Зареждане

Ето какво се случва с тялото ви, когато не се наспивате - час по час

Ето какво се случва с тялото ви, когато не се наспивате - час по час
Публикувано на: Април 30, 2021 в 18:42 ч
Ако смятате да икономисвате от сън, защото има по-интересни неща за правене, помислете пак. Много част от тялото ви чакат да заспите, за да започнат да извършват своите дейности, като възстановяване от тренировки, натоварване и ежедневния стрес, както и почистване на клетъчните отпадни продукти.

Ако си спестявате дори по час от съня си, който е между 7 и 9 часа за повечето хора, това може да повлияе на общото ви здраве.

А когато скъсявате времето за сън повече и повече, пораженията върху организма ви се увеличават. Органите имат нужда от това да се възстановят и почистят, мозъка включително, а те го правят докаото вие си почивате и спите сладко. Вътрешните поражения от липсата на сън може и да не се усещат, особено ако ги замаскирате с ефекта на кафето или енергийни напитки.

Д-р Бен Смар от университета в Калифорния-Сан Диего споделя:

"Здравето, психиката и общият ви тонус страдат, но ако приемате кафе или стимуланти, може изобщо да не усетите какво се случва реално с вас."

Но ако легнете и спите повечко, процесът е обратим.

"Добрата новина е, че колкото повече се възстановявате след период на недоспиване, толкова повече от пораженията могат да се оправят. Рискът от заболяване се увеличава в периодите без сън, но след това се намаля при периодите, в които спите добре отново."

Но какво точно се случва с тялото при всеки един етап на недоспиването?

Нещата ескалират плашещо бързо, затова прочетете ги, а после легнете да си поспите!

1 час по-малко сън

Когато съкратите нужното ви време за сън с 1 час, колко поражения ще има това върху организма зависи от това кой точно час е отнет.

"Ако си легнете 1 час по-късно от нормалното, може би гледайки телевизия или телефона си, биологичният ви часовник, който регулира циркадните ритми, започва да си мисли, че е ден и изостава с 1 час повече от обикновеното," казва Смар.

Когато той се адаптира към това нощно време да се гледа в светещ екран, тогава тялото ви ще иска да заспива по-късно, тъй като се нагажда към новото "нормално" - новият навик, който сте си създали.

"Това може да ви накара да заспивате все по-късно и по-късно."

Ако пък трябва да ставате по-рано от обичайното, тогава губите от REM фазата на съня си, която се случва по към края на нощта. REM фазата на сън е важна за това да се чувствате свежи, когато се събудите, както и ви дава емоционално спокойствие, помага за сформирането на спомените и ви обостря фокуса, когато той е нужен.


Общо взето дори липсата на 1 час сън може да ви остави чувството на умора, сякаш не сте се наспали добре. Затова няма да е изненада, ако ви се доспи през деня или се прозявате през цялото времe.

Дори с 1 час по-малко сън, имунната система може да се срине. Когато спите, тялото ви произвежда белтъчини, наречени цитокини, с които се укрепва имунната система и се захранват кръвните клетки.

"Липсата на сън намалява производството на цитокин и ви прави по-уязвими за бактерии и вируси."

2 часа по-малко сън

При този етап може да усетите повече промени.

"Когато си спестите 2 часа сън, може да усетите сънливост през целия ден, както и леки тремори (треперене или неволни свивания на мускулите). Координацията между очите и ръцете е нарушена и рефлексите ви може би няма да са толкова остри."

Може да получите и главоболие.

"Липсата на сън може да увеличи кръвното налягане, защото без сън не позволявате на сърцето и кръвоносните съдове да си починат през нощта."

Някои учени предполагат, че стоенето буден 18 часа може да повлияе на шофирането така, както алкохола.3 часа по-малко сън

Освен гореизброените ефекти при липса на 1 или 2 часа сън, когато стигнете тази фаза, усещането е, че сте изтощени и не можете да функционирате правилно.

Тук се увеличава и рискът от инфаркт. Това се дължи не само заради повишените нива на кортизол и кръвно налягане, но и защото редовното недоспиване може да доведе до покачване на килограмите, което пък добавя допълнителен стрес върху организма. Когато на хората им липсва сън, често посягат към въглехидратите.


Към това добавяме и раздразнителността, тъй като се намалява контрола на импулсивността.

Концентрацията също спада. При редовно недоспиване фокусирането дори върху лесни задачи започва да става трудно.

4 часа по-малко сън

Неблагоприятните ефекти при 4 или повече час без сън започват да бъдат супер силни. Мозъкът ви не е имал нужното време да се възстанови и почисти. По-склонни сте да се храните нездравословно. Когато сте недоспали в такава фаза се произвежда хормон наречен грелин, който регулира апетита. Ако съкратите съня си наполовина, нормално е да очаквате засилен апетит към захарните изделия или пърженото.

Вижте също: Ето как дълбокият сън помага за изчистването на мозъка от токсини

Рискът от диабет се увеличава тук. При експеримент, в който доброволци са съкратили съня си до 4 часа в продължение на 7 дни, е забелязана глюкозна непоносимост. Участниците изчиствали глюкозата от организама си с 40% по-бавно от обичайното.

На този етап шофирането също започва да става много рисково.

Паметта ви ще бъде доста по-притъпена, което пречи на усвояването на нови умения.

А това е най-плашещото - в този етап протеин наречен Тау, който е повишен при хора с Алцхаймер, започва да се натрупва.


Давайте на тялото си сънят, от който се нуждае

Понякога ключът към по-добрия сън е просто да му дадете приоритет и да си подсигурите спокойствието и времето да се наспивате.

Вижте също: Тайните на бързото заспиване

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес