Белтъците са едни от основните градивни компоненти на живите клетки, както и на вирусните частици. Тяхната основна роля при човека е да спомагат тялото за растеж и развитие. Приемът на
протеин прави функционирането на човешкото тяло пълноценно и качествено. Когато консумираме белтъци тялото ни усвоява аминокиселините, от които са изградени протеините, чрез процеса поликондензиране.

При недостатъчен протеинов прием тялото забавя растежа си и губи мускулната и органична маса, разболява се и дори е възможен фатален изход. Другата крайност също не е изключена – ако количествата приет протеин са прекалено високи, функциите на бъбреците и черния дроб се влошават.
Ето за какво ни помагат белтъците:
- Имат структурни функции – изграждане на мускулна и органична маса;
- Тялото усвоява аминокиселини, които служат за източник на енергия;
- Регулират имунитета, хормоналната система и храносмилането;
- Имат дейно участие в почти всички процеси на тялото;
Дневен прием
Няма единна истина за определяне на нужната доза от протеин. Всички цифри са ориентировъчни и са получени, чрез множество статистически изследвания.
При неспортуващите деца до 13 години дневният прием е приет да е около 34 грама.
За неспортуващи юноши между 14 и 18 години, дневната доза е между 45-55 грама/ден.
За неспортуващи възрастни (над 19 г.) нормата е между 0,8-1 грам на всеки килограм лично тегло на ден. Тоест ако тежите 55 килограма, може да изчислите дневния си прием като умножите 55 по 0,8.
Спортуващите имат доста по-висок дневен праг. Необходимата дневна доза може да достигне и до 2,5 гр протеин за всеки килограм лично тегло/дневно.
Протеин в натурални условия?
Почти не съществуват хранителни продукти без протеин в състава си. Най-голям ефект върху протеиновия прием обаче имат храните с поне 7% белтъци в тях.
Най-високо съдържание на протеин имат пилешкото, телешкото и свинско месо, млечните продукти, яйцата и рибата.
От растителните култури с най-голям % протеини са бобовите растения, ядките, семената и житото.
Да разгледаме протеиновото съдържание в няколко хранителни източника:
Храна | Количество протеин/100 гр |
Пилешко месо печено | 28 |
Телешко месо, готвено | 30 |
Свинско контра филе, печено | 27 |
Яйце | 12 |
Сирене козе | 18 |
Костур печен | 25 |
Лефер печен | 26 |
Риба тон консервирана в олио | 30 |
Бял боб | 23 |
Леща | 26 |
Бадеми сурови | 21 |
Кашу сурово | 18 |
Ленено семе | 19 |
Протеинът е едно от нещата, които неизменно присъстват на нашата трапеза. Освен всичките му здравословни и важни функции не бива да забравяме, че и едни от най-вкусните хранителни продукти са изключително богати на белтъчини. За спортуващите допълнителната му употреба под формата на хранителни добавки е почти задължителна.