Зареждане

История на винг чун

История на винг чун
Публикувано на: Ноември 10, 2008 в 20:52 ч


Монасите от Шаолин са познати по целия свят с техните умения в бойните изкуства и са станали като легенда. Тренировките им започнали като обикновени сутрешни упражнения, но прераснали в няколко различни бойни системи, с които членовете на манастира се защитавали в битки. Те бързо се научили как да поддържат здраво тяло, чист ум и богат душевен живот, който не значел нищо, ако не можеш да се защитаваш от нападатели. В наши дни повечето хора познават подскоците и фантастичните каскади от кунг фу от филмите и телевизията, но традиционното бойно изкуство винг чун, практикувано от много бойци като Брус Лий, е доста силен стил, който се стреми да повали врага възможно най-бързо.

Като много други бойни изкуства е трудно да се определи кога точно и как е създаден винг чун.  Някои смятат, че винг чун е разработено от няколко шаолински майстори, които взели най-добрите техники за самозащита от китайските бойни изкуства и ги свързали в една система. Има и легенда в която монахинята Инг Муи от Шаолин създала винг чун като форма на бокса. Тя преподавала изкуството на жена на име Им Винг Чун за да я научи как да се бие и победи местен земевладелец в ръкопашен бой, в противен случай трябвало да се ожени за него. Каквато и да е истинската история, едва ли ще бъде разбрана някога, защото всичко тогава се предавало от уста на уста.

Идеята зад винг чун е да се атакува централната линия в тялото на опонента и да се удрят жизненоважни точки. Това е много ефективно за изкарването му от баланса и предотвратяването му да има възможност да атакува. В сърцевината си винг чун е удряне и унищожаване на целта. Това е познато и от ученията на Брус Лий. Ударът не е нужно да е силен, но ако е нанесен правилно може да направи поражения. Вместо да понася ударите, практикуващият винг чун ги отразява и използва силата на нападателя срещу самия него.

wing chun винг чун кунг фу


Тренировките по винг чун покриват и някои оръжия като прътове с острие и ножове. Те не се различават особено от тренировките в други бойни изкуства. Използва се дървена мишена по която се нанасят удари и която калява ръцете на трениращите.

В повечето бойни изкуства първо се прави блок, а след това се нанася удар. Във винг чун тези две движения са комбинирани в едно. Няма пауза между двете. Когато атакуващия напада, практикуващия винг чун избягва удара и използва силата на нападателя за да нанесе контра-атака.

Трениращите могат да победят по-голям противник с винг чун, но трябва винаги да останат здрави и незасегнати, за да изпълнят внезапната защита и атака. На теория винг чун звучи страхотно за самозащита, но само в конкретни условия. В уличен бой няма времеви граници. Трябва човека да е подготвен да се бие продължително и методът за двубой трябва да може да се справи дори когато сте ранен или изморен. Освен това в традиционния винг чун няма техники за бой на земя. Действително в бой не е препоръчително да се пада на земята, но трябва да се знае как да се справим там и как да подобрим позицията си.

Най-известният човек тренирал винг чун е легендата в бойните изкуства Брус Лий. Той вижда пропуски в стила и маха ненужните традиции и прави винг чун още по-прост и ефективен за самозащита. Bruce Lee тренира същевременно, бокс, джуджицу, карате, джудо и класическа борба. Въпреки всичките си познания и умения той е знаел, че самозащитата е първична и брутална. При нея няма "стил". Ако оцелееш си победител.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес