Зареждане

Как да имаме повече енергия без кофеин

Как да имаме повече енергия без кофеин
Публикувано на: Май 25, 2021 в 07:45 ч
Тази публикация е за всички хора, които са се пристрастили към кафето - почти всеки в даден етап от живота си е посягал към него за определен период от време.

Усещането как не искаш да ставаш от леглото, когато алармата звънне сутринта... следобедната умора, която те натиска изведнъж и веднага търсиш чашата с кафе... липсата на желание да излезеш и да потичаш, като вместо това легнеш за дрямка.

В доста от случаите търсим бързо решение в това да намерим повече гориво за деня. И доста често това решение е енергийна напитка, чрез която се надяваме да живнем малко, но истината е, че този прилив изчезва доста бързо.

Предлагаме ви няколко малки, но основни неща, чрез които да имате повече енергия през деня, без да посягате към кафе и кофеинови напитки.
 

Сън

Очевидно е, но няма как да го пропуснем. Колкото повече спите, толкова по-дълго ще имате енергия. Спестяването на сън ще ви изтощи през деня. По време на сън тялото ви се възстановява. Там се случва цялата магия.

Вижте също: Ето какво се случва с тялото ви, когато не се наспивате - час по час

За възможно най-спокоен сън, избягвайте всякаква електроника 30 минути преди лягане. А ако се събудите посреднощ, не се пресягайте към телефона си. Сложете го някъде надалеч, така че да устоите на това да се пресегнете и да включите светещия екран.
 

Пийте повече вода

Ако тялото ви е дехидратирано, умората е един от знаците за това. Подсещайте се да пиете вода пrез целия ден. Ако сте добре хидратирани е много вероятно изобщо да не ви наляга следобедната умора, заради която мнозина се пресягат за чаша кафе. Ако не ви допада да се наливате с чиста вода, може да сложите малко плодчета в нея, за да се сдобиете с приятен вкус без добавена захар.
 

Смейте се

Хубавият смях веднага подобрява настроението ви и ви зарежда с енергия. Независимо дали гледате нещо смешно или се мотаете с приятели или семейството, смехът ви дава енергия. Лицето ви се озарява и сърцето ви работи по-добре. Пробвайте - ако се чувствате изморени и смятате, че имате нужда от чаша кафе, намерете си забавно видео в YouTube или се посмейте с някой приятел.
 

Подбирайте храната си

Разнообразното хранане с белтъчини, въглехидрати и полезни мазнини ще държи енергийните ви нива високи. Въглехидратите зареждат с енергия, а протеинът ни държи сити за по-дълго. Ако подберете подходящите храни, няма да имате енергийни сривове, които са породени от високите нива на кръвна захар, провокирани от храни с прости въглехидрати и сладки изкушения.

Повече за подходящите храни, които да ви зареждат по-дълго с енергия, може да откриете в раздела "Хранене и възстановяване".

 

Излезете навън

Свежият въздух дава енергия. Разходките ободряват определено. Движението и свежия въздух са един от сигурните начини да се заредите с енергия. Ако по време на работния ден не можете да излезете и да се разтъпчете, то поне отворете прозорец или стойте там, където има повече естествена светлина.
 

Упражненията

Да, упражненията - те могат да ви заредят с енергия. Самите те изискват енергия, но пък ендорфините, които се получават от една хубава тренировка, са незаменими, а и кръвопотокът към мозъка и цялото тяло се увеличава, което ви тонизира.

Ако имате дори малко време, може да се разцепите със следната тренировка за 10 минути.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес