Зареждане

Учени търсят да разберат дали кето диетите лекуват COVID-19

Учени търсят да разберат дали кето диетите лекуват COVID-19
Публикувано на: Август 12, 2020 в 12:20 ч
Надпреварата за създаване на ваксина за коронавируса напредва, но докато не бъде обявена официално такава, хората продължават да търсят всякакви начини, за да се предпазят от смъртоносния вирус. Знаеш за какво говорим - маски, дезинфектанти, социално дистанциране.

Едно от последните проучвания показва, че един от най-популярните хранителни режими е един от възможните начини за облекчаване на симптомите на вируса - става въпрос за кетото. Да, нисковъглехидратните високомазнини диети може да се окажат правилното решение за пандемията.

Учените са открили, че конкретно молекулата, произвеждана в черния дроб от масните киселини, известна като бета- хидроксибутират (BHB), е ключова за ограничаване развитието на COVID-19 сиптомите като кашлица и недостиг на въздух. Кето диетата подпомага производството на тази киселина в организма, категорични са учените.

Освен това, повишените нива на кетони в кръвта също спомагат тялото в борбата с щетите нанесени на тъканите при респираторни проблеми.
 

За да тестват теоргията, от университета John Hopkins са решили да направят тест на ефектите от кето диетата върху група пациенти, заразени с коронавирус. Ако е успешен тестът, диетата би трябвало да увеличи притока на кислород и да понижи времето, което пациентите прекарват на вентилатор.

“Осъзнавайки реалното влияние на BHB киселината върху имунитета след инфекция ще отговори на много въпроси, свързани за превенцията,” разказва  д-р Brianna Stubbs, експерт в кетонната биология и водещ автор на проучването.

Но това не е повод веднага да се отказваш от всички въглехидрати.

“Искам да бъда ясен, че няма доказателства, че кето диетата влияе превантивно срещу коронавирус,” споделя д-р John Newman, специализирал се в лечението на по-възрастни пациенти. “Дори е възможно да има случаи, в които BHB киселината увеличава размножаването на SARS-CoV2 - конкретният вирус, който причинява заболяването. Но познавайки благоприятния ефект на BHB върху много от рисковите фактори, свързани с остаряването, като сърдечни заболявания и диабет, искаме да се възползваме от всяка възможност, която би ни донесла успех в борбата с коронавируса, особено сред по-рисковите групи.”
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес