Зареждане

Глутамин

Глутамин
Публикувано на: Ноември 25, 2012 в 11:02 ч
Снимка: wikimedia.org
Нека разгледаме в дълбочина тази така популярна аминокиселина.
 

Откъде идва

Глутаминът е най-изобилстващата аминокиселина в тялото - и това въпреки факта, че не е есенциална. Глутаминът е включен в много метаболитни процеси, като основен преносител на азот в тялото и е важен енергиен източник за много клетки.
 

Какво ще направи за вас

"Глутаминът стана много популярен сред атлетите, защото се смята, че предотвратява възпаления след спортни мероприятия и ускорява възстановяането след тренировки," обяснява говорителят на Американската деитична асоцияция, Джим Уайт.

Лекарите използват глутамин, когато пациента е катаболна фаза от травма или след операция. В комерсиалния свят, глутаминът е суплемент, който подпомага мускулния растеж. Ето още по-детайлно какво прави той:

Намалява травмирането и изгарянията
Проучване от 2003-та събрало 45 човека със сериозни наранявания - на някои им бил даден глутамин, а на други празна субстанция без ефективност. Учените установили, че пациентите, които приели глутамин намалили инфекциите в кръвта, което предотвратило някои патогенни и животозастрашаващи следствия.

Ускорява заздравяването на раните след операция
През 2001-ва блио проведено проучване с хора, които били преминали през избирателни операции. Тези, на които им е даван глутамин интравенозно, показали значително подобрение на азотния баланс в тялото, коректна концентрация на глутамин в скелетните мускули и подобрен протеинов синтез.

Ограничава травмирането на мускулите и стимулира растежа им
Аминокиселините в протеините помагат за изграждането на голяма част от тъканите в тялото - включително и мускулите. По време на интензивно натоварване, нивата на глутамин в кръвта и мускулите спадат. Освен това след тежка тренировка има и микронаранявания в самите мускули. За да се обърне този ефект мускулите трябва да се заредят и протеиновия синтез да се ускори, за да се получи добро възстановяване и растеж.
 
"Ако заредим тялото си с глутамин преди интензивна тренировка, ще му позволим да поддържа добър резерв от тази аминокиселина в мускулите и няма да ги травмираме толкова," обяснява Уайт. "Това означава, че тялото може да използва глутамина в мускулите за да синтезира протеин и да изгради мускулна маса."

Помага за намаляването на страничните ефекти от лечението на рак

Лекарите често предписват и глутамин като добавка на болните от рак пациенти, за да намалят диарията, възпалениет на вътрешността на устата, възпаленото гъло и изтръпналите пръсти. Поритивните резултати били открити при пациенти, които се подлагали на терапия с радиация, трансплантация на костен мозък и някои химиотерапии.

 

Препоръчителен прием

"Тялото може да направи достатъчно глутамин за редовните си нужди," казва Уайт.

Тъй като тялото го синтезира, недостигът на глутаминът се среща рядко. Глутаминът може да бъде открит в растения и животински храни като говеждо, свинско и пилешко, мляко, кашкавал, зърнени храни, яйца, суров спанак, магданоз и зеле.

Хранителните добавки с глутамин са във формата на прах или капсули. Тези на прах са по-предпочитани, тъй като дозата в една чаена лъжика е по-голяма от тази в няколко капсули. Примесен с течност, глутамина на прах е безвкусен.

Има два вида хранителни добавки с глутамин - глутаминови пептиди и Л-глутамин. Л-глутаминът е свободната му форма и не е свързан с други аминокиселини. Много трениращи предпочитат глутаминовите пептиди, които са свързани с други аминокиселини, по-стабилни са и се усвояват по-добре от тялото. Но от друга страна все повече проучвания показват ползите на глутаминовите хранителни добавки, които използват Л-глутамин, а не глутаминови пептиди.
 

Рискове

Глутаминовите хранителни добавки се смятат за безвредни за повечето мъже, когато се приемат орално. Все още няма известни потенциални странични ефекти.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес