Зареждане

6 стъпки за поставяне на цели в тренировките

6 стъпки за поставяне на цели в тренировките
Публикувано на: Май 16, 2009 в 15:55 ч

Поставете си цели, получете резултати и сритвайте задници. Простичко?

Поставянето на цели не е равно на получаване на резултати. Поставянето на цели е изключително важно, ако искате да постигнете напредък бързо.

Повечето от учениците оставят прогреса си в ръцете на технич треньор. Ако имате наистина страхотен треньор, тогава това е добре, няма за какво да се притеснявате - той ще планира всичко за вас.

Под това се има предвид, че той ще помогне да вдигнете нивото си, физическото и психическото, и ще знае какво да ви преподава следващия път, за да постигнете най-добрите възможни резултати. Треньорът ви ще знае как да ви мотивира, как да изкара максимума от тренировката и как да подобри слабите ви страни. Той ще знае кога е време да седнете и поговорите за някои по-напреднали техники.

Но такива треньори се намират трудно.

Тъжен факт е, че повечето инструктори не са толкова добри, което поставя почти цялата отговорност за напредъка върху плещите на самия трениращ - това си ти. Вярата в треньора е много хубаво нещо, но само когато е заслужена. Тренирали ли сте шест месеца / година / две или повече само за да разберете накрая, че ви карат да правите едни и същи упражнения всеки път без дори да ги е грижа докъде сте стигнали?

Ако не вземете нещата в свои ръце, това може да е вашата съдба. Какво може да се направи?

Отговорът: поставете си цели, сега.


Поставяне на правилните цели

1. Наблюдавайте се. Вглеждайте се повече в себе си и във вашата тренировка. Добър начин за това е да си имате тефтерче, в което да записвате постиженията си в тренировките. Прелиствате какво сте тренирал и вижте слабите си места. Ако не знаете какви точно са те, не се срамувайте и питайте своя инструктор или някой от напредналите в обкръжението ви, за малко критика върху вас. Друг начин за хващане на грешки е да направите видеоклип на ваша тренировка. Така отстрани лесно ще забележите пропуски и грешки, но трябва да знаете как е правилното изпълнение на това, което правите.

2. Направете си график. Направете си график за тренировки извън залата за да изшлайфате грешките, които сте научили от горната стъпка. Важно е първо да започнете от базовите неща - не бъдете нетърпеливи, трябва да изградидте добра основа за да продължите напред.

3. Гледайте напред. Вижте къде сте сега и къде искате да бъдете след три, шест или дванадесет месеца. Опитайте се да бъдете максимално реалистични в преценката си за това какво може да постигнете; няма да станете Bruce Lee за следващите 12 месеца, независимо колко много тренирате. Ако не сте сигурни какви са възможностите ви, попитайте треньора си какво реалистично може да очаквате.

4. Помислете. Вече имате стартова позиция, имате своите цели и сте си направил график. Познайте какво следва? Точно така, трябва точно и ясно да си изясните какво трябва да правите и да си го систематизирате, за да може да го учите последователно. Например: ако целта ви е по-горна степен или колан, която включва да имате по-добри умения в блокирането на удари под кръста с крака, тогава тренирайте блокирането на тези удари отново и отново.

5. Тренирайте. Започнете да тренирате като се събудите, докато готвите, докато гледате телевизия, а и освен това тренирайте тогава когато сте си планирали и в графика.

6. Повтаряйте. Повтаряйте същата или започнете друга техника. Тренирайте здраво.


А сега няколко важни забележки. Не се самонаказвайте, ако не успеете да се справите в крайния срок, който сте си поставил. Далеч по-важно е да станете по-добри в техниките, които тренирате от колкото да претупате нещата само за да се вместите в срок. Усъвършенстването ще ви отнеме толкова колкото е нужно, нито повече, нито по-малко.

Не се разсейвайте от други неща по време на тренировки. Не се старайте да научите всичко наведнъж. Веднъж след като сте постигнали целите си, поставете си нови и следвайте тях.

Ако се придържате към тези стъпки ще подобрите много бързо играта си. И определено ще сритвате задници по много класен начин...

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес