Зареждане

Проучване: Глюкозаминът намалява смъртността с 65%

Проучване: Глюкозаминът намалява смъртността с 65%
Публикувано на: Януари 3, 2021 в 19:21 ч
Добавките с глюкозамин понижават смъртността колкото тренировките според ново проучване, публикувано в американското издание Journal of the American Board of Family Medicine.

Dana King и Jun Xiang събрали разгледали данните от 16686 възрастни, включили се в националното проучване за здравето и храненето на хората между 1999 и 2010. Всички участници били на над 40-годишна възраст. Учените сравнили данните с тези за смъртността през 2015.

След като преценили някои от ключовите фактори като възраст, пол, консумация на тютюневи изделия и ниво на активност, учените открили, че приемът на глюкозамин/хондроитин всеки ден в продължение на година или повече се свързва с 39-процентно намаляване на смъртността по всякакви причини.


Също се свързва с 65-процентно намаляване на смъртните случаи, свързани със сърдечно-съдовата система, като в това число влизат случаите, причинени от инфаркт.

“След като взехме всички тези данни предвид, въздействието наистина си пролича” - споделя King.

Самият King приема глюкозамин/хондроитин, което е една от най-популярните форми на глюкозамин сред добавките.

“Участвам в местния велосипеден клуб и уикендите често ходим да караме заедно. Един ден попитах останалите дали взимат глюкозамин и всъщност всички си го набавяха по някакъв начин. Това ми подбуди интереса - исках да знам дали е толкова ефективен наистина.” - разказва още King.

“Значи ли това, че след работа можеш да пропуснеш тренировката, ако пиеш глюкозамин? Не го препоръчваме. Като цяло, продължавай да тренираш, но самият факт, че има добавка, която може реално да ти помогне, е не по-малко интригуващ.”

King пояснява, че ефектът на глюкозаминът върху смъртността не е клинично доказан, но данните от проучването са безспорно интригуващи.

“Според мен е важно хората да са нясно с тези неща, за да могат да обсъждат възможностите със своя лекар и да правят информирани избори за здравето си. Още повече, че и глюкозаминът е лесно достъпен на пазара.” - добавя още King по темата.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес