Зареждане

Легендарният самурай Miyamoto Musashi

Легендарният самурай Miyamoto Musashi
Публикувано на: Май 12, 2009 в 08:11 ч


Много хора, практикуващи сериозно бойни изкуства, се стремят да развият стила си и да дадат нещо от себе си за него, но малко от тях правят това забележимо и са познати като легенди. Самураят Miyamoto Musashi, който е живял в Япония от 1584-та до 1645-та е запомнен от историята като владеещ меча повече от перфектно и като смел воин още в ранните години на живота си, а по-късно ще бъде запомнен като легеннда. От неговите записки и истории за приключения и битки всеки може да намери нещо за себе си. За Musashi целта не била славата или да докаже себе си, а да оцелее в битка.

miyamoto musashi самурай самозащита


Днес повечето практикуващи бойни изкуства не участват в реални битки дори и в мислите си по време на тренировка. Много малко от тях са участвали в истинска битка на улицата. Разбира се, учат самозащита, но повечето от уменията им са приложими само на състезания.

През 17-ти век нещата били съвсем различни. За воините самураи всичко се свеждало до това да се биеш и умреш в битка. Състезанията са били само с цел да се подготвят бойците за война. Всеки ден бил ден за физическа и психическа тренировка. Musashi израснал в среда на варварство и чест. Той бързо научил, че ако искаш да оцелееш трябва да направиш всичко, което е необходимо докрай.

Според записките Miyamoto бил роден в провинцията Харима в Япония през 1584-та, когато баща му Shinmen Munisai бил добре запознат с владеенето на меча и бойните изкуства. Той имал школа за тренировки и бил уважаван за уменията си да борави с меч. Смята се че Musashi получил образованието си от чичовците си Dorino и Tasumi. Има много истории за младините на Musashi и за това как той се е сдобил с репутацията си, но едно нещо е ясно - бойните изкуства му се отдавали изключително лесно и бързо.

Той участвал в първата си битка-дуел на 13 годишна възраст, против желанието на чичовците си. Musashi отвърнал на предизвикателство отправено от самурая Arima Kihei. Въпреки, че чичовците му се опитвали да го разубедят и да го откажат от боя, Kihei бил повече от изгарящ от желание да се изправи срещу младия боец. Musashi пристигнал на дуела въоръжен само с дървена тояга. След като битката започнала Musashi успял да вземе меча на Kihei и го победил в битката до смърт. Този дуел бил първия от следващите 60 и повече, в които Miyamoto изпозлвал ефективната си и простичка стратегия никога да не се бие с враговете си по техните правила. Той знаел, че в реалния бой нямало такова нещо като "нечестно".

Musashi не си правил илюзии, когато ставало въпрос за битка на живот и смърт. Когато залогът бил толкова висок, той не можел да си позволи да играе честно. Винаги правил неща, които опонента му не очаквал. Ако противникът му се съгласявал да се бие в определено време, Musashi пристигал по-късно или по-рано. Едно от закъсненията му така вбесило опонента му, че той се нахвърлил с ярост върху него, което улеснило Miyamoto, който с проста контраатака го обезглавил. В друг случай той пристигнал по-рано на мястото за битката и убил противника си от засада още по пътя за дуела. Когато бил запитван за своето поведение, той отговарял че всички е трябвало да бъдат готови по всяко време да посрещнат атака. Въпреки че имал завидни умения за боравене с меч, той по-често използвал дървен меч бокен и други оръжия, които пробивали лесно гарда на противника му. Някои смятали, че той нарочно искал битката да бъде по-трудна за него.

Ако Musashi беше жив днес, той щеше да бъде смятан за боец, който се бие мръсно, по някои стандартни, но това не е имало значение за него след като е оцелявал. Всеки който е участвал в истински бой знае, че това е истина.

Musashi обърнал гръб на идеите от тренировките и концепциите за боеца и неговата чест, защото в неговото време било единствено въпрос на оцеляване. Ако искаш да живееш, трябва да спечелиш. На улицата никога не знаеш с какъв нападател си имаш работа и трябва да си готов за най-лошото. Трябва да победиш, защото живота ти може да зависи от това. Не си мислете за това кое е честно и правилно. Няма значение кой е честен, а кой си тръгва здрав от боя.

Damian Ross

BJ Pehush

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес