Зареждане

Куркумата - твоя приятел в битката с мазнините

Куркумата - твоя приятел в битката с мазнините
Публикувано на: Декември 18, 2021 в 09:11 ч
Списъкът с благинките, които куркумата прави за тялото набъбват постоянно.

Куркуминът, активното вещество в куркумата, първоначално доби популярност като ефективно болкоуспокояващо и противовъзпалително средство, след това обаче проучвания показаха, че помага при борбата с рак, блокира естрогена, стимулира прозивдоството на тестостерон, помага за сърдечното здраве, премахва артериалните натрупвания, облекчава боките в ставите и намаля риска от диабет.

И сякаш това не е достатъчно, но проучвания показват, че куркуминът кара мастните клетки да се самоунищожават. Този процес се нарича апоптоза и когато той започе, повърхността на клетка започва сякаш да кипи. Тогава ядрото на клетката започва да се разгражда. Фагоцитите пък минават и забърсват вече ненужния материал.

Новото в проучванията около куркумина е, че той успява да предотврати формирането на големи мастни клетки. Още в самия им зародиш те са преобразуват в други или следват гореописания сценарий.


Проучването за което говорим е проведено от тайвански учени, които вече са знаели, че куркуминът намалява натрупването на мазнини в тялото при високомазнинна диета, но не са били наясно с целия мехаинзъм.

За целта те са правили опити с мишки и са им давали куркумин в различни времеви етапи. Така те открили, че веществото пречи на малките мастни клетки да станат големи и да изпълнят своята функция, а именно - да складират мазнини.

По-високите дози куркумин са довели до самоунищожаване на мастните клетки, а по-ниските дози пречат на малките мастни клетки да съзреят. Учните подозират, че това се дължи на модулиращия ефект на куркумина, който предопределя съдбата на клетките.

Мастните клетки се считат за много важна част от човешкото тяло и имат влияние върху много важни неща като регулация на апетита, инсулиновата сензитивност, сърдечно-съдовата система и др. Така че правилното използване на куркумин може да доведе до много полезни резултати за тялото.


Все пак трябва да се знае, че куркуминът по-скоро би бил по-ефективен в предотвратяване на натрупване на нови мастни клетки, отколкото да намали вече съществуващите.

Но определено няма как да сбъркате с прием на куркумин - имайки предвид всичките му здравословни ефекти.

Може да разгледате различните предложения хранителни добавки в нашия онлайн магазин за куркума/куркумин.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес