Зареждане

Задържа ли креатинът вода?

Задържа ли креатинът вода?
Публикувано на: Ноември 29, 2018 в 14:14 ч
Отново дойде време за рубриката „Разбивачът на митове.“. Днешната тема засяга един доста често срещан въпрос:

„Задържа ли креатинът вода?“

Креатинът е класиката в хранителните добавки и един от суплементите, които считам, че задължително трябва да присъстват във вашия арсенал.  

В началото, при приема на креатин се наблюдава драстично повишаване на телесното тегло. Логично е това да е водна задръжка. Мускулите се състоят от 70% вода, т.е. ако качите 5 килограма след приема на креатин, то 3.5 килограма са вода.

Вижте също: Креатин: Какво е това и трябва ли да го приемам?

От тук следва, че креатинът увеличава обема на клетката, което е важно и определящо за протеиновия разпад и синтез на скелетната мускулатура. Тренировките засилват протеиновия синтез и едновременно мускулния разпад. Тук креатинът играе ролята на балансьор, като обръща процеса в полза на протеиновия синтез, което означава повече мускули и по-малко загуба.

Вярно е, че креатинът ще подобри вашата сила и издръжливост, но по-важно остава неговото свойство да увеличава обема на клетката. В дългосрочен план, креатинът ще увеличи процента чиста мускулна маса, без да предизвиква допълнително задържане на вода. Диаметърът на мускулните влакна ще се увеличи, заедно с тяхната сила, а не е ли това целта на всеки трениращ?  
 

Широко разпространено е вярването, че при преустановяване приема на креатин ще загубите това, което сте постигнали в залата. Това обаче няма как да се случи, а понижаването на телесното тегло ще се дължи единствено на изхвърлянето на водата.

Да, креатинът задържа вода в мускулната клетка, но това ще ви бъде само от полза в дългосрочен план.

Ако искате да зададете въпрос на Стоян свързан с тренировките, упражнения, хранителни добавки или режими на хранене, може да го направите, кликвайки върху снимката долу:

 
Веселин Веселинов

Стоян Стоянов е персонален треньор, състезател по културизъм  с дългогодишен опит и добър мотиватор.

Негов ментор и наставник е бил едно от най-големите имена в  културизма - Том Плац.

Повече за Стоян може да научите от неговата Facebook страница.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес