Зареждане

5 стратегии за по-здраво сърце, които не знаеш

5 стратегии за по-здраво сърце, които не знаеш
Публикувано на: Юли 25, 2022 в 09:06 ч
Когато стане въпрос за неща, които да подкрепят работата на сърцето, всеки се сеща за рибеното масло, редовните упражнения, избягването на стрес, отказването на всякакви вредни храни и т.н.

Но има няколко по-малко известни, но също така ефективни техники за по-здраво сърце.

АспИринът - малкото не е достатъчно

Изследване проведено от Питър Ротуел в Оксфорд съпоставя резултатите от 10 клинични проучвания относно превенцията на сърдечни проблеми чрез аспирин. Данните са от изследвания на 100 000 човека.

От там става ясно, че ниските дози аспирин (75 до 100 мг) са ефективни за превенция на сърдечно-съдови проблеми само при пациенти, които са с тегло под 70 кг. Ниските нива не са имали ефект върху 80% от мъжете и 50% от жените, които са тежали над 70 кг. Тази група на по-тежки пациенти е имала нужда от по-високи дози, за да получи ползите от приема на аспирин.

За хората, които тежали под 70 кг е било удачно да приемат по 80 гр аспирин, разделен в два приема.

Хората над 70 кг, особено тези с по-изчистена мускулатура като трениращите, е трябвало да увеличат приема на две дози по 80 грама на ден, вместо често препоръчваната една доза на ден.

Ниацин (витамин B3) - добър колкото статините?

Докторите отхвърлиха наицина (витамин B3) като ефективна борба с холестерола преди няколко години, но нови изследвания показват, че по качества той може да се сравнява със статините (лекарствата за понижаване на холестерол) доста добре, като при него липсват негативните странични ефекти.

И освен това изглежда, че ниацинът може да се бори успешно с липопротеинът - нещо, което малко доктори изследват, въпреки че той увеличава риска т инфаркт в ранна възраст.

Дали е удачно да приемате витамин B3 зависи от няколко фактора. Например, ако вече приемате някакви статини по съвет на лекар, трябва да го питате дали можете да ги комбинирате с ниацин.


Въпреки страничния ефект от изтръпване, който някои хора усещат при високи дози ниацин, препоръчва се приема му на бързоусвояемата формула, вместо бавноусвояемата.

Относно дозировката - изследванията сочат за не повече от 2000 мг на ден за бавноусвояемия и 3000 на ден за бързоусвояемата формула. Разбира се, тези стойности са доста по-различни при хора, приемащи вече статини.

За средностатистическите мъже, които искат да си направят профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания 500 мг сутрин и 500 мг вечер са достатъчни.

Вода - още от сутринта

Повечето случаи на сърдечен удар се случват сутрин. А според статистиката са и в понеделник сутрин.

Стресът може и да има нещо общо с това - психически и физически, заради първия работен ден от седмицата.

Но има нещо по-важно относно това, че този проблем се случва предимно сутрин. Изглежда дехидратацията играе голяма роля в кръвните съсиреци, инфарктите и ударите. Повечето от нас не пият вода през нощта, защото или спим или не искаме да пием, защото след това се будим и ходим до тоалетна.

Липсата на вода обаче стяга кръвоносните ни съдове. А още по-лошото е, че мнозина рано сутрин се пресягат към чашата с кафе, което води до още по-голяма дехидратация и риск от инфаркт сутрин.

Кофеинът е слаб диуретик а фрешовете от портокал на закуска (както и други сходни напитки) преместват течностите от кръвоносната система към стомашно-чревния тракт. Всички тези неща остават сърцето пресушено.

Вижте също: 5 симптома на дехидратация, освен жаждата

За да се предпазите от това кардиологът Джоел Кан съветва да държим една чаша с вода до леглото си и да я изпием още преди да сме станали сутринта.

Водата увеличава течното съдържание в кръвта, като така редуцира риска от тромби и инфаркт.

Магнезий - за еластични вени и артерии

Магнезият е минерал, който липсва в хранителния режим на повече от половината население. Той излиза от тялото ни чрез потта и затова трениращите имат още по-голям дефицит от него.

Този така ценен минерал обаче играе важна роля в над 300 биохимични реакции, а освен това държи и нивата на теостостерон високи. Също така е и свързан с предотвратяването на артериалната калцификация. Адекватните нива на магнезий държат калцият арзграден в кръвта, така че да не се превръща в "камък" във вените и артериите (както и в бъбреците).

За общо сърдечно здраве препоръчителния прием е между 400 и 1000 мг магнезий от хранителна добавка като NOW - ZMA Sports Recovery на ден.

Тестостеронът - приятел на сърцето

В проучване на журналът на Американската сърдечна асоциация, което разглежда над 100 излседвания на тестостерона, открива че ниските нива на тестостерон се срещат при пациенти с нарушения в електро-кардиограмите.

Освен това от там става ясно, че мъжете с високи нива са с 25% по-малко рискови откъм инфаркт. Ако имате симптоми на нисък тестостерон (ниско либидо, липса на енергия, трудно качване на мускулна маса) имате няколко варианта.

Може да елиминирате някои от пречките като наднормено тегло, стрес или медикаменти, които да пречат на нормалните нива на тестостерона.

Може да използвате и тестостеронови хранителни добавки - в нашият магазин има много такива, които помагат на тялото по натурален начин да произвежда повече от този така ценен хормон.

Вижте също: 5 най-добри хранителни добавки за увеличаване на тестостерона

Дори приемът на гореспоменатия магнезий може да увеличи осезаемо нивата на тестостерон, стига да нямате дефицит от този минерал.

Сред трениращите има хора, които отричат ефекта на тестостероновите добавки, защото те гледат на него с леко изкривена представа. Да, възможно е тези добавки да не повишат нивата ви на тестостерон до такава степен, че да натрупате много мускулна маса сякаш сте на стероиди, но определено могат да увеличат нивата на тестостерона до едни задоволителни и здравословни стойности.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес