Зареждане

Видове умора

Видове умора
Публикувано на: Юни 28, 2008 в 10:05 ч
Снимка: keith ellwoo

Когато хората са изморени съществува едно просто лечение - сънят! Затова повечето от нас мислят, че има само един тип умора. Всъщност има много начини да бъдете изморени, всички от тях си приличат по самата умора и липсата на енергия. Но всеки тип умора има своята причина, следствие и лечение. Много е важно за всеки човек е да може да разбира от кой тип умора е обзет, за да и отговори с подходящи мерки преди са налице сериозни странични ефекти.

Сънливост
Сънливостта е най-честият тип умора. Тя е причинена от липсата на сън. Симптомите са: прозяване, клюмнала глава, замечтаност и леко понижаване на енергията. За един колоездач това е маловажен тип умора, но въпреки това може да намали скоростта му с 2-3 км за час. Единственото лекарство е сънят, въпреки че хората понякога използват лекарства. Някои колоездачи отбелязват че изпадат в просъница или халюцинират. Определено при тези обстоятелства спрете за сън; скорошни учения показват че другите методи за издръжливост не са безопасни. Ако нямате истинска причина да бъдете сънливи или проблемът е продължителен, то е добре да се видите със специалист по разстройство на съня.Изгаряне на кожата (от слънце или вятър)

Изгарянето на кожата се причинява от прекалено много слънце или вятър. Симптомите са червена или зачервена кожа, която пари при допир, притъпен усет, лека замаяност. Изгарянето от вятър създава само леки проблеми, но слънчевото изгаряне може да бъде опасно за живота и е основната причина за рака. Дори леките форми на слънчевото изгаряне са по-лоши от изпускането на няколко часа сън. Слънчевото изгаряне може да бъде лесно предотвратено като се използва на чадър, облекло(и шапки), и чрез ограничаване на излагането на слънце особено по обяд. Единствения цяр при слънчево изгаряне е бавното излекуване въпреки че кремовете за слънце също помагат.

 

Умора на сърцето

Сърдечната умора се появява поради прекалено напрежение над определеното ви физическо ниво. Симптомите са: подскачане на сърцето, задух, липса на енергия във връхни точки, чувство за вътрешен стрес, почервеняване и загряване. Този проблем често се случва след като сте карали колело над обикновеното разстояние или като изкачвате планински връх. Лекарството в случая е да спрете, да се успокоите, да си починете, и така да дадете на сърцето си шанс да се възстанови. Лекуването на проблема може да стане от колоездене на по-малко обороти или трениране до достигане на по-високо фитнес ниво.


Изтощение на мускулите

Причина за мускулното изтощение е изгарянето на енергия наречена бонк която се пази в мускулите. Ако умората на сърцето идва главно от прекаленото напрежение, тук проблема е от дългото напрежение. Симптомите на мускулното изтощение са: схващане, трудно въртене на педалите и желание за спускане(при колоездачи). Ефекта от мускулното изтощение може да продължи повече от един ден. Починете си, яжте захари, пътувайте на по-малко обороти и така възстановете своята формата.

 
Топлинна умора

Топлинната умора идва от високите температури, влажността и горещото слънце. Симптомите са: почти пълната загуба на енергия, гореща кожа, виене на свят, течене на носа и невъзможност за ядене. При тези условия е много опасно ако нямате течности наблизо. Това е състояние заплашващо човешкия живот: веднага отидете на сянка, охладете се с влажни кърпи и пийте течности, веднага слезте от колелото(за колоездачи). За в бъдеще за да нямате подобни проблеми при горещо време карайте само сутрин и вечер.


Умора от студ

Умората от студ се причинява от пребиваване в прекалено ниски температури и последващото постепенно замръзване. Странични ефекти на умората могат да са болки в главата. По-екстремен вариант е на тази умора е хипотермията – тя е опасно за живота понижаване на телесната температура, и понякога се случва прекалено бързо: когато при високи изкачвания не сме облечени достатъчно или по време на дъжд. Единствените симптоми са: умореност, липса на енергия, отпадналост и студена кожа. Хипотермията често е придружена от сънливост и замъглено мислене. Решението в случая е по-топлото обличане и отиване на по-топло място.


Обезводняване

Обезводняването се причинява от недостатъчното пиене на течности. Горещото, сухо/влажно време или горещото слънце могат да причинят бързата загуба на течности. Симптомите са: жадност, замайване и притъпени чувства, макар че понякога жаждата е подтисната. Пийте много течности особено вода, мокрете дрехите си, и си почивайте извън зоната на слънцегреене. Не е вярно че жълтата урина е индикатор за обезводняване: жълтата урина е причинена от витамини и другите разтворени твърди вещества, а не заради обезводняване. Неблагоразумно е да чакате докато трябва да уринирате или докато ожаднеете. Изградете си навик в горещото време постоянно да смучите вода и да прекъсвате каквото правите за да пиете често.

 

Кислородна умора

Кислородната умора се изразява в недостиг на кислород достигащ до мозъка. Това може да е причинено от пренапрежение усложнено от високо изкачване, умора, и приток на кръв към стомаха. Симптомите са подобни на мигренното главоболие: замайване и появяване на петна пред очите. Спирането за отдих е важно, защото може да последва гадене и повръщане. Не е необходимо друго лечение. Кислородната умора е напълно различна от кислородния недостиг където имаме недостатъчен кислород достигащ до мускулите водещо до задъхване.

 

Отегченост

Отегчеността изглежда като един маловажен проблем, но може да причини симптоми на умора и да доведе до инциденти. Причините за нея са: еднаквост на околната среда, да няма никой с който да се говори, нищо за което да се говори и да не се прави нищо друго освен да се въртят педалите(при колоездачи). Скоростта намалява и всеки следващ връх става все по-висок. Лечението е да намерите начин да изобретите наново самото каране като го направите отново интересно.

 

Стрес

Стресовата умора е често срещано явление на работа. Тя може да причини огромно уморяване за кратък период от време без да се извършва някакво упражнение или работа. Колоезденето по-принцип намалява стреса, като позволява на напрежението да бъде освободено, но в някои дни движението е много лошо и така може да се натрупа напрежение. Този стрес води до мускулна умора. Най-доброто решение е да се махнете от колелото и да се разведрите.

 

Умора на костите

Умората на костите е вероятно комбинация от предходните умори: от нуждата за сън до стреса. Това е проблем, който слага край на всички други проблеми. Намерете място за да спрете колкото е възможно по-бързо и си починете.

 

Истинското решение

Когато карате по пътя чувството на умора отначало е леко забележимо. Внимавайте, разберете причината и веднага приложете решение като спазвате правилата на Велоцио: "Яжте преди да сте огладнели, пийте преди да ожаднеете, облечете се преди да ви стане студено и си починете преди да ви се доспи." Резултатът за вас ще е повече изминати километри, по-висока средна скорост и по-щастливо пътуване.

 

 

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес