Зареждане

Повече за газираните напитки

Повече за газираните напитки
Публикувано на: Октомври 30, 2008 в 18:59 ч

Ако обичаш кола, може да си се замислял какво всъщност съдържа тя. Хайде да надникнем във вече не толкова тайната рецепта на диетичната кока-кола.

Ето съдържанието на диетичната кола (според най-различни източници):

- Аспартам
- Калиев ацесулфам
- Фосфорна киселина
- Аскорбинова киселина
- Кофеин
- Натриев бензонат (E211)
- Сулфит амоняк карамел (E150d)
- Вода
 

газирани напитки газирано


Аспартам
Аспартамът се използва широко като подсладител в закуски, сладки, десерти и диетични храни. Възможни странични ефекти – ако се приемат високи дози продължително време, са главоболие, слепота и припадък. Има и риск от развитието на рядък вид мозъчен тумор „лимфома”.

Калиев ацесулфам
Това е друг вид подсладител. Лабораторни изследвания с животни показват, че той причинява рак. Ацетамидът е разлагащ се продукт на калиевия ацесулфам. Той причинява проблеми на щитовидната жлеза - пак при животните. Обикновено се използва в комбинация с аспартам, макар че не е ясно дали комбинацията е безвредна.

Фосфорна киселина

Консумацията на фосфорна киселина разрушава костите и емайла на зъбите. Това е и връзката между високата консумация на газирани напитки и ниската плътност на костите при децата. Дете консумиращо 1.5 литра газирани напитки на ден има пет пъти по-голям шанс да е с ниско съдържание на калций в организма.

Аскорбинова киселина
Тя не е вредна – например, намира се в плодовете. Но в комбинация с натриев бензонат и по-специално при висока температура, може да възпроизведе канцерогена бензол.

Кофеин
Кофеинът е стимулант, към който лесно се пристрастяваме. Има много странични ефекти при поемане на по-големи количества. В 100 мл кока-кола има около 10 мг кофеин, една кутия от 330 мл съдържа 30 мг, а в шише от 1,5 литра има 150 мг. Последното е равностойно на две чаши кафе.

Натриев бензонат

Използва се като консервант в много видове храни, включително напитки, храни с ниско съдържание на захар, зърнени и месни продукти. Може временно да спре функцията на храносмилателните ензими и би могло да намали нивото на глицин в организма. Хора страдащи от алергични реакции като сенна хрема, астма и уртикария трябва да се въздържат от употребата му.

Сулфит амоняк карамел
Той е приготвен от притопляне на захар, но на практика не е захар. Амонякът е токсичен химикал. Този оцветител не е подлаган на достатъчно изследвания, за да се провери дали не е потенциален канцероген и дали не дава репродуктивен токсичен ефект.

Вода
Водата е хубаво нещо, но не и в комбинация с този коктейл от химикали! Ако ти се пие вода, пий... вода.

Това представлява твоята диетична кола. Но имай предвид, че повечето газирани напитки не са по-различни. Оттук нататък – ти преценявай.

Автор: Петя Апостолова

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес