне 8 часа на ден в продължение на 4 седмици. Групата била разделена на 3. Част от тях не правили упражнения, другите правили концентрични и ексцентрични упражнения, а третите - само ексцентрични упражнения.

Професор Nosaka споделя, че групата, която използвала тежки дъмбели само за ексцентрични упражнения с активната си ръка, показали повече сила и по-малко атрофия и други загуби в неподвижната ръка.

“Сред групата се забелязваше средна загуба на мускули от 2% в неподвижната ръка. Групата, която не се упражнява въобще са изгубили 28% от мускулите.”

“Това означава, че тези, които не тренират въобще докато са частично обездвижени, след възстановяването си трябва да възвръщат повече мускулна маса и сила.”
 

Бъдещето на възстановяването

Професор Nosaka планира да продължи проучването и да разгледа други мускули и движения.


“В това проучване се съсредоточихме върху сгъвачите в горната част на ръцете, тъй като тези мускули често се използват за изследване на ефектите от обездвижването върху силата и размера на мускуите и подвижността на ръката.”

“В бъдеще очакваме да разгледаме как ексцентричните упражнения могат да подобрят двигателните функции, подвижността и финната моторика, което е изключително важно, особено при случаите на инфаркт.”

Професор Nosaka също споделя, че този вид упражнения могат да бъдат изключително полезни и за атлети, които желаят да започнат възстановяването си след травма по-рано.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес