Зареждане

Последният дуел в Европа - заснет

Последният дуел в Европа - заснет
Публикувано на: Март 9, 2016 в 07:59 ч
 
Както и да го погледнем, дуелирането е боен спорт с оръжия, и като такъв, произходът му е залегнал много надълбоко в нашето ДНК. Официалните дуели, в началото с мечове, а в последствие и с пистолети, могат да бъдат проследени още от средновековието и викингската епоха, където се е прилагал така нареченият метод за решаване на спорове - холмганг.
 
В Европа, САЩ и Канада цялата работа се е въртяла около идеята за връщане или запазване на честта - нещо, на което се е обръщало значително повече внимание назад във времето. Да речем, че някои неща, които само биха ни накарали да се възмутим докато ги четем във Facebook, преди е имало вероятността да доведат до спор на живот и смърт.
 
За щастие, тази практика вече далеч не е толкова популярна.
 
Последният фатален дуел в Канада е бил през 1833 г. Robert Lyon предизвикал John Wilson заради някаква грешна реплика към местен учител. Wilson оставил Lyon ня място, а след това се оженил за учителката.
 
Последният дуел в Англия се състоял през 1852 г. между френските политически бежанци Frederic Cournet и Emmanuel Barthelemy. Barthelemy убил противника си и бил обесен за тази своя постъпка.
 
Последният дуел в Щатите пък бил през 1859-та година.Подрепящият робството бивш калифорнийски главен съдия David terry убил противника на идеята, щатският сенатор David Broderick. Terry бил арестуван, но случаят бил потулен. Мястото на дуела в момента е сред официалните калифорнийски исторически забележителности. Пистолетите, които били използвани, са пуснати на търг през 1998-ма за 34 500 щатски долара.
 
Тук-там обаче продължавали да се състоят подобни срещи. Всъщност, последната била във Франция през 1967-ма и... ами, заснета е.
 
 
Gaston Defferre, тогавашен кмет на Марсилия и кандидат за президент от социалистическата партия, говорел в парламента, когато Rene Ribiere започнал да нервничи от своето място.

Defferre се провикнал:
 
"Млъкни, тъпако!"
 
В отговор на което Ribiere го предизвикал на дуел с шпаги.
 
Шпагата била производна на малките оръжия, използвани за дуели, като малки мечове, които били наложени от правителството, за да се решават споровете не чрез смърт, а "до първа кръв".
 
Defferre, който бил по-възрастен с около 12 години, предложил дуелът да се състои с тъпи мечове. Ribiere изисквал остри мечове, до първа кръв. Ribiere отказал да спре, когато бил ранен за пръв път, но при повторното му раняване, прикратили спора.
 
Defferre в последствие служил като вътрешен министър при Francois Mitterrand меджу 1981 и 1984 г, преди да умре от естествена смърт на 7-ми май 1986 г., на 75 години.
 
Ribiere починал на Коледа, на 76 години.
 
Двойката е емблематична за историята, тъй като са последните мъже във Франция, които са се изправяли на дуел.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес