Зареждане

Какво представляват аминокиселините с разклонена верига (BCAA)?

Какво представляват аминокиселините с разклонена верига (BCAA)?
Публикувано на: Юни 30, 2020 в 01:53 ч
Веднъж започнеш ли да тренираш редовно, трудно устояваш на добавките. В крайна сметка, толкова се  трудиш в залата - защо не максимизираш прогреса с допълнителни нутриенти?

Аминокиселините с разклонена верига (BCAA) са добавки, които често привличат трениращите, тъй като са точно това, от което тялото има нужда, за да трупа мускулна маса. Но при какви обстоятелства си заслужава да се приема тази добавка?

Какво представляват аминокиселините с разклонена верига?

Аминокиселините с разклонена верига представляват група от три аминокиселини - левцин, изолевцин и валин, които са с химически сходна структура.

Защо са ти необходими тези аминокиселини?

Аминокиселините с разклонена верига играят ключова роля за растежа на мускула, но от трите може би най-важен е левцина, който отключва мускулния растеж. Когато го усетят в мускулите, клетките буквално се активизират и започват да растат.
 

Имаш ли нужда от повече аминокиселини с разклонена верига, когато тренираш?

Наистина зависи от цялостната ти диета и прием на протеини. Ако приемаш достатъчно белтъчини, тогава допълнителните аминокиселини с разклонена верига може и да са излишни. Все пак, добавките аминокиселини са чудесно решение за всички, които искат да извлекат максимум ползи от тренировките  или имат дефицит на белтъчини в диетата - аминокиселините с разклонена верига спомагат за мускулния растеж за по-дълъг период от време.

Задължителни ли са добавките или храната може да бъде достатъчна?

Като цяло, с храната си приемаме немалко аминокиселини с разклонена верига - особено ако в режима присъстват храни с животински произход. Теззи аминокиселини не се синтезират в човешкия организъм и трябва да си ги набавяме от храната. Добавките не са необходими, ако имаш балансирана диета с поне 1 грам протеин на килограм телесна маса.
 

Кои храни са добър източник на аминокиселини?

Животинските продукти са препоръчителни - месо, риба, яйца и млечни продукти са все продукти, богати на аминокиселини с разклонена верига. Теззи аминокиселини се намират също и в някои растителни и пълнозърнести храни, грах, соя, ядки, но в доста по-малки количества.

Основните неща, за които да следиш на етикета с добавките

Повечето аминокиселини под формата на добавки съдържат обикновено съотношение 2:1:1 левцин:изолевцин:валин и стандартната доза е 5 грама. Това е един добър ориентир, покрай който да се движиш, когато избираш правилната добавка. Имай предвид обаче, че някои аминокиселини са адаптирани за преди или по време на тренировка, като могат да се комбинират също с въглехидрати, кофеин и бета-аланин. Разбира се, преди да правиш каквито и да било драстични промени в диетата, препоръчваме да се посъветваш със специалист.Какъв е твоят опит с аминокиселините? Успяваш ли да си ги набавяш от храната или залагаш на добавките за устойчив растеж на мускулната маса? Напиши ни в коментарите по-долу.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес