Зареждане

6 неща, които погрешно си мислим относно самураите

6 неща, които погрешно си мислим относно самураите
Публикувано на: Юни 9, 2016 в 09:02 ч
 
От дълги, дълги времена до днес, самураите винаги са били важна и ключова част от японската митология и култура. Днес образът на самурая е изключително популярен в световен мащаб, за което спомагат и многото романи, филми и други изкуства, спомогнали за популяризирането на героичния образ на самураите.


Но какво наистина знаем за самураите? Всички знаем, че са били умели с мечовете, нали? Засега добре. Има обаче и някои неверни митове, които и до днес битуват относно тези легендарни японски воини. Наистина ли са били толкова лоялни към господарите си, както си мислим? Имало ли е само мъже самураи? Всички ли са били хетеросексуални? Ако отговорът ви е “да”, то по всички въпроси сте в грешка. Ето и някои всеизвестни митове за самураите, които далеч не отговарят напълно на истината.

Самураите са били изключително лоялни


Съжаляваме, че ще ви разочароваме, но някои самураи са били също толкова лоялни, колкото и Тайгър Уудс е бил лоялен към жените си. 

По време на появата си през Хеянския период (794-1185), самураите са били лоялни единствено към онези, които са им плащали най-добре, като те са били в състояние бързо да променят посоката, към която гледат. Точно така - самураите не винаги са били онези умели с мечовете, лоялни и морални воини, за които си ги представяме. Моралът им е зависел силно от това, колко им е платено и от кого. Модерният имидж на самураите започва да се появява едва през 12-и век.

Само мъже са били могли да бъдат самураи


Отново мит, който не отговаря на истината. Сред самураите е имало и сериозен брой жени, като един от техните класове се е наричал Onna-Bugesha. И не си мислите, че жените-самураи не са влизали наравно с мъжете в битка. Легендарна е историята за Tomoe Gozen - съпруга на реномирания самурай Minamoto Yoshinaka, която по време на войната Генпей (1180-1185) е успяла да обезвреди и разсече най-силния воин на противника. 

Друга впечатляваща история е тази на Nakano Takeko, която повежда собствен легион от жени-воини по време на Битката за Аизу през 1868 година. Ранена в гърдите от вражески куршум, Nakano моли сестра си Yuko да отсече главата й и да я погребе, за да не бъде заловена от враговете си.

Известно е, че поради по-малките си физически размери, жените-самураи са ползвали и по-различни мечове спрямо мъжете. Много от тях са били почитатели и на копието Naginata, което дори са фаворизирали спрямо мечовете си.

Живели са изцяло според кодекса Бушидо


Бушидо е всеизвестният неписан кодекс на поведение на самураите в обществото, като дълго време се смяташе, че тези воини са живели изцяло под знака на ценности като чест, лоялност, честност и други. Съжаляваме, че ще ви разочароваме, но Бушидо всъщност е сравнително нов аспект от културата на самураите. Истината е, че ако например можехте да заговорите за Бушидо през 17-и век, то едва ли някой би разбрал за какво точно му приказвате.

Преди ерата Токугава, може би единственият по-сериозен опит за определяне на самурайски ценности принадлежи на Hojo Soun, който създава т.нар. “21 точки на Лорд Soun”.

Модерните Бушидо принципи са всъщност базирани на ученията на Конфуций, като те са добили популярност сред населението по време на ерата Меиджи, което е доста по-късно от 18-и век.

Самураите са били рядка и изключително елитна сила


Съвсем не. Те далеч не са били този малък и ограничен брой елитни воини, каквито представи имаме за тях. Представете си 1000 от тези воини, тичащи към вас с извадени мечове. Страшно, нали? Сега си представете 2 милиона! Точно така - по време на пика на тяхното царуване, на островите е имало около 2 милиона самураи. Това е било близо десет процента от населението на Япония - един своеобразен социален клас, който единствен е имал правото да притежава свободно оръжие. Естествено, това оръжие е било мечът. Винаги са носили дългия меч, наречен Katana, както и по-къси такива, носещ имената Wakiashi и Tanto. Друго оръжие, което е вълнувало самураите, е било Yumi, което е вид къс лък. Това е друго нещо, което хората почти не знаят за тях - че са били впечатляващо умели и с лъка.

Всички самураи са били хетеросексуални


Още един силно разпространен мит. Истината е там, че хомосексуалността във феодална Япония е била нещо също толкова обичайно, колкото и в древна Гърция. Някои дори твърдят, че е било рядко срещано да видите самурай, който да не се е позабвлявал отвреме на време с някои по-млад любовник. Нещо, което дори е било окуражавано по време на ерата Edo. Тази връзка между по-възрастен ментор и млад ученик дори има собствено име - Wakashudo. Не че всички самураи са обичали мъжките ласки, но това не е било нещо толкова рядко срещано, колкото вероятно си представяте.

Само японци са можели да бъдат самураи


И още веднъж… отговорът е “не”. Може би такъв е образът на самураите в днешно време, но тази титла е била давана и на много хора, които не са били от японска националност. Удачен е примерът с Ieyasu Tokugawa, който дарява два меча на английския моряк и приключенец William Adams, правейки го първия човек от Запада, дарен със самурайска титла. Този пример е последван и от други хора от Запада, като например холандският колега на Adams Jan Joosten van Lodensteijn, френският войник Eugene Collache и пруският военен инструктор Edward Schnell.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес