Зареждане

5 храни за по-добър сън

5 храни за по-добър сън
Публикувано на: Януари 3, 2011 в 18:11 ч
Снимка: fizioplus.com

Накратко:

  • Високите нива на холестерол в кръвта водят до заформяне на шкембе.
  • Серотонинът е невропредавател, който помага за стабилизирането на съня.
  • Гроздето е единствения плод, в който се съдържа хормонът, подпомагащ регулирането на съня - малатонин.
 
"Серотонинът е хормон, който намалява стреса и те поставя в много по-спокойно състояние на духа.."
 
В днешното забързано ежедневие, нещото, което не трябва да бъде пренебрегвано е добрият сън. Ако тренираш здраво в залата и не си почиваш достатъчно през нощта, ще имаш доста проблеми и трудности при възстановяването на организма.
 
Като допълнение, хората, които не спят пълноценно през нощта, имат по-високо ниво на холестерол в кръвта, което води до заформянето на шкембе. Ако имаш за цел "жилаво" ядро и здравословно градене на мускулна маса, непременно трябва да подобриш съня си. Попаднал си на точното място!
 

Голямо значение за качеството на съня има храната, която ядеш. Можеш лесно да подобриш съня си, само като направиш няколко малки промени и като включиш в менюто си някои храни, които осигуряват по-добра почивка. Важно е обаче, да не ги ядеш точно преди лягане, защото ще те държат буден заради големия наплив на кръв в храносмилателната система. Яж ги 1 или 2 часа преди да изгасиш лампите. Това ще осигури доброто извършване на най-тежката част от храносмилането и да даде шанс на подобряването на съня да настъпи.
 
Нека разгледаме набързо някои от храните, които трябва да ядеш, ако искаш да подобриш съня си.
 

Извара

Най-добре започни промяната по по-простичък начин - с половин или 1 цяла купичка извара преди да легнеш да спиш. Тя е невероятен източник на протеини, подходящ за преди лягане, защото съдържа бавноразградими казеинови протеини, които пренасят аминокиселините до мускулните тъкани няколко часа.
  

Освен това, наистина ще подобри съня ти, защото съдържа аминокиселината триптофан, която кара тялото да изпитва нужда от сън и помага за по-дългата нощтна почивка. Да, идеята, че пуйката има достатъчно триптофан да те повали е малко пресилена, но аминокиселините улесняват производството на серотонин, а той е невропредавателят, който сподмомага регулирането на съня.
 
Прибави към изварата една супена лъжичка масло, за да поддържаш тялото си задоволено за нощта.
 

Овес

Въпреки че мнозина мислят овеса за храна, подходяща за закуска, тя действа много добре и вечерта, тъй като въглехидратите, които съдържа, водят до отделянето на серотонин в тялото. Серотонинът е хормон, който намалява стреса и те поставя в много по-спокойно състояние на духа.
 
Понеже овесът е бавноразградим източник на въглехидрати, не би трябвало да се притесняваш, че ще се събудиш нощно време с разбиващи нива на захар в кръвта.
 
Накълцай половин ябълка и я добави към овеса заедно с малко канела. По желание, сервирай с обезмаслено мляко.
 
"Фъстъците са добър източник на ниацин, което е друго вещество, сподпомагащо отделянето на серотонин в кръвта."
 

Фъстъци или фъстъчено масло

Друга храна, която трябва да опиташ ако имаш проблеми със съня, са фъстъците или натуралното фъстъчено масло. Фъстъците са добър източник на ниацин, което е друго вещество, сподпомагащо отделянето на серотонин в кръвта.
 
Те са сравнително богати на мазнини и калории, затова е за предпочитане да внимаваш с големината на порциите. Все пак, когато фъстъците или фъстъченото масло се консумират с мярка, са определено перфектна добавка към всеки план за диета.
 
Опитай препечена пълнозърнеста филийка, намазана с фъстъчено маслко за по-добри резултати.
 

Топло мляко

Сигурно си чувал поне веднъж за това и си го пренебрегвал с насмешка, но една чаша топло мляко преди лягане може да предостави по-бързо и лесно заспиване. Причината за това е фактът, че млякото съдържа аминокиселината триптофан и че при повечето хора, топлата напитка има много успокояващ ефект.
 
Освен това, млякото предоставя добро количество калций, който помага на мозъка да регулира мелатонина - вещество, което регулира твоя цикъл на сън.
 
Добави една супена лъжица мед ако желаеш, за да подсладиш млякото и да доставиш малко въглехидрати, които ще предоставят по-нататъшното отделяне на серотонин.
 

Грозде

Накрая, последната храна в списъка ни, която трябва да опиташ преди лягане, за да си осигуриш по-добър сън, е гроздето. Гроздето е единствения плод, в който се съдържа хормонът, сподпомагащ регулирането на съня - малатонин. Чрез добавянето на този плод към своята диета, можеш да дадеш силен старт на своя природен цикъл на съня на тялото. Това ще ти позволи да заспиваш по-бързо всяка нощ.
 
Сипи малко нарязани зърна грозде в малко паничка с кисело мляко, което предоставя калций, и ще имаш идеалното хапване за преди лягане.
 
Следващия път, когато имаш проблеми със съня, внимателно преразгледай диетата си и виж дали няма начин да се направят някои промени. Ако се придържаш към малки леки хапвания, съдържащи както въглехидрати, така и триптофан или калций, ще си осигуриш онзи спокоен и приятен сън, от който се нуждаеш.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес