Зареждане

Карфиолени уши - грижа и предпазване

Карфиолени уши - грижа и предпазване
Публикувано на: Ноември 2, 2008 в 20:48 ч

Медицинския термин за този вид травма, познат много добре на всички борци и граплъри е perichondral hematoma.

Този ефект се причинява от силен и внезапен удар в ухото с ръка, глава и дори при удар след падане на земята върху ухото. Тогава слоевете на тъкънта в ухото се разделят. Мястото между тях се запълва с кръв от скъсаните капиляри.

Напрежението, което се упражнява от този вид хематоми е болезнен, а подуването е неприятно. Когато  той не се лекува се превръща в тъкан, която с времето се втрърдява и калцира.

Има няколко основни причини, поради които е хубаво да избягваме този вид травма.

Причина 1: Може да изплашите потенциялно гадже, приятел или работодател. Момчетата трениращи граплинг имат една идея по-малко притеснения за външния си вид, защото това придава усещането за корав тип, което от една страна е привлекателно за някои момичета. Но има и заблудени момичета, които не харесват мъже с такъв аксесоар на ушите. С такъв вид по-трудно може да си намерите работа, особено такава в която да носите костюм.

Причина 2: Възможно е да чувате по-малко. Диаметърът на ушния канал се свива, а и от там намалява и добрия слух.

 Причина 3:
Тя е една от най-лошите - няма как да си сложите слушалките на mp3 плеъра и да слушате надъхващи парчета за спаринг.

Най-добрия и лесен начин за предпазване от карфиолени уши е използването на предпазна каска тип ушанка. Те не са от най-удобните аксесоари за главата, нито пък са последна мода, но са най-добрия и сигурен начин за предотвратяване на такъв вид травми. Обикновено те се използват в официални двубои и състезания. Затова и повечето карфиолени уши се получават от спаринги и тренировки, на които хората не използват този аксесоар.


Ако все пак не използвате такива ушанки и получите такава травма решението е течността да се източи максимално бързо от доктор. Има и случаи в които и сам човек е вършил цялата работа, но по-добре да го направи лекар.

Вижте също: Mike Swick източва карфиолено ухо
 
Стар и известен начин за моментно лечение на травмата е при получаването и да се източни течността с игла. На нейно място се вкарват стероиди, които да намалят кървенето на капилярите за една минута. След това и те се източват. Ухото се стяга с превръзка за да спре кървенето и подуването. Ушната мида трябва да се преглежда от лекар на всеки 4 дена докато всичко е наред.

Ако карфиоленото ухо е от много време и вече е станало твърдо единствения изход е пластична операция. Тя обаче не е от най-евтините, затова по-поносими варианти са пускане на коса, която да прикрива ушите или купуването на смешна шапка, която да отвлича вниманието от тях.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес