Зареждане

Какво да правим като си ударим главата?

Какво да правим като си ударим главата?
Публикувано на: Март 2, 2019 в 14:31 ч
Да удариш с глава топката да те нацелят добре на спаринг или мач може и да не нищо особено. Но започнеш ли да чувстваш замайване или дезориентация, по-добре си обърни повечко внимание.

Около 2.5 милиона американци влизат в спешното всяка година заради травма на главата. 10% от тях се хоспитализират. Мъжете пък е близо 4 пъти по-вероятно да си ударят главата от жените, като при половината от случаите е замесен и алкохолът. Чести причини за наранявания са различни падания или инциденти с превозни средства.

"Като хора, често си удряме главите. За щастие, черепът ни е много издръжлив и не всички удари са фрапантни. Обикновено последствията не са и тежки." - споделя неврологът Rodolfo Savica. Но колкото и да са редки, тежките травми все пак са нещо, което се случва.


Какво представляват сътресенията и какви са рисковете?


Сътресението е лека травма на мозъка, която води до временна дисфункция (за симптомите ще говорим след малко) и почти винаги се лекува с времето.

"Травми на главата, дори по-малките, са доста често срещани и много от тях дори остават и недиагностицирани." - споделя Edward Benzel, неврохирург в Клийвланд. "Някои хора дори не осъзнават, че имат сътресение. Случва се и играчи да крият травми от треньорите си."

Колкото и да са малки рисковете от сътресението обаче, голяма част от тежките мозъчни травми в наши дни са причинени от незабелязани или неподходящо третирани сътресения.

"5-10 минути след като е получил сътресение, един играч би се почувствал достатъчно добре, за да се върне обратно в игра... където отново да бъде ударен и да умре." - продължава Edward.

Та, как да се пазим? Ето един достатъчно пълен списък със съвети, които да следваме в случай, че си ударим главата наистина сериозно.


Обмисли случилото се


Обикновено се изисква доста силен удар в главата, за да получи човек сътресение или някаква друга сериозна травма.

"Не бива да се притеснявате от малките удари, но ако усетите, че сте се ударили по-силно, или околните са забелязали удара, добра идея е да се прегледате за евентуално сътресение." - споделя Benze.

Имайки това предвид, нека не забравяме, че не винаги ударът определя травмата.

"Не се случва рядко някой да получи травма на мозъка след като се е напил в бара и е паднал от стола. Падат едва от метър и нещо, но си удрят главата в земята, което понякога води до тежка травма и дори смърт." - коментира Benzel.


Обърни внимание на симптомите


Симптомите от сътресение не винаги са очевидни и понякога дори не продължават дълго.

"Понякога малко след сътресение хората се спъват и имат трудности с мисълта. Обикновено минава бързо, но при непълно излекуване травмата може да рецидивира." - разказва Benzel.

Симптомите включват:

 • Загуба на съзнание
 • Загуба на координация или баланс
 • Световъртеж
 • Изменения в зрението
 • Гадене и/или повръщане
 • Затруднена концентрация
 • Объркване
 • Проблеми с разбирането или говора
 • Затруднено чете или писане
 • Проблеми с мисълта
 • Главоболие
 • Отпадналост
 • Променено поведение; раздразнителност
 • Гърчове

Ако изпитате някой от симптомите, дори и съвсем леко, след удар, препоръчително е да посетите лекар, за да ви диагностицира и да ви наблюдава докато се възстановите.

"Ако имате притеснения, посетете дори спешното отделение." - съветва Benzel.

"Общо взето, по-добре веднага да се обърнете към медицинско лице. Особено ако изгубите съзнание." - препоръчва Savica.


Изчакай няколко часа


Ако симптомите на сътресение се задържат в следващите няколко часа или се влошат, обезателно отидете в спешното.

"Може да е знак за нещо по-сериозно - като съсирек в мозъка, например, което е рядко явление, но се случва." - коментира Benzel.

Имай предвид, че понякога симптомите - главоболие, гадене, повръщане и затруднено концентриране, могат да се появят едва 6-7 часа след инцидента, особено ако сте се ударили след вече налично сътресение. Отново - по-добре посетете спешното.


Потърсете признаци на по-тежко нараняванеРядко се случва, но понякога от удар може да се получи фрактура на черепа, което да доведе до смъртоносен кръвоизлив или хематом. Обикновено при такъв удар се губи съзнание още от сътресението. Експертите препоръчват да се следи за следните симптоми:

 • Изтичане на прозрачен секрет или кръв от носа или ушите: Кървенето при удар често се причинява от някакво цепване или порязване, но секретът от ушите или носа може да е знак за нещо по-сериозно.
 • Зачервяване зад ушите или около очите: Докато цицините често не са нещо особено, зачервяванията зад ушите и около очите могат да са признак за вътрешен кръвоизлив.
 • Отслабване в противоположната част на тялото: Освен до объркване и проблеми с мисълта, хематомът може да доведе и до отслабване в противоположната на удара страна на тялото.

Ако имаш кръвоизлив точно под черепа, е много вероятно да си върнеш съзнанието и дори да се възстановиш напълно. Ако си разкъсал кръвоносен съд обаче, това може да доведе до съсиреци в следващите няколко минути или часове, което от своя страна може да причини кома и дори смърт.

И въпреки че по-"повърхностните" хематоми са сравнително редки, особено в спорта, Benzel отбелязва, че все пак историята помни и по-сериозни случаи. През 1920-та, например, в Ray Champan от Cleveland Indians бил ударен с бейзболна топка, разлюлял се, припаднал в безсъзнание, събудил се, продължил да играе и умрял в рамките на няколко часа.

"Точно анализът на този случай е ключов." - разказва Benzel.

Кръвоизливи и съсиреци в самия мозък също се случват рядко, като се причиняват главно от инциденти с кола или мотор, или пък от тежко падане. Обикновено сътресението праща хората в безсъзнание, след което започват сериозните проблеми в рамките на минути, до час, поради кървене на артерия.

И двата вида хематом обикновено се разпознават бързо. Случва се обаче дори и при по-лек удар при по-възрастните хора да се образува хематом, който да се влошава в продължение на седмици.

"Това се случва при по-възрастните, защото мозъкът се смалява с годините и става по-уязвим от разтрисане и травми. Случват се и разкъсвания на кръвоносни съдове. Може да кървят малко, после пак, и така докато не стане толкова много, че да се наложи някаква намеса." - споделя Benzel.


Пази се през следващите седмици


След като си си ударил главата, следващите няколко седмици следи за симптоми, включително главоболия, проблеми с концентрацията и объркване.

"Това означава, че още не си се възстановил напълно." - казва Benzel.

Дори и да си се ударил и да мислиш, че ти няма нищо, пак е възможно да имаш травма.

"Обикновено сътресенията нямат тежки симптоми. Някои дори могат да се проявят дни, а даже и седмици след удара. По същия начин обаче и хематомите могат да останат незабелязани." - споделя Savica.

А ако си диагностициран със сътресение, следвай съветите на доктора и го посети отново седмица по-късно. Важно е да изчакаш докато не ти мине всичко преди да се върнеш към спорта. Просто рискът да се удариш отново е голям, а това този път би имало доста по-сериозни последствия.

"Дори и леките симптоми са рискови." - коментира Benzel. "Важно е да се даде време на травмата да се излекува преди да се хвърли човек в отново в някоя рискова ситуация."

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес