Зареждане

Храни, полезни за сърцето

Храни, полезни за сърцето
Публикувано на: Февруари 26, 2010 в 09:31 ч
Снимка: sale.vn

В общество като нашето е много по-лесно, да не споменавам и бързо, да дадете малко пари в Мимас или МакДоналдса на отсрещната улица, за да задоволите глада си за вечеря. В света на пиците на парче, хамбургерите и сладоледа, кой иска да похапне спанак и целина? В резултат на това, наситените с мазнини храни ни доведоха до епидемия от сърдечно-съдови заболявания. За щастие през годините учените изучаваха храните, които са полезни за сърцето ни и някои от тях може да ни изненадат. Ето ви лист с храни, които трябва да включите в диетата си и може би ще ви помогнат да избегнете належащо посещение при лекаря. Също така може да прочетете и друга статия по темата - 10 храни полезни за сърцето.

Овес
Овесените ядки са от голяма категория храни, които са познати като пълнозърнести. Пълнозърнестите храни съдържат цялата същина на зърното за разлика от рафинираните зърнени храни, които са обработени и с премахнати трици и кълнове. Този процес позволява на повечето храни да се задържат за по-дълго време на рафтовете, но и премахва много от полезните неща като витамините от група B и витамин E, фибрите и антиоксидантите. Овесът, който се включва в сутрешните закуски с овесени ядки, включва разтворими фибри, познати като бета-глюкани, които намаляват общото ниво на холестерола в кръвта, както и нивото на LDL холестерола. Това е важно, защото именно LDL е "лошият" холестерол, който е виновен за много сърдечни проблеми. Някои изследвания, които включвали диети с овесени трици, показали намаляване на холестерола с 18%, докато при други LDL холестерола бил намалял с 9%.

Като допълнение към това, пълнозърнестите храни имат нисък гликемичен индекс, което измерва как храната повишава кръвната ви захар. Храна с нисък гликемичен индекс има добре изразен здравословен характер, като спомага за предотвратяването на диабет.

Червеното вино
Искате да си хапнете торта и да пийнете? Тогава се насочете към червеното вино. При умерена употреба (от 100 до 200 мл), червеното вино предпазва сърцето. Този ефект идва от антиоксидантите, които се съдържат в червеното вино, особено от ресвератролa. Тази съставка се намира в екстрактите от грозде и има доста полезни действия върху сърцето, включително намаляване на LDL холестерола и общия холестерол в кръвта. Освен това ресвератрола, както и други полифеноли намиращи се в червеното вино, намалят кръвните съсиреци като потискат компоненти в кръвта, познати като плателети. Подобно на аспирина, който е от най-известните терапевтични лекарства за борба със сърдечните проблеми, червеното вино пречи на плателетите да се скупчват заедно, което е ключов момент в блокирането на коронарните артерии.

Според скорошни научни изследвания, червеното вино има способността да отпуска артериите и следователно да намаля кръвното налягане. В допълнение на това, червеното вино намалява риска от възпаление на коронарните съдове.

Спанак
Спанакът, както и много други зеленолистни зеленчуци като марулята, съдържат фолат, познат още като витамин B9. Въпреки че е известно как фолатът е виновен за някои гръбначни изкривявания при новородените, последни проучвания разкриват, че той има роля в сърдечните заболявания, като редуцира циркулиращите нива на хомоцистеин в кръвта. Високите нива на хомоцистеин увеличават риска от сърдечен пристъп и удар; следователно увеличавайки приема на храни богати на фолат, може да се намали и този риск.

Като цяло, диета богата на зеленчуци и плодове, може значително да намали високото кръвно налягане. В проучване хората, които консумирали повече плодове и зеленчуци показали намаляване на кръвното налягане само след осем седмици.

Бадеми
Бадемите и други ядки са богат източник на моно и полинаситени мазнини, които не само могат да намалят общите нива на холестерола, но и да увеличат HDL или известен като "добрия" холестерол. Бадемите също така съдържат фитостероли, които са натурални растителни стероиди, които блокират способността на чревния тракт да абсорбира всички видове мазнини. Хората които ядат повече ядки, могат да намалят риска си от сърдечни заболявания до 35%.

Важно е да се отбележи, че бадемите и другите ядки са с много калории и не е препоръчително да се яде повече от шепа на ден.

Сьомга
Сьомгата и другите рибни храни са може би най-добрата защита за сърцето. Активните съставки на сьомгата са омега-3 мазнините. Омега-3 мазнините намаляват риска от сърдечни заболявания по няколко различни начина, включително понижаване на кръвното налягане, блокиране на кръвните плочки и формирането на съсиреци и предотвратяване на формиране на плаки по стените на артериите. Изледване в Холандия наблюдава различни мъже в период от 20 години за да установи връзката между консумирането на риба и понижаването на сърдечните заболявания.

Омега-3 мазнините също помагат за регулиране на електрическата активност на сърцето. Колко риба ви е нужна за да постигнете резултати? Само две или малко повече сервирания на риба през седмицата са достатъчни за да се намали риска от сърдечни заболявания до 30%.Вземете го присърце
Здравословното хранене изисква промяна в навиците както и промяна в това какво ядем. Например, може да заместите храните с транс-мазнини с храни с ненаситени (моно или полинаситени) мазнини за да се предпазите от диабет. Подобни ползи могат да се открият и при заместване на червеното месо с рибешко или птиче. Диетата е само един от многото променливи фактори, които влияят на коронарните заболявания, а също редовните упражнения и отказване от пушенето биха били полезни за всички нас.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес