Зареждане

Студено или топло при контузия

Студено или топло при контузия
Публикувано на: Юли 20, 2010 в 10:13 ч
Снимка:Lou Bueno

Знаете ли кога да използвате лед и кога топлина при спортни травми? Повечето атлети налагат лед на контузията, но не всички са убедени, че знаят кога се слага топло. Следните инструкции ще ви помогнат да разберете.

Остра и хронична болка

Има два типа контузии - остра и хронична.

• Острата болка се получава изведнъж и минава бързо
• Хроничната болка нараства с времето и продължава по-дълго

Остри и хронични контузии

Острите контузии са внезапни, резки и травматични, които могат да се появят веднага или до няколко часа и причиняват силна болка. Повечето такива контузии се причиняват от удар или травма като падане, навяхване или удряне и е много ясно какво е причинило контузията.

Острите контузии имат изразени знаци и симптоми като болка, чувствителност, зачервяване, подуване и възпаление.

Хроничните контузии се изграждат бавно. Понякога се появяват и минават и предизвикват притъпена болка и чувствителност. Те често са в следствие от претоварване, но понякога се появяват и когато остра контузия не е лекувана правилно и не се е излекувала до край.

Студена терапия с лед

Студената терапия с лед е най-добрия вариант за прилагане на остри контузии, защото намалява подуването и болката. Ледът свива кръвните потоци и намалява вътрешния кръвоизлив в зоната на контузията. Приложете лед, обвит в тънка хавлия, на наранената зона за 10 до 15 минути. След това оставете температурата на кожата да се възвърне към нормалната и чак тогава сложете лед за втори, а може и до трети път. Може да третирате така контузиите няколко пъти на ден до три дни.

Студената терапия помага да се третират някои пренатоварвания или хронични болки при атлетите. Хора, които изпитват болка в коляното след тичане, могат да прилагат лед след всяка такава тренировка, за да предотвратят възпаление. Не трябва обаче да слагате лед преди тренировка.

Добър вариант за третиране на такива контузии е методът R.I.C.E.

Гореща терапия

Топлината се използва за хронични контузии или контузии, които нямат възпаление или подуване. Болезнена, схващаща, постоянна мускулна или ставна болка е идеална за използване на топлина. Атлетите с хронични болки или контузии могат да загряват проблемната зона преди тренировка, за да увеличат еластичността на връзките в ставата и да увеличат кръвния поток. Топлината също може да е полезна при отпускане на стегнати мускули или при мускулни спазми. Не прилагайте топлина след тренировки. След тренировка ледът е най-добрия вариант при хронична контузия.

Понеже топлината увеличава кръвната циркулация и температурата на кожата, не трябва да прилагате топлина при остри контузии или контузии, които имат признаци на възпаление. Внимателно прилагайте топлина на контузията от 15 до 20 минути, като използвате достатъчно слоеве изолация между кожата ви и нагорещения източник на топлина, за да избегнете изгаряне.

Влажната топлина е най-добрия вариант, така че опитайте с гореща мокра хавлия.

Тренировъчна екипировка от нашият MMA магазин


Понякога контузиите могат да бъдат сериозни, затова трябва да посетите лекар, ако контузията не се подобри до 48 часа.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес