Зареждане

Братята Кличко

Братята Кличко
Публикувано на: Декември 8, 2008 в 09:52 ч

Битката на свръхтежките
Всички в семейството Кличко преследват една цел. Братята Владимир и Виталий Кличко да съберат под фамилния флаг всичките четири пояса на световен шампион по бокс в свръхтежка категория. Украинците притежават вече три колана от най-авторитетните версии. Последният е притежание на 213-сантиметровия гигант от Русия Николай Валуев.

Така най-тежката и най-скъпоплатената категория в професионалния бокс от няколко години стана запазена територия за боксьори от бившите съветски републики. Останалите могат да се явяват единствено като претенденти, в случай че някой друг руски брат се контузи. При всички положения златната ера на американския бокс в тежка категория с легенди като Мохамед Али, Джо Фрейзър, Джордж Формън, Ивендър Холифийлд и Майк Тайсън е вече е минало. Дойде времето на тежките боксьори от Изтока. Американците не са равнодушни, но за сега нямат боксьор, който да излезе равностойно за титла.

кличко бокс новини тренировки състезания бойни спортове


Династия Кличко
На 11 октомври големият брат Виталий направи блестящо завръщане в спорта след три години извън ринга. Той спечели титлата на Световния боксов съвет (WBC) в мач срещу Самюъл Питър. Веднага след срещата най-известният боксов промотър в света Дон Кинг извади оферта от 100 милиона долара към двамата братя да станат съперници на ринга. Двубой между братята е невъзможен, особено ако е организиран от Кинг, написа руската преса. Представени бяха три аргумента против. Първият е, че това ще сериозна пречка към целта им е да съберат в семейството поясите на всички основни версии. За вторият се припомня една случка от олимпиадата в Атланта през 1996 г. Тогава след победата на Владимир, по време на преговори за евентуален договор с двамата братя, американецът ядял кокошка и с мазни ръце им поднесъл контракт. Те така и не го подписали. Третата причина следва версията, че двамата синове още като деца се заклели на майка си никога да не се бият един срещу друг. 


За да осъществят мечтата и да вземат четвъртия пояс в свръхтежка категория, този във версия Световна боксова асоциация (WBA) някой от тях трябва да излезе срещу  Валуев. "Валуев - огромен и опасен, и боят срещу ще е тежка работа, но ние с брат ми сме готови", заяви Витолий Кличко пред медиите в Украйна. Кой обаче ще свърши тази работа, по-малкият или по-старият още не са решили. Ако този бой се състои по замисъла на украинците, това трябва да стане на огромна открита арена, пред 30-40 хил. зрители в Киев, Москва или Лондон. Не е толкова сигурно обаче, че ще се справят. Големият брат Виталий се смята за по-твърдия боксьор, има здрава брада и е по-нахъсан да се бие, докато Владимир е техничен, но и много, много скучен боксьор.


А Валуев наистина е много опасен. Звярът на Изтока е висок 213 см и тежи 151 килограма, има 49 победи, 34 от тях с нокаут и само една загуба. Колосалната физика на руснака е накарала дори един от футболните гиганти Ян Колер да се чувства много притеснен при срещата. Наскоро легендата в световния бокс Ивендър Холифийлд ще обяви пред различни източници, че също възнамерявал да предизвика на бой Николай Валуев и да му вземе шампионския пояс. Тъмнокожият претендент не се е боксирал от 13 октомври 2007 г., когато загуби от тогавашния шампион Султан Ибрагимов. Освен липсата на тренировки, руснакът превъзхожда американеца и физически.

 

Следващата седмица, на 13 декември Владимир Кличко ще трябва да защитава световната си титли във версията Световна боксова организация (WBO) срещу американеца Хасим Рахман. Всъщност този мач трябваше да е срещу друг стойностен боксьор в категорията - руснака Александър Поветкин. Той е задължителен претендент за титлата в тази версия, но преди да се спъне в корените на дърво по време на крос в родния му град Курск.
Поветкин, който е олимпийски шампион от Атина, всъщност се смята за най-сериозния претендент за световната титла в тежка категория, сочат анализатори. Той е истински подготвен за професионални мачове, има най-подходящия стил и вероятно ще стане любимец дори и на американците, които все още смятат, че световната титла в тежка категория им принадлежи по подразбиране.

Съветската школа
Защо боксьорите от бившите съветски републики са окупирали свръхтежката категория, в която има и най-много пари? Защото американските боксьори са разглезени от живота и просто ги мързи да тренират, обяснява Дон Кинг пред медиите в САЩ. Американците не се подготвят сериозно, прекъсват тренировки веднага след последния гонг, а иначе имат много добри треньори, които владеят методиката за моделиране на световни шампиони. Например Насим Рахман, който влезе в бокса 20-годишен от бодигард на наркодилър, отдавна е спрял да тренира сериозно и скача от мач на мач. Сега няма и следа от онзи боксьор, който през 2001 г. спечели титлата, като нокаутира Ленъкс Люис. Няколко месеца след това Люис си я върна, защото Рахман няма техниката и чувството за дистанция, което се придобива в юношеските години.


От своя страна бившата съветска школа освен, че е запазила непрекъснат строг тренировъчен процес, разполага и с 2000 платени треньори. Те подготвят боксьори с невероятен потенциал както истински академици. Тези специалисти сякаш са професори по бокс, толкова дълбоко са навлезли в детайли, че за тях сега най-важната част от подготовката се гради върху дебрите на психологията. Рецепта е - боксов мач се печели със здрава психика. Смятат, че ако боксьорът е мотивиран да се бие, той може и да не тренира толкова много. Вътрешната конкуренция при руснаци, украинци и тези от Казахстан ражда добра мотивация, защото победите са единствения начин да  излязат на международната боксова сцена.

Пенсионерите
Въпреки дефицита на свръхтежки боксьори не може да се твърди, че трудно се намират съперници в тази категория. Въпросът е дали това което има е конкурентно като качество. Ако за Поветкин, Валуев, Кличко, дори и олимпийският шампион от Атина в категория до 91 кг Александър Алексеев се смятат за сравнително равностойни, САЩ може да извади двамата Един Чембърс и Крис Ареола, които още нямат загуба и се изкачват по ранглистите. Чембърс не е нищо особено, но понатрупа доста опит срещу боксьори като Ед Махоун и Доминик Гуин. Ареола също е на 26 години и е доста здрав нокаутьор, но пък за сметка на това все още не се е бил със сериозни съперници. Американските мениджъри и промоутъри много внимателно подхождат кариерата на Ареола и още не го пускат да се бие с Кличко. Иначе 26-годишният американец е най-сериозната заявка за бъдещ шампион. Останалите са все динозаври на възраст от 36 до 40 години, като Хасим Рахман, които е на 36 години. Лемон Брустер също е много добър боксьор, но си е изпял песента. Той загуби титлата си с нокаут срещу Сергей Ляхович от Беларус. Крис Бърд, също е пенсионер, като и Джеймс Тоуни, с когото Хасим Рахман направи последния си бой преди Владимир Кличко. Тоуни, бивш световен шампион в средна категория, изглеждаше сякаш е участвал в състезание по надяждане на пица преди мача. Тежък и бавен, той едва се придвижваше на ринга.
Всъщност най-важното, за да се състоят тези мачове е да се намерят парите за тях. Например за мача на Поветкин с Владимир Кличко парите бяха намерени от мениджъра на руснака Вилфрид Зауерланд. Германецът има слава на топ мениджър в Европа и може да се каже, че претендира за водещо място в света. Той е сключил договор с американската телевизия HBO, която все още се смята за боксова телевизия.


В момента боксьорите от Изтока са финансирани предимно от мениджирани и промотирани не от руснаци, а от германци. Още в Атина, докато траеше Олимпиадата десетки мениджъри се втурнаха да ухажват Поветкин. Накрая договор с него подписа не някой друг, а Вилфрид Зауерланд. Не защото американците даваха по-малко пари, а защото Зауерланд има имидж на по-човечен към хората си и неговите договори са прозрачни, така че боксьорът може бързо да разбере за какво става дума.

Център Европа
В момента Англия и Германия си съперничат по отношение кой да лидер в професионалния бокс в Европа. Това са страните, в които се дават и най-много пари за бокса. В Германия професионалният бокс вече от няколко години е изместил тениса от второто място по гледаемост след футбола, след като Щефи Граф и Борис Бекер слязоха от сцената. За разлика от САЩ на трибуните в Германия за боксов мач се събира по-отбрано общество, защото всичко там се прави много професионално. Началото постави немският промотър Клаус-Петер Кол, които тогава държеше правата на Кличко, докато двамата братя не заведоха дело срещу него. Кол смяташе, че договорът може да се продължи по един от анексите, но Кличко са интелигентни мъже, и двамата са с дисертации на спортна тема и сега сами са си мениджъри. Виталий Кличко дори два пъти кандидатства за кмет на Киев. В Украйна професионалният бокс процъфтява. Там клубовете имат много силни боксьори, на които не може да им се даде излаз да се бият в  Европа, но този процес умишлено е задържан. Смята се че, ако се появят във всяка една категория само украинци и руснаци, това ще е заплаха за цялата боксова сцена, няма да има интрига и няма кой да дава пари за мачове. Ограниченията идват най-вече от промоторите, като искат зрелище. Защото боксът в момента в Германия е изключително добър бизнес. Залите събират 14-15 000 зрители на мач, като всеки плаща между 200 и 350 евро за място. Промоторите имат сключени договори със сериозни телевизии. Клаус-Петер Кол например е продал правата на RTL, Вилфрид Зауерланд има договор с държавната ARD. Контрактите се  сключват още в началото на годината, срещу това че срещу 100 млн. евро например ще бъдат осигурени поне 6 мача за световни титли.

Залезът на Дон Кинг
Знаменитият американски промотър Дон Кинг, който се смята за злия гений на профибокса гони 75 години постепенно отстъпва позиции. Той вече има много сериозни конкуренти, като Боб Аръм. Той е бившият промотор на Оскар де ла Оя, много интелигентен мъж, които живее в Лас Вегас и организира най-вече мачовете си там. Освен това бивши боксьори станаха промотори, включително и Оскар де ла Оя, който се ще се бие на 6 декември срещу филипинското чудо Мани Пакао, но е и собственик на промоторската фирма Goldеn Boys.


От както се разделиха с Клаус-Петер Кол братята Кличко сами са си мениджъри. Българинът Ивайло Гоцев също вече е авторитетен мениджър, откакто извади двама световни шампиони, макар и вече бивши - Александър Жиров и  Самюел Питър. Иначе Дон Кинг си остава невероятен като промотор, може би най-добрият от всички, нещо като гуро на промоторите. Той все още е състояние да омае всички със завидното си дар слово. Дон Кинг умее да сключи договори със всяка една телевизия за HBO и Showtime, и то по такъв начин, че да може да измъкне колкото може повече пари от тях. Затова много боксьори предпочитат да вземат от него 30 %, отколкото да отидат при някого друг за 70% от сумата, която е договорена с телевизията. Аритметиката е проста: по-добре е да вземеш 30 % от 100 милиона, отколкото 70 % от 10, нали?

С любезното съгласие на вестник „Капитал”

Източник: Boxbg

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес