Зареждане

Кофеинът

Кофеинът
Публикувано на: Май 19, 2009 в 10:09 ч
Снимка: gastronomiavegana.org
Източник: Fitnes-bg

Идеята да се използва кофеинът като енергийно гориво може да се окаже безкрайно неуместна. Едно от най-забележителните съобщения по проблема за мита за кофеина като енергиен стимулант е представено от Д-р Даян Спиндлър, доктор на науките, доктор по медицина и хранене, доктор на медицинските науки. Смята се, че кофеинът предизвиква психически и физиологически заболявания като хронична умора, смяна на настроенията от една крайност в друга, често свързвани с това, че приемането на кофеин нарушава нормалния сън. Инсомнията се счита за едно от основните отклонения, предизвикани от кофеина. Той, както и много други наркотични вещества променя усещането за благосъстояние у хора, които постоянно консумират кафе, предизвиквайки фази на депресия и дори параноя!

Кофеинът води и до смущения в храносмилането и сърцебиене! Той може да създаде и проблеми, свързани с баланса на кръвната захар и да предизвика състояние на нарушаване на нормалното протичане на познавателните процеси. Едно от най-отрицателните отклонения, свързани с кофеина, е разрушаване на имунната система поради изчерпване на предпазващите имунната система В-комплекс и витамин С . В-комплекс се използва за функционирането на нервите, а витамин С за изграждането на колаген. Като изчерпва тези важни компоненти, кофеинът катализира различни заболявания, предизвикани от отслабването на имунната система.

Митът за “повишаване на енергията”

Когато някой иска да обясни или оправдае навика си да пие кафе, най-напред подчертава как кофеинът му дава енергия. Повечето хора казват нещо от рода на “без кафе не мога, направо ме отпиши”, “нищо не мога да върша без да си пия кафето сутрин”, “трябва да си изпия дозата.”. Всички казват подобни неща без да се замислят.

Това, което не е ясно за повечето хора е, че кафето предизвиква моментен прилив на енергия /една нормална чаша от 170 млл. съдържа около 100 мг. кофеин/, но произведеният ефект е нетраен.

 
Макар да стартираме по този начин ударно, но краткотрайно, обмяната на веществата, обратният ефект върху централната нервна система е разрушителен и може да предизвика хаос в баланса на кръвната захар! Ето до къде води “невинната” чашка кафе! Трудно можем да видим положителната страна на това така прокламирано средство за подобряване на енергията. В действителност приемането на кофеин може сериозно да наруши енергийните запаси! 

От “високо” до “ниско”

Първоначално, като че ли, приетият кофеин е предизвикал повишаване на общата енергия поради така нареченото “високо” съотношение адреналин/гликоза. Последвалият обратен ефект обаче, води до разрушителен спад на енергията. Това неизбежно превключване от хипергликемично до хипогликемично състояние изсмуква ценните енергийни запаси.

Енергийният спад се получава до голяма степен чрез отделянето на хормони в организма. То действа като намалява кръвното налягане и сърцебиенето. Те са причина и за повишаване на депресиите свързани с тревожността, състоянието на нервност и високото ниво на раздразнителност! Естествено тази реакция би изтощила всекиго.

Кофеинът промяна на химията в мозъка

Кофеинът нарушава действието на невроните в мозъка и предизвиква неконтролируема реакция. Тя кара хипофизата да отделя хормона адренокортикотрофик /ACTH/, който изпраща сигнал към надбъбречните жлези да отделят на свой ред стрес хормоните адреналин и норадреналин. Адреналинът /още наричан епинефрин/ повишава мастните киселини за мускулно гориво, задвижва гликозата и мазнините, натрупва ги в черния дроб и намалява секретирането на инсулин, което не позволява да се натрупва гликоза в тъканите.

Кофеинът повишава производството на епинефрин и на норепинефрин. Стрес хормоните действат директно на симпатичните нерви и на невротрансмитерите. В резултат на предизвиканото от кофеина секретиране на стрес хормони се повишава кръвното налягане, ускорява се сърдечния пулс и прилива на адреналин в моменти на възбуда!

Адреналинова недостатъчност

Хиперадренализмът често може да доведе до адреналинова умора. Непрекъснатото натоварване на хормоните, борещи се със стреса ги изтощава и предизвиква умора в организма. Това може да се наблюдава при футболисти , които се чувстват “свежи и бодри” часове преди началния удар, а когато играта започне са толкова изтощени, че едва излизат на терена.Това се дължи на прекомерния, продължителен стрес върху системата. Недостигът на хипофизния АСТН предизвиква адреналинова недостатъчност, което води до умора. Надбъбречната жлеза престава да реагира на АСТН, а хипофизата престава да го произвежда. При прекомерно натоварване надбъбречните жлези и панкреасът просто се изтощават.

Трябва да отбележим, че производството на адреналинови хормони е от жизнено важно значение, тъй като те помагат да се регулира имунната система и освен това пречат на имунните клетки да атакуват здравите! Симптомите в резултат на това явление са умора, световъртеж, смяна на настроенията, тревожност, нервност, сърцебиене, умствена умора, главоболие и редица други заболявания, включващи и болки в гърдите.

Проблеми със съня

Кофеинът може да наруши и качеството на нашия сън . Човек не само трудно заспива, но и не е в състояние да премине през отделните фази на съня, така необходими за пълната почивка. Без истинска почивка, организмът не може да се възстанови физически и психически. Лишаването от сън повишава тревожността и раздразнителността и създава смущения в нормалния ритъм на храненето. Без пълната почивка и правилния режим на хранене не може да се очаква, че ще работим на необходимото ниво!

По какъв начин кофеинът ще допринесе до повишаване на енергийните нива в тези по-кратки илипо-дълги периоди на натоварване?

Опасностите, които крие кафето като източник на кофеин

Непрекъснато се води спор дали кафето крие потенциална опасност за тези които го консумират в големи количества редовно или не. Отговорът е просто “много зависи от нивото на поносимост на всеки отделен човек.” Някои хора могат да понесат няколко чаши кафе без “видима” промяна в поведението или в физиологическите реакции. За други обаче, само една чашка може да предизвика редица негативни симптоми. Така че е трудно да се определи какво количество е достатъчно /или по-точно твърде голямо/ за различните хора.

Това, което лесно можем да уточним е фактът, че всяко консумирано количество оказва влияние по някакъв начин и до някаква степен! Човешкият организъм не е създаден да преработва или дори да понася наличието на кафе!

Кафето крие и други опасности

Трябва да подчертаем също така, че наличието на кофеин не е единственото зло, съдържащо се в кафето. Трябва да имаме предвид и къде се произвежда то и с какво е третирано докато расте. Кафето се пръска с различни пестициди, много от които са канцерогенни!

Трябва да подчертаем, че кафето съдържа над 500 летливи вещества  и тяхното високо алкално съдържание може да предизвика повишаване на киселинността в стомаха. Не забравяйте, че стомахът ви не е от стомана. Високата киселинност в него води до инактивиране на храносмилателните ензими. Без тяхното нормално функциониране стомахът и вътрешните стени на червата са застрашени от язва! Трябва също да отбележим, че витамин С и витамините В подпомагат надбъбречните жлези. Кафето разрушава тези жизнено важни витамини .

Предполага се също така, че то води до недостиг на калций и биотин и може силно да намали способността да се оползотворява желязото.

Обобщение

Накрая Д-р Спиндлър завършва статията си със следния извод: “Митовете, че кафето е ‘безопасен’ стимулант са напълно неверни и необосновани.”

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес