Зареждане

Ето защо липсата на сън води до сърдечни заболявания

Ето защо липсата на сън води до сърдечни заболявания
Публикувано на: Март 16, 2019 в 15:51 ч
За крепко здраве е необходим качествен сън - мнозина проучвания са доказали, че недостигът на сън води повишава риска от сериозни проблеми, включващи дори и сърдечни заболявания. Експерти от болница в Масачузец са открили по какъв начин сънят ни предпазва от натрупване на артериална плака, наричана атеросклероза. В репорта си те описват механизма, по който недостигът на сън повишава производството на бели кръвни клетки, които допринасят сериозно за атеросклерозата.

"Разбрахме, че сънят спомага за регулирането на производството на възпалителни клетки в костния мозък, за здравето на кръвоносните съдове, както и че нарушението на съня води до нарушаване на контрола на производството, което води до възпаления и сърдечни заболявания" - коментира Filip Swirski, автор на доклада.

За да проучат как недостигът на сън повишава риска от атеросклероза, отборът на Swirski изследвали мишки, генетично програмирани да развият атеросклероза при нарушен сън - досущ както би се будил някой заради шум или друг дискомфорт. Въпреки че не са забелязани промени в теглото, толерантността към глюкоза и нивата на холестерол, при участващите в експеримента мишки се забелязвало натрупване на артериална плака и по-високи нива на моноцити и невтрофили - възпалителни клетки, които допринасят за атеросклерозата.

При последвали експерименти било открито, че мишките, чийто сън бил нарушаван, произвеждали повече стволови клетки в костния си мозък, което водило до умножаване и на белите кръвни клетки. Хормонът хипокретин, произвеждан в хипоталамусът, който е част от мозъка, играе роля в регулирането на съня, като същевременно регулира и белите кръвни клетки. Обикновено се произвежда в по-големи количества, когато животните (вкл. и хората) са будни, но в случая нивата му били изненадващо ниски.Изследователите установили, че хипокретинът регулира производството на бели кръвни телца, взаимодействайки с невтрофилите в костния мозък. Те, от своя страна, намаляват производството на моноцити, освобождавайки в организма фактора, наречен CSF-1. Експериментите с мишките показали също, че хипокретинът оказва влияние върху CSF-1, върху производството на моноцити и натрупването на артериална плака.

"Това е пряка демонстрация на факта, че хипокретинът е също важен за възпаленията." - споделя Swirski, професор по радиология към Харвард. "Сега остава да разучим различните начини, по които правилният сън подкрепя сърдечното здраве, както и да обърнем повече внимание на връзката между нервната и имунната система."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес