Зареждане

7 храни за стимулиране на имунната система

7 храни за стимулиране на имунната система
Публикувано на: Юни 3, 2020 в 22:36 ч
Дори и да не си се замислял преди за имунната си система, по време на пандемията вероятността да си й обърнал повечко внимание със сигурност се е повишила. Разбира се, важно е да се  следват препоръките на експертите - да се носят предпазни маски и да се спазва дистанция на публични места, но паднат ли рестрикциите, имунната ти система ще има нужда от сериозна подкрепа.

Физическа активност, правилно хранене, достатъчно сън и добра лична хигиена - това са сред основните неща, които ще ти помогнат да избегнеш излишните кихавици и цивки. Но когато ежедневието започне да натежава, ще имаш нужда и от нещо повече.

Ето какво показват последните проучвания по отношение на подсилването на имунната система след пандемията. Не забравяй, че няма магическа добавка, която да те предпазва от всички болести и винаги трябва да се консултираш с експерт преди да започнеш да приемаш добавки.

Подбрали сме специално за теб някои от най-добрите храни за подсилване на имунната система -  за да ти е свежо, когато другите подсмърчат.

Бъз

 
Този пълен с флавоноиди плод пречиства тялото и повишава потенето. Едно от проучванията показва, че екстрактът от бъз смекчава симптомите на грип в рамките на три дена.

Доказано е, че бъзът също убива вирусите, тъй като съдържа антоцианини - растителни съединения, известни с това, че подкрепят имунната система.

Бъзът е достъпен на капсули и в течна форма.

Пробиотици

 
Пробиотиците, или така наречените "полезни бактерии" се славят с положителните си ефекти върху здравето на червата, но те също подпомагат и имунната система.

Около 70% от клетките на имунната ни система се намират точно в червата и пробиотиците подпомагат тяхното здраве. Учените все още обаче не са категорични кой пробиотик точно за какво служи, о има доказателства, че Lactobacilli и Bifidobacteria олекотяват лекуват симптомите на редица алергични заболявания.

Можеш да ги приемаш на капсули или с храната - под формата на йогурт или кефир. Консумирай 1-10 милиарда единици (CFU) на ден в продължение на 2 семици.

Вижте също: 5 причини да приемаш пробиотици, ако тренираш

Спирулина

 
Тези синьо-зелени водорасли често се срещат в зелените прахове, за които се говори, че са супер полезни за какво ли не. Има доказателства обаче, че спирулината оказва изключително благоприятен ефект върху имунната система.

Едно от проучванията показва, че приемът на 2 грама спирулина на ден в продължение на няколко месеца помага на някои хора да решат проблемите си с алергиите в областта на носа.

Спирулината е безопасна и успокоява систематични възпаления, укрепвайки здравето. Приемай на капсули или таблетки - 1 до 8 грама на ден.

Гилой (Гудучи)

 
Този аюрведически корен има редица благоприятни ефекти върху човешкия организъм - от регулиране на кръвната захар до подобряване на имунната система.

Гилой може да подпомогне имунната система така, че тя по-лесно да неутрализира вредителите в организма ни.

Въпреки положителните ефекти, които се очаква да усетиш след консумацията на корена, задължително се консултирай със специалист преди да го вкараш в диетата си.

Приемай като воден екстракт или миксиран с топено масло и джинджифил - 300 милиграма екстракт по три пъти на ден или 10-15 грама от микса дневно.

Чесън

 
Редица проучвания показват, че чесънът действа благоприятно на организма и го подпомага в борбата с вирусите и възпаленията - като цяло, стимулира имунната система.

Скилидките отделят съединение, наречено алицин, когато бъдат разрязани или накълцани, така че е  хубаво да ги оставиш за 15-ина минутки след като ги приготвиш, за да отделят максимално количество от тази субстанция.

Редица проучвания доказват ползите от чесъна като добавка в борбата с настинките. Приемай по 1-2 грама нарязани скилидки чесън или 600-1200 милиграма чеснов екстракт два пъти дневно.Витамин C

 
Има много доказателства в подкрепа на положителните ефекти на популярния витамин C върху имунната система, но имай предвид все пак, че приемът на големи дози едва след като си се разболял няма кой знае колко да ускори възстановяването  ти.

Витамин C е ключов  елемент за правилното функциониране на имунната система и липсата му в организма крие сериозни рискове. Метапроучване от 30 по-малки такива с над 11 000 участници, направено през 2013-та, показва, че хората с по-висок стрес, като маратонците, например, имат 50% по-малък риск да хванат настинка, ако приемат по 200 милиграма витамин C на ден.

Натурално витамин C можеш да намериш в чушките, горските плодове и цитрусите.  Вариант е също да го приемаш кат добавка - по 250 милиграма на ден (дневният препоръчителен прием за жени над 19 години е 75 милиграма).
 

Цинк

 
Този изключително важен минерал е от първа необходимост за оптималното функциониране на имунната ти система. Редица проучвания също показват, че цинкът може да скъси продължителността на настинките. Метапроучване от 2016-та показва,, че настинките при хора, приемали повече цинк, били излекувани за близо 3 дена, в сравнение със 7-те дена, необходими на хората, които приемали вместо това плацебо.

Препоръчваме ти да приемаш на таблетки, тъй като някои спрейове нарушават усещането за миризма. Приемай по 4-25 милиграма на всеки три часа в продължителност на 3 до 14 дена.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес