Зареждане

Ликопенът - не толкова популярния каротионоид с безброй ползи за здравето

Ликопенът - не толкова популярния каротионоид с безброй ползи за здравето
Публикувано на: Април 19, 2022 в 20:22 ч
Ликопенът е каротиноид (пигмент), който се среща най-вече в доматите, но го има и в динята, грейпфрута и папаята.

Той е предпочитана съставка в хранителните добавки за простата, защото много добре си взаимодействат.

Проучванията са категорични - приемът на ликопен намаля риска от рак на простата с 15 до 20%. Но освен това и повишеният прием на ликопен намаля риска от уголемяване на простата.

Вижте също: Грижите ли се за здравето на простатата?

Но полезните действия на ликопенът върху тялото не се изчерпват само до тук.

Ето малко факти:
  • от 600 вида каротиноиди, ликопенът се справя най-добре със свободните радикали
  • в изследване при мъже, които страдат от безплодие, им било давано по 2 милиграма ликопен два пъти дневно в продължение на три месеца. 66% от тях показали по-добра концентрация на сперматозоиди, а 73% показали по-висока активност на спарматозоидите
  • освен обещаващите резултати за превенция на рак на простатата, ликопенът дава добри показатели и при борба срещу други видове рак като този напикочния мехур, устата, панкреаса, червата и др.
  • от 5 до 7 мг ликопен на ден намаляват риска от сърдечни заболявания, но при вече проявили се такива, дозите трябва да бъдат значително по-високи - 35 до 75 мг.
  • ликопенът предпазва кожата от UV-B лъчите на слънцето
  • ликопенът се бори с растежа и метастазите на меланома
  • ликопенът може да активира адаптивните имунни отговори - Т-клетките и B-клетките, които произвеждат антитела, които пък атакуват различни инфекции
  • ликопенът дава обещаващи резултати при борба на някои невродегенеративни заболявания
  • като добавка е изключително безопасна, защото няма противопоказания при прием на 3 грама 

Как работи ликопенът?

Ликопенът е силен антиоксидант, което обяснява много от позитивните му ефекти (намалява кръвната гюкоза, подобрява качеството и количеството на спермата, спира развитието на тумори и т.н.)

Но ликопенът е и много силен в борбата с възпаленията, действа добре срещу холестерола и плаката по кръвоносните съдове, пази от бактериални инфекции като подсилва имунната система и пази клетките и тъканта като цяло.

Но може би най-интересното му свойство е, че помага в обмяната на сигнални молекули и хранителни вещества между близки клетки. Това е важно, защото една от характеристиките на раковите образувания е именно липсата на тази обмяна.

Откъде да си набавим ликопен?

Доматите съдържат най-много количество ликопен (около 31 микрограма на грам). Но за да получите адекватно количество ликопен няма как да стане само от домати.

Освен това, за се усвои обаче оптималното количество от доматите те трябва да минат през термична обработка - да бъдат загрети или направени на пюре. Но дори и да успеем да ги обработим така, че да усвоим максимално много ликопен от тях, от значение са фактори като възраст, пол, хормони, колко добре дъвчем доматите и колко фибри приемаме (фибрите намалят абсорбирането на ликопен).

Реално човек се нуждае оптимално около 25 мг на ден ликопен, което е изключително трудно да се набави само от домати и натурални източници.

Това ни дава две възможности - да се тъпчем с доматено пюре всеки ден или да приемем ликопен като хранителна добавка.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес