Най-големият сайт за бойни спортове

       

Капоейра и самоотбраната

Капоейра и самоотбраната
Публикувано на: Януари 16, 2010 в 10:12 ч

Публиката е на крака, а музиката е навсякъде. Хората обграждат двама души, които си разменят удари с крака, като скачат назад и напред и се завъртат във въздуха пред тълпата, която танцува с музиката. Двамата танцьори практикуват Капоейра (Capoeira), афро-бразилски танц-бойно изкуство, което е създадено в Бразилия от африкански роби и индианци преди векове. Капоейра може да изглежда повече като гимнастика или самба, от колкото като бойно изкуство като бокс или джудо. Вградено в бразилската култура, капоейрата използва и народните инструменти и бързи ритми. Като цяло капоейрата е забавно и културно бойно изкуство, но от някои хора то се смята за смъртоносно и дори ефективна форма на самозащита.

Капоейрата е известна колкото футбола в Бразилия. Дори и да не вярвате, в Бразилия има много повече трениращи капоейра, от колкото бразилско жиу-житцу. Истинските корени на капоейра са мистерия, но това, което се знае е, че е практикувано от роби, които са докарани от западна Африка за да работят в захарните и тютюневите плантации. Както другите форми бойни изкуства, движенията на капоейра са скрити в танците на робите, за да не могат техните господари да се досетят, че се практикуват бойни изкуства.

Имало е много бунтове на робите и може би именно капоейра е помагала в борбите им срещу господарите и войниците, но никой от бунтовниците не е бил организиран и успешен в действията си. Робите, които успели да се спасят, избягали в планините при индианците, но и там няма данни, че това бойно изкуство е имало друго приложение освен да поддържа хората във форма и да ги забавлява.

Португалците, които колонизирали Бразилия, управлявали страната от 1500 до 1822 и погасили всички бунтове. В действителност когато французите окопали Португалия, краля им живеел в Бразилия и командвал от там. Дори след като Бразилия станала независима, робството продължило до 1888, когато било прекратено от парламента, но не заради ефективността на бойните умения на робите.

капоейра


По записки, следващото споменаване на капоейра било през 1890-та, когато изкуството било забранено от правителството, защото бандите го използвали в улични боеве. Въпреки, че има доказателства, които посочват, че бразилската полиция тренирала капоейра, това е било за да разберат какво правят уличните банди, а не да се учат на самоотбрана. Но понеже това изглеждало забавно и впечатляващо, хората продължили да го практикуват. С времето капоейра скъсала връзката си с криминалния свят.

През 1910 инструктора по бойни изкуства Mitsuyo Maeda пътува от Япония до Бразилия, за да преподава джудо на хората. За да представи стила си, той приема предизвикателства от много местни бойци, които използвали капоейра или други бойни изкуства, за да го победят в ръкопашен двубой. Фамилията Gracie били толкова впечатлени, че го помолили да ги научи на джудо и жиу-житцу. Това което научили, по-късно се променило към бразилско жиу-житцу. Въпреки че Gracie имали много отдадени ученици, капоейра останала по-популярна, поне докато Gracie не започнали да се състезават в свободни двубои по света.

Както всички бойни изкуства, свързани с културата на дадена страна, в тях са включени много упражнения за кондиция и здраве, както и движения, които да поддържат културното наследство, но много хора го бъркат с тренировка за самозащита. Със сигурност робите са използвали капоейра за да се бият срещу потисниците си, но това не е спечелило свободата им. Капоейра е танц с елементи на бойно изкуство, но не е ефективно в битка. По време на среща, двамата бойци се удрят с ритници, но никога не правят реален контакт. Причината е, че опонентите се тестват дали могат да избягат от бавен удар, защото ако не успеят, няма смисъл да се изправят срещу по-бърз и не трябва да го правят, докато не са готови. Това не може да се приеме за подготовка за уличен бой.

Инструкторите трябва да знаят, че ще имат много ученици, които започват по-бавно, но по някое време трябва да се докарат до пълна скорост, иначе няма да могат да научат нищо. В уличен двубой нещата са бързи и брутални, а танцуването около опонента ще е интересно, докато не решат да ви ударят със стол например. Както всички традиционни бойни изкуства, капоейра изглежда добре, докато не бъдете ударени (не споменаваме и използването на хладни оръжия). Тези които практикуват капоейра твърдят, че това не е агресивно бойно изкуство, което пък е в разрез с основните принципи на бойните изкуства; винаги продължавай да атакуваш и стой здраво на земята.

Ако гледате среща по капоейра, ще сте впечатлени от ударите с крака, скоковете и издръжливостта на тези, които ги правят. Трябва да знаете, че всичко приключва в момента, в който решите да ги ударите. Скачанията и превъртанията правят трениращите капоейра много уязвими и извън баланс.

Спортно облекло от нашият MMA магазин

 • Dominator - Тениска 'Революция'​Dominator - Тениска 'Революция'​
  47лв.

  Dominator - Тениска 'Революция'​

  Dominator - Тениска "Революция"

  • Състав: еластичен памук
  • Уникална щампа върху цялата тениска - лице и гръб
  • Специално създадена картина от български художник
  • Лимитирана серия

  Водещия бранд за спортни облекла и екипировка за бойни спортове, Dominator отново взривяват с нов модел тениска, посветен изцяло за българския пазар.

  Тениската "Революция" е създадена като олицетворение на българския несломим дух, който векове наред е показвал своята търпимост, но в същото време и своята решителност и непоколебимост в момент, в който е време да се вземат важни решения и действия.

 • Dominator - Тениска Bushido WarriorDominator - Тениска Bushido Warrior

  Dominator - Тениска Bushido Warrior

  Водещия бранд за спортни облекла и екипировка за бойни спортове, Dominator, отново предлагат уникална дреха, посветена на неписания самурайски закон "Бушидо".

  • Състав: еластичен памук
  • Уникална щампа върху цялото лице тениската и част от гърба
  • Самурайски мотиви
  • Лимитирана серия

  Пътят на самурая, каквото по същността си означава 'будшидо', е морално-етичния кодекс на тези древни японски воини. Този кодекс се основава на идеите за благородство, уважение и лоялност.

  Векове по-късно самурайският дух е жив върху тази уникална тениска.

 • Wear History - Дела трябват, а не думи​Wear History - Дела трябват, а не думи​
  44лв.

  Wear History - Дела трябват, а не думи​

  Уникална тениска от дишаща материя, подходяща за тренировки и ежедевно носене през лятото.

  На лицето е изписан непреходния цитат на Васил Левски: Дела трябват, а не думи.

  На гърба е изписана рождената година на Апостола.

 • Wear History - Свобода или смърт​Wear History - Свобода или смърт​
  44лв.

  Wear History - Свобода или смърт​

  Уникална тениска от дишаща материя, подходяща за тренировки и ежедевно носене през лятото.

  Тениската е с голям надпис "Свобода или смърт" -  революционен девиз, използван в национално-освободителните борби на Балканите.

  На гърба е изписана и годината, в която избухва едно от най-емблематичните въоръжени възстяния срещу османското робство - през 1876-та.

  Изображението върху раменете черпи вдъхновението си от знамето на 9-ти пехотен Пловдивски полк на Нейно Царско Височество Княгиня Клементина. Полкът е формиран през 1885 г. в Пловдив и получава първото си бойно знаме на 31 август 1886 г.

  Целта на този дизайн е да насочи вниманието към опознаване на славната история на българската армия

 • Wear History - Тениска Дан Колов​Wear History - Тениска Дан Колов​
  40лв.33лв.

  Wear History - Тениска Дан Колов​

  Уникална тениска от дишаща материя, подходяща за тренировки и ежедевно носене през лятото.
  Тениска Wear History - Тениска Дан Колов​ е вдъхновена от българския борец и първи европейски шампион на България - Дан Колов.И до днес е смятан от мнозина за най-великия борец за всички времена и легенда в бойните изкуства. 
  Дан Колов има над 1500 срещи като професионален борец, от които губи едва 3. 


Не правете грешка, ако получите удар с крак, който е направен с голяма засилка, ще го усетите и още как. Но в края на краищата, капоейра е интересна форма на танц, но не и бойно изкуство. Всеки който практикува капоейра може да остане в добра форма и да дава уважението си към културата, но е добре и да добави тренировки за истинска самоотбрана.

0 споделяния
FB Сподели
Мнения в Facebook