Зареждане

Работят ли стероидите, ако не тренираш?

Работят ли стероидите, ако не тренираш?
Публикувано на: Януари 29, 2022 в 10:03 ч
Атлетите и трениращите, които ползват стероиди много мразят, когато хората ги поглеждат под вежда и смятат, че химията е единственият виновник за големите резултати - независимо дали това са големите мускули или големите спортни постижения.

Истината е, че за да постигнеш желаната физика и да станеш по силен, е нужно много труд и дисциплина - не само бодеж.

Но стероидите определено помагат. Те са изключително добри в това да ти помогнат да стигнеш много далеч, много по-далеч от генетичните ти ограничения. Иначе нямаше да се използват толкова от професионалистите.

Но колко точно помагат те? Според някои изследвания стероидите са толкова ефективни, че могат да изградят мускулна маса, да увеличат силата и да предизвикат изгаряне на мазнини дори и никога да не си пипал дъмбел.

Ето какво казва науката

В изследване, направено между 43 трениращи мъже между 19 и 40 години, които никога преди не са взимали стероиди, те били разделени в 4 групи:

1. Група, която не вдига тежести и получава плацебо (фалшиви тестостеронови инжекции)
2. Група, която не вдига тежести и получава истински тестостерон
3. Група, която тренира и получава плацебо инжекции
4. Група, която тренира и получава истински тестостеронови инжекции

Двете групи, които получават истинския медикамент, са били инжектирани с по 600 мг тестостерон енантат на седмица в период от 10 седмици. За сравнение медицински предписания тестостерон от лекар обикновено е 100 до максимум 200 мг за седмица. С тези 600 мг участниците в групата директно отиват към стероидните злоупотреби.

И резултатът от това изследване показва, че хората, които са приемали тестостерон и не са тренирали изобщо, все пак са покачили 10% мускулна маса.


Разбира се, тези които са тренирали са получили повече - 14% мускулна маса. Но пък 10% без изобщо да влизаш в зала...? Да, истината е, че големите дози тестостерон могат да ти дадат това.

Ами групата, която тренирала и взимала само плацебо? Те качили 3.5% мускулна маса. Тоест групата, която не тренирала, а само взимала тестостерон е качила повече мускули, отколкото тези, които са тренирали в рамките на 10 седмици.

Дават ли сила стероидите, дори и да не тренираш?

В същото изследване учените мерели и силовите показатели на всичките 4 групи.

Групата, която приемала по 600 мг тестостерон на седмица, но не правила никакви упражнения, увеличила силата си при клековете с 12 килограма.

Да, тези които тренирали на стероиди, увеличили силата си повече, но не забравяйте че горните не са пипвали тежести в този период и от нищото за 10 седмици са качили 12 килограма на клека.

Вижте също: 6 естествени начина да повишите нивото на тестостерон в тялото си

Стероидните трениращи покачили тежестите на клека си с около 37 кг, което е с 12 килограма повече от групата, която тренирала, но не приемала стероиди.

Помагат ли стероидите за изгаряне на мазнини без да тренираш?


В 12-седмично проучване, 7 любители на тренировките в 20-те си години, били инжектирани с тестостерон енантат всяка седмица. Дозата била определена според килограмите - 3мг на килограм.

Резлтатите били, че участниците средно загубили около 3.4 кг мазнини. Само един от изследваните е тренирал през този период, което накарало учените да излязат със заключение, че анаболният стероид е причината за загубата на мазнини.

Задържат ли се резултатите след употреба на стероиди, ако не тренираш?


В горното изследване за изгаряне на мазнини, участниците били тествани отново след 5 месеца без инжекции. Техните постигнати резултати по време на магичните 12 седмици били почти напълно изчезнали. Те загубили повече от натрупаната в периода мускулна маса и си възвърнали мазнините.

Но не са тренирали през това време. Може да предположим, че ако бяха тренирали активно, може би щяха да задържат по-голямата част от постигнатото. Примерно бодибилдърите не задържат всичката мускулна маса, натрупана по време на цикъл, но задържат голяма част от нея, защото не спират да тренират. Тоест дори и да се върнат в режима без стероиди, те не са съвсем натурални.

Вижте също: 5 най-добри хранителни добавки за увеличаване на тестостерона

Изводите от тези изследвания са, че стероидите са наистина силно ефективни и макар, че не те, а вие вдигате тежестите, те предлагат доста отчетливо предимство... по-отчетливо дори отколкото тези, които употребяват стероиди биха си признали.

Другата страна на монетата също не е за пренебрегване - рискът от съсипване на здравето като по-ранна смърт най-вече заради сърдечно-съдови проблеми, не е нещо за което може човек да си затвори очите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес