Зареждане

Легендарният Масахико Кимура: джудистът, който победи Хелио Грейси и преосмисли бойните изкуства

Легендарният Масахико Кимура: джудистът, който победи Хелио Грейси и преосмисли бойните изкуства
Публикувано на: Октомври 2, 2023 в 07:27 ч
Масахико Кимура е смятан за един от най-великите джудисти на всички времена, известен с невероятните си умения и доминация в спорта по време на разцвета си. Роден в Кумамото, Япония, през 1917 г., Кимура започва да тренира джудо на 10-годишна възраст. Бързо се издига в редиците и на 17-годишна възраст получава черния си колан.

През кариерата си Кимура печели много престижни титли, включително Общояпонското първенство по джудо и Световното първенство по джудо. Става известен и с легендарния си бой с бразилския майстор на джиу-джицу Хелио Грейси през 1951 г.

Постиженията на Кимура в джудото са многобройни. Той печели Общояпонския шампионат по джудо три пъти подред от 1949 до 1951 г., а през 1951 г. печели и Световното първенство по джудо. Техниките по джудо на Кимура са известни със своята прецизност и сила, като той е особено умел в хвърлянето на противниците си със сеои-наге и учи-мата.

Най-известната битка на Кимура обаче е срещу Хелио Грейси през 1951 г. По онова време Грейси е смятан за непобедим в бразилско джиу-джицу и отправя открито предизвикателство към всеки японски джудист, който е готов да се бие с него. Кимура приема предизвикателството и двамата мъже се изправят пред препълнен стадион в Бразилия.


Битката е класическа между двете бойни изкуства, в която Грейси се опитва да свали Кимура на земята и да го победи с граплинг уменията си, докато Кимура се опитва да задържи битката в стойка и да използва хвърлянията си от джудото. След изтощителен 13-минутен мач Кимура най-накрая успява да свали Грейси на земята с двоен захват на краката, след което изпълнява своето запазено движение - уд-гарами, известно още като "ключът Кимура".

Клюъч Кимура е заключване на рамото, което оказва силен натиск върху раменната става и може да причини сериозни наранявания, ако не се отпусне бързо. Грейси обаче отказва да отстъпи и вместо това позволява на Кимура да счупи ръката му. Съдията прекратява боя и Кимура е обявен за победител.

Победата на Кимура над Грейси е важен момент в историята на бойните изкуства, тъй като демонстрира ефективността на техниките на джудото срещу бразилското джиу-джицу. Тя също така затвърждава наследството на Кимура като един от най-великите джудисти на всички времена.

В заключение, Масахико Кимура е истинска легенда на джудото, известен с невероятните си умения и доминация в този спорт. За победата му над Хелио Грейси през 1951 г. и до днес се говори като за един от най-великите моменти в историята на бойните изкуства. Наследството на Кимура продължава да вдъхновява и да оказва влияние на майсторите на бойните изкуства по целия свят.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес