Зареждане

Малко повече за Витамин А

Малко повече за Витамин А
Публикувано на: Ноември 4, 2011 в 08:10 ч
Снимка: wikimedia.org

Витамин А, точно както и витамин D, е  мастноразтворим витамин, от който тялото има нужда, за да поддържа протичането на множество жизненоважни процеси в ред. В естествена форма, витамин А може да бъде открит само в животинските продукти.

Въпреки това, някои плодове и зеленчуци съдържат каротеноиди, съставка, която може да бъде превърната във витамин А веднъж щом проникне в тялото. Това означава, че ако си вегетарианец, все още ще бъде възможно да си набавяш нужния витамин А без да приемаш добавки. Сега, след като ти дадохме малко информация под формата на въведение, можем да пристъпим към сериозната част.

Полезен за здравето

Витамин А е най-популярен с важната си роля, която взима в нощното виждане. Ретината съдържа 4 фотопигмента, които складират витамин А, а пигментът родопсин (съдържащ се в стволовите клетки на ретината) позволява на стволовите клетки да засичат малки леки следи от светлина.

Когато у някой се забелязва недостиг на витамин А за продължителен период от време, производството на родопсин при него намалява и може даже да стигне до нощна (кокоша) слепота.

Витамин А също така играе много важна роля в силата на имунната ти система, а от там и в здравето ти като цяло. Този витамин помага за растежа на тимусната жлеза, както и по-доброто действие на белите кръвни телца, чиято задача е да произвеждат антитела, които от своя страна ни предпазват от вируси.

Освен това, тялото се нуждае от ретиноидна киселина, за да поддържа структурата и функциите на епителните клетки, защитната линия на имунната система, които стоят в белите дробове, трахеата, кожата, храносмилателния тракт и устната кухина.

Витим А също така спомага за метаболизма на здравите кости, а от там и ни защитава от остеопороза и лесни фактури.

Последно, тялото има нужда от витамин А, за да се състои правилния растеж на клетките.

Кои храни съдържат витамин А

Храните, които са най-богатите източници на витамин А или картеноиди са:

Моркови
Спанак
Репички
Къдраво зеле
Магданоз
Чушки-камби
Салатка
Телешки черен дроб
Захарно цвекло
Сладки картофи
Пилешки черен дроб
Говеждо
Яйца
Млечни изделия
 
Препоръчителен прием на витамин А

Ако приемането на витамин А чрез храна ти се вижда трудно, може да взимаш витамин А под формата на хранителни добавки - ретинол или retinyl-palmitate, например. Препоръчителния прием на витамин А e 3,000 международни единици (IU) или 900 mcg за мъже над 14 години.

Диета, изключително бедна на мазнини, може да причини недостиг на витамин А, тъй като мазнините са нужни за правилното всмукване. Също така, хората, които страдат от недостиг на панкреасен ензим, болестта на Крон, жлъчни проблеми или проблеми с черния дроб, също могат да бъдат подложени на риск от недостиг, заради неправилната абсорбция на витамин А.

Нужно е да отбележим, че има някои хранителни вещества, които взаимодействат с витамин А в тялото. Витамин А е зависим от няколко важни протениа, за да бъде ефективно използван от клетките, така че е нужен достатъчният прием на протеини, за да бъдат произведени нужните за витамина такива. Освен това, цинкът помага на тялото да всмуква и използва витамин А, приет чрез диетата, така че това е друг елемент, важен за тялото.

Друго важно нещо е, че витамин  А се намесва в качеството на тялото да абсорбира витамин К. Трябва да балансираш двете вещества без да превишаваш дозата и на двата.

Отделно от взаимодействията на витамин А с различните хранителни вещества, има и някои лекарства, които могат да реагират с него. Хората, които приемат какъвто и да е вид намаляващо холестерола лекарство, може да открият, че нивото им на витамин А в кръвта се е покачило значително. Това значи, че трябва да приемат по-малко витамин А чрез диетата си.

Хората, които приемат Секвестрантите на жлъчната киселина (също използвани за намаляване на холестерола), може да забележат, че тези медикаменти въздействат на абсорбцията на витамин А. Много е важно да обсъдиш с доктора си какви лекарства приемаш и съответно какви действия трябва да предприемеш, за да бъдеш сигурен, че няма да промениш количеството на витамин А в тялото си.

Тези, които взимат Неомицин, антибактериално лекарство, може също да страдат от по-трудно абсорбиране на витамин А от тялото. Ако следиш приема си на витамин А, трябва да бъдеш внимателен към това и да говориш с доктора си, ако имаш проблеми.

Като за финал, ако приемаш Rin-A, Vitinoin или Vesanoid (често използвани за лекуване на акне или рак на кожата и имат сродна структура с витамин А), ще трябва да бъдеш сигурен, че не поемаш голяма доза витамин А от хранителни добавки (над 10,000 IU дневно), за да се предпазиш от симптоми на натравяне.

Витамини и минерали от нашият онлайн магазин


Вит-А-визия

Както можеш да видиш сам, витамин А е жизнено важен за качеството на нощното ти виждане. Нещо, от което всеки хищник-ловец има нужда. Няма значение дали си междугалактически воин или обикновен мъж, търсещ презрамката на сутиена в тъмното, тялото ти се нуждае от този основен и лесен за набавяне витамин. Ти от своя страна трябва да се грижиш да бъдеш добре информиран за своя прием на въпросния витамин и за взаимодействията, в които може да вземе участие.

Ако статията за Витамин А ви се е сторила полезна, споделете я и с ваши приятели във Facebook:

 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес