Зареждане

5 симптома на дехидратация, освен жаждата

5 симптома на дехидратация, освен жаждата
Публикувано на: Януари 29, 2018 в 18:29 ч
Експертите все още спорят доколко е вярна тезата, че "ако си жаден, вече си дехидратиран", но едно е сигурно - жаждата далеч не е единствения сигнал, че имаш нужда от течности.

Дехидратацията се появява, когато тялото ви изразходва повече течности, отколкото приема. Това често се случва при тренировки, боледувания, свързани с диария и повръщане, както и когато се потим.

Както се досещате, може да доведе и до сериозни проблеми. Шофирането дори при 1% дехидратация може да се окаже изключително опасно, тъй като концентрацията ви се нарушава, а при 2% и нагоре тялото ви спира да функционира толкова добре.

При горещо време по-лесно си спомняме да пием повечко вода, но в студеното време нещата стоят по различен начин. Например, не следим толкова приема на течности, когато тичаме в, да речем, студено време.

А трябва - когато не снабдяваме тялото си с достатъчно течности, пречим на системите ни да функционират правилно.

Няма универсален прием на вода, към който трябва да се стреми всеки един, тъй като диетата и нивото на активност оказват влияние, но все пак има симптоми, които ни напомнят кога е редно да си набавяме повече течности. Подготвили сме ви 5 от тях.

Получавате мускулни крампи
При загуба на течности, нервните сигнали между мозъка и мускулите не функционират толкова добре и това често води до крампи, особено в краката.Също така, по време на тренировки, се нарушава баланса на натрия и калия в мускулите. Това не само увеличава шанса да се появят крампи, но също увеличават и възможността от мускулна треска на следващия ден.

Отваря ви се апетит към сладкото
Органите, включително и черният дроб, се нуждаят от вода, за да функционират правилно. Една от ролите му е да отделя гликоген - молекула, която съхранява захари.

А когато черният дроб не се подхранва и не може да отделя глюкоза, се опитваме да я заместим с храна.

Сладкишите са изключително привлекателни в такива моменти и апетитът към тях може да се окаже знак, че сме обезводнени.

Прилошава ви
Течностите в тялото спомагат за регулирането на кръвта в тялото, като това означава, че оказват влияние и на кръвното налягане. При липса на течности, кръвното обикновено пада и това може да доведе до прилошаване.

Обезводняването също оказва влияние и на вестибюларния апарат, което означава, че е възможно да изпитате също загуба на баланс и гадене.

Уринирате по-рядко
Когато не влиза нищо в тялото, нормално е и да не излиза. Сериозен знак за обезводняване е значително по-рядкото уриниране.Това може да се окаже изключително опасно, тъй като означава, че тялото ви не се пречиства от токсините с необходимата скорост. Често това може да доведе и до камъни в бъбреците.

Дефекирате трудно
Течностите играят огромна роля в храносмилателната система, поддържайки червата достатъчно влажни, за да става отделянето по-лесно.

При обезводнен организъм е възможно ходенето по голяма нужда да се окаже по-трудно от обикновено.Това води не само до дискомфорт, а понякога и до хемороиди от прекаления напън.

Какво може да се направи по въпроса
В повечето случаи симптомите са прекалено леки и човек с лекота може да се отърве от тях само дори чрез приема на повече вода.

Достатъчно е да слушаме тялото си и да не пренебрегваме сигналите, които ни праща.

Ако обезводняването обаче е по-сериозно, може да се окаже дори опасно за живота. При силно прилошаване, жажда или главоболие може би е редно да се потърси медицинска помощ, за вливане интравенозни течности.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес