Зареждане

Какви са преимуществата от допинга сред бойците

Какви са преимуществата от допинга сред бойците
Публикувано на: Ноември 30, 2017 в 15:00 ч
 
 Допингът е като комар в ММА средите. Дразни с присъствието си и постоянно напомня за безсилието на организациите да се справят с него.
 
През последните години от Американската антидопинг агенция полагат изключителни усилия в борбата си с подсилващите вещества. Имат списък със забранените субстанции и дори подлагат бойците на случайни тестове. Позитивните резултати обикновено водят до забрана за участие в състезанията, като времевите периоди за това варират.
 
В ранните дни на UFC не беше рядкост боец да се възползва от ползите, които допингът им носи. С новите забрани обаче се осигурява по-чиста и приятна за състезателите среда.
 
За да видим колко точно допринася допингът за успеха на спортистите, сравнихме резултатите на санкционирани бойци преди и след техните наказания. Нека се има предвид, че тези данни по никакъв начин не подсказват, че бойците са използвали допинг през цялото време преди да бъдат хванати, нито че са били изцяло чисти след това.
 
Както се вижда, има значителна разлика в представянето им преди и след санкциите. Средно победите преди да бъдат наказани са около 78%, докато след това рязко падат на 45%. Съдейки само по това, можем да заключим че допингът безспорно допринася за по-доброто представяне. Разбира се, трябва да се вземе предвид и различния брой срещи преди и след санкцията, което също влияе на крайния резултат. Нека разгледаме и някои други фактори.
 

Продължителност на кариерата

 
ММА бойците имат значително по-кратък "живот" от останалите атлети. Нека вземем за пример Anderson SIlva, който вече отдавна не е в пиковата си форма, когато бива залавян с допинг. Тогава той е на 37 години, като това е сериозна възраст за един ММА боец. Истината е, че представянето им значително започва да отслабва с годините. Непрестанните удари в главата и сериозните наранявания ги правят все по-уязвими с времето. Особено с все по-сериозната конкуренция, която се появява.

 
И докато можем спокойно да кажем, че е нормално с годините бойците да се справят все по-незадоволително, разликата в съотношението между загубите и победите преди и след санкционирането им ни подсказва, че допингът все пак играе някаква роля.На снимката: Anderson Silva претърпява третата си загуба в UFC, от Michael Bisping (2016)
 

ЗАГУБА на тренинг

 
Липсата на тренинг също е сред сериозните проблеми за бойците. Дали заради травма или забрана, за тях е изключително трудно да си възвърнат предишната форма след като не са се били в продължение на месеци или дори години. Едно по-продължително отсъствие безспорно влияе върху самочувствието на атлетите, като разбира се, и това си има своите изключения. Dominick Cruz например не се беше състезавал в продължение на години заради травма, но все пак беше готов да си възвърне титлата, изправяйки се срещу TJ Dillashaw.
 
И докато можем само да спекулираме защо нечие представяне се е влошило след даден период от време, забраната заради употреба на допинг ни навежда на мисълта, че той в крайна сметка може би той е бил причината да са били в по-добра форма.На снимката: Dominick Cruz си възвръща титлата, побеждавайки TJ Dillashaw
 

Продължителност на употреба

 

Друг фактор, който остава неизвестен е времето, в което са взимали стимуланти. Единствено знаем, че са се провалили на един тест. Това значи, че може да са били чисти през цялото останало време. Всеки боец е различен, както и всяко вещество. Някои от обвинените в употреба дори твърдят, че са взимали единствено легални вещества, в които може да е попаднало нещо забранено. Tim Means и Yoel Romero успяха да съкратят забраните си след като доказаха, че не са знаели за забранените вещества, които са употребявали.
 

Как можем да различим някой на допинг?

 

Тестовете на урината и кръвта са единствените методи. Понякога, разбира се, и самият вид на тялото издава, че диетата, на която се подлага боецът, не е сред най естествените. Много от бойците са мускулести, но допингът може да превърне някои от тях буквално в зверове. Vitor Belfort и Alistair Overeem са добри примери за това.На снимката: Alistair Overeem през 2011 г. и 2017 г.
 
Колкото и безспорна да изглежда ползата от стероидите до момента обаче, изключения винаги се намират...
 

Cris Cyborg

 


 
Откакто бележи единствено победи откакто беше хваната да иползва стероиди след срещата си с Yamanaka през 2011-та. Cyborg е невероятен боец - от 17-те си победи 15 бележи чрез нокаут. Тя е по-силна и по-бърза от всички останали състезателки и безспорно способностите ѝ са се подобрили след неуспешния допинг тест. През 2016-та беше заподозряна в повторно нарушаване на правилата на антидопинг агенцията, но успя да се измъкне под претекст, че ѝ се налага по медицински причини.

На снимката: Cris Cyborg през 2011 г., преди срещата си с Hiroko Yamanaka, и през 2016 г., преди двубоя с Lina Landsberg)
 

Mirko Cro Cop

 


 
През 2015-та Cro Cop получи забрана да се състезава, като в последствие и договорът му с UFC беше разтрогнат. От тогава обаче също печели всяка една среща. Важно е все пак да споменем, че вече той вече се състезава в японската Rizin, където бойците не биват толкова често тествани, колкото в UFC.

На снимката: Mirko Cro Cop през 2014 г., преди срещата си с Gonzaga, и през 2016 г.
 

Brian Ortega

 


 
Още един от бойците, които се радват на серия от победи след хващането им в крачка. Ortega не успя да премине успешно допинг теста след победата си над Mike De La Torre през 2014-та. Тогава той е на 22 години и дебютира в UFC, като обаче представянето му въобще не се оказва типично за някой на стероиди. От тогава насам той се радва на успешна кариера.

На снимката: Brian Ortega през 2014 г., преди срещата с Mike De La Torre, и през 2016 г., преди двубоя с Clay Guida.
 

Неспоменати имена

 

Разбира се, остават и други, които не сме споменали. Безсмислено би било да анализираме резултати на състезатели, които периодично биват хващани в употреба на забранени вещества, като в това число влизат Josh Barnett, Chael Sonnen и Stephen Bonnar, тъй като не може да се проследи кога са били "чисти". По-долу ви представяме и списък с бойци, които все още "излежават" присъдата си и предстои да се върнат в Октагона.


 

Има ли полза от стероидите?

 

Разбира се. Това винаги е било безспорен факт, но въпросът често бива задаван в моменти, в които се опитваме да разберем точно колко може да допринесе той за нечие представяне. И въпреки че в ММА средите допингът е все още тема-табу, с течение на времето научаваме все повече за него, като съответно и контролът става по-сериозен, допринасяйки за предлагането на една по-чиста за състезателите среда. Дългите забрани безспорно се оказват работещ метод, но въпреки това продължава процесът по усъвършенстване на наказанията.
 
Нужно е и да споменем, че от UFC си заслужават аплодисментите заради опитите им да се преборят с цялата напаст, която се оказват стероидите, като методите им наистина са за пример.
 
Забраните, които налагат са добро начало, но е важно да се има предвид, че някои стероиди все пак имат необратим ефект върху човешкото тяло, а и победите отбелязани под влиянието им не могат да бъдат отречени, като затова трябва да бъдат измислени и по-сериозни наказания.
 
Факт е и че има ММА организации, които провеждат срещи само и единствено с цел забавление, но докато най-добрите се опитват да предоставят еднакви условия за своите състезатели, можем да бъдем спокойни, че спортът ще продължи да се развива в добра посока.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес